Recepty z 1. dílu Karolíny, domácí kuchařky

V úvodním dílu nového kuchařského pořadu Karolína, domácí kuchařka se vařilo z čerstvých surovin. Nestihli jste vše odkoukat? Nevadí. Níže najdete návody na přípravu všech pokrmů hezky pohromadě. Dobrou chuť!
Tufahja z jablka ze zahrádky.
Tufahja z jablka ze zahrádky.

reklama

Vše o pořadu najdete na webu iprima.cz/karolina

Na další várku praktických receptů do každé kuchyně se těšte opět v sobotu v 18.10 na Primě. Karolína Kamberská prozradí lahůdky inspirované kuchyní své babičky. 

 

 

Recepty z 1. dílu: Zaostřeno na čerstvé suroviny


Uzená pečeně se sladkokyselou krustou s kapustičkami, medem a hořčicí 

Domácí uzené s kapustičkami a křupavou cibulkou..
Domácí uzené s kapustičkami a křupavou cibulkou..

Suroviny :

1 kg uzené krkovice
3 lžíce medu
5 šalotek (nebo malých cibulek) 
2 lžíce balzamikového octa
2 lžíce hořčice (nejlépe hrubozrnná, celé kuličky hezky vypadají...)
sůl a pepř
2 lžíce oleje
1,25 ml bílého vína

Postup :

1) Troubu si rozehřejeme na 200 °C. Do pekáčku nalijeme dvě lžíce oleje, pokrájíme cibulky na půlkroužky, poklademe na maso a podlijeme bílým vínem. Dáme si maso předehřát na chvíli do trouby.

2) Mezitím si připravíme směs na krustičku: V hrnku promícháme med, balzamikový ocet, hořčici, sůl a pepř. Maso po chvilce vyjmeme a potřeme první polovinou medové směsi a dáme péct na 30 minut. Během pečení několikrát maso pečlivě podlijeme vypečenou tekutinou.

3) Po 30 minutách maso vytáhneme z trouby a potřeme druhou polovinou směsi. Dáme péct na dalších 15 minut (již nepodléváme), aby se vytvořila hezká krusta.

Kapustičky

Suroviny:

1 větší cibule
500 g růžičkové kapusty
špetka muškátového oříšku
sůl, pepř, chilli
1 lžíce medu
2 lžíce dobré hořčice

Postup :

1) Na másle zpěníme cibuli nakrájenou najemno, přidáme očištěné kapustičky překrájené na půlky, osolíme, opepříme, přidáme špetku chilli a muškátový oříšek, med a hořčici a dusíme doměkka (doba záleží na velikosti, ale obecně se dá říct, že ne déle než 10 minut, protože pak by kapustičky snadno ztratily barvu a pevnost).

2) Uzenou pečínku servírujeme společně s kapustičkami, zdobíme vypečenou cibulkou.

 

Švestkové čatní  

Suroviny :

1 kg švestek
2 cibule
asi 1 cm čerstvého zázvoru
2 dcl jablečného octa
100 g cukru
100 g rozinek
skořice
hřebíček
pálivá paprika
sůl a pepř

Postup :

Všechny suroviny dáme dohromady do jednoho tlustostěnného kastrolu, pomalu za občasného zamíchání uvedeme k varu a vaříme na mírném plameni tak dlouho, až vznikne hustá kaše (při chladnutí ještě trošku zhoustne, ale moc na to nespoléhejte).

 

Špenátové noky s ementálem a omáčkou z čerstvých rajčat

Nenáročná lahůdka, noky s bylinkami a rajčaty.
Nenáročná lahůdka, noky s bylinkami a rajčaty.

Suroviny :

1 lžíce másla
1 malá cibule
150 g listového špenátu
sůl a pepř
muškátový oříšek
2 lžíce smetany ke šlehání
230 g tučného tvarohu
70 g strouhaného ementálu
1 vejce + 2 žloutky
70 g hrubé mouky
na omáčku:
3 lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku, na tenké plátky
dle chuti chilli paprička, na tenká kolečka
1 kg velkých zralých rajčat
2 lžíce rajčatového protlaku
sůl
čerstvá bazalka na posypání

Postup :

1) Pokrájenou cibulku opečeme na másle dosklovata, pak přidáme celé listy špenátu (aby zbytečně nepouštěl šťávu), promícháme a dusíme cca 5 minut. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ a vypneme plamen. Necháme ještě chvilku stát. Pak špenát na prkénku pokrájíme nožem. Do větší mísy dáme tvaroh, nastrouhaný ementál, vajíčko, žloutky a nasekané špenátové listy. Po několika částech vmícháme mouku, aby vzniklo měkké a soudržné těsto. Plech poprášíme moukou, dvěma lžícemi vyrobíme noky a dáme je na plech. Když máme hotovo, znovu noky poprášíme moukou a dáme je na 2 hodiny odpočívat do chladničky, kde se krásně zpevní.

2) Mezitím si připravíme omáčku: Rajčata nařízneme nahoře do křížku, naskládáme do hrnce a zalijeme vroucí vodou z konvice. Necháme je 2 minuty spařit, vodu slijeme a rajčata oloupeme. V kastrolu rozehřejeme olej, opečeme na něm česnek a chilli dosklovata, přidáme rajčata, protlak, sůl a pepř a vaříme cca 15 minut za občasného míchání.

3) Na závěr uvaříme noky: Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, opatrně do ní naházíme jednotlivé noky, počkáme až vyplavou a pak je ještě vaříme jednu minutu. Potom vodu opatrně slijeme a hned, ještě horké, podáváme přelité omáčkou a posypané čerstvou bazalkou.

 

Plněná jablka Tufahija

Tufahja z jablka ze zahrádky.
Tufahja z jablka ze zahrádky.

Suroviny :

cukr krystal – množství podle bodu 1)
4 jablka
3 lžíce citronové šťávy
30 g změklého másla
20 g mletých vlašských ořechů
1 lžíce medu
špetka mleté kávy
200 g smetany ke šlehání, ušlehané

Postup:

1) Do hrnce (neměl by být o moc větší, než zaberou jablka postavená vedle sebe) dejte tolik vody, aby byla jablka téměř ponořená – můžete si to vyzkoušet tím, že je tam na chvíli zkusmo dáte, ale pak zase vyndáte (jejich chvíle teprve přijde). Do studené vody vsypejte cukr – mělo by ho být skoro stejně, jako je vody. Přidejte citronovou šťávu a svařte za občasného zamíchání na jednolitý sirup.

2) Jablka oloupejte, vykrojte z nich jádřince a vložte do sirupu. Vařte je 8 minut. Pak je opatrně vyndejte a nechte okapat.

3) Máslo našlehejte vidličkou, vmíchejte do něj ořechy, med, kávu a polovinu šlehačky. Touto směsí naplňte připravená jablka.

4) Polijte troškou sirupu, ve kterém se jablka vařila, a ozdobte zbytkem šlehačky. Můžete přidat snítku meduňky nebo cokoliv na ozdobu.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Toto by vás mohlo také zajímat.

Dejte zelenině volnost

VIDEO Karolína: Z čeho vaří praktická žena

Kdo nezná Karolínu, ať se s ní seznámí.

Vaření je pro ni na jedné straně vášeň, na straně druhé i každodenní rutina a nutnost, tak jako pro většinu současných žen.

PŘEDSTAVENÍ Kdo je Karolína, domácí kuchařka?


reklama

Tento článek najdete v těchto speciálech

reklama