Recepty z 1. dílu Karolíny, domácí kuchařky

V úvodním dílu nového kuchařského pořadu Karolína, domácí kuchařka se vařilo z čerstvých surovin. Nestihli jste vše odkoukat? Nevadí. Níže najdete návody na přípravu všech pokrmů hezky pohromadě. Dobrou chuť!

Vše o pořadu najdete na webu iprima.cz/karolina

Na další várku praktických receptů do každé kuchyně se těšte opět v sobotu v 18.10 na Primě. Karolína Kamberská prozradí lahůdky inspirované kuchyní své babičky.

Recepty z 1. dílu: Zaostřeno na čerstvé suroviny

Uzená pečeně se sladkokyselou krustou s kapustičkami, medem a hořčicí

Suroviny :

1 kg uzené krkovice3 lžíce medu5 šalotek (nebo malých cibulek) 2 lžíce balzamikového octa2 lžíce hořčice (nejlépe hrubozrnná, celé kuličky hezky vypadají...)sůl a pepř2 lžíce oleje1,25 ml bílého vína

Postup :

1) Troubu si rozehřejeme na 200 °C. Do pekáčku nalijeme dvě lžíce oleje, pokrájíme cibulky na půlkroužky, poklademe na maso a podlijeme bílým vínem. Dáme si maso předehřát na chvíli do trouby.

2) Mezitím si připravíme směs na krustičku: V hrnku promícháme med, balzamikový ocet, hořčici, sůl a pepř. Maso po chvilce vyjmeme a potřeme první polovinou medové směsi a dáme péct na 30 minut. Během pečení několikrát maso pečlivě podlijeme vypečenou tekutinou.

3) Po 30 minutách maso vytáhneme z trouby a potřeme druhou polovinou směsi. Dáme péct na dalších 15 minut (již nepodléváme), aby se vytvořila hezká krusta.

Kapustičky

Suroviny:

1 větší cibule500 g růžičkové kapustyšpetka muškátového oříškusůl, pepř, chilli1 lžíce medu2 lžíce dobré hořčice

Postup :

1) Na másle zpěníme cibuli nakrájenou najemno, přidáme očištěné kapustičky překrájené na půlky, osolíme, opepříme, přidáme špetku chilli a muškátový oříšek, med a hořčici a dusíme doměkka (doba záleží na velikosti, ale obecně se dá říct, že ne déle než 10 minut, protože pak by kapustičky snadno ztratily barvu a pevnost).

2) Uzenou pečínku servírujeme společně s kapustičkami, zdobíme vypečenou cibulkou.

Švestkové čatní

Suroviny :

1 kg švestek2 cibuleasi 1 cm čerstvého zázvoru2 dcl jablečného octa100 g cukru100 g rozinekskořicehřebíčekpálivá paprikasůl a pepř

Postup :

Všechny suroviny dáme dohromady do jednoho tlustostěnného kastrolu, pomalu za občasného zamíchání uvedeme k varu a vaříme na mírném plameni tak dlouho, až vznikne hustá kaše (při chladnutí ještě trošku zhoustne, ale moc na to nespoléhejte).

Špenátové noky s ementálem a omáčkou z čerstvých rajčat

Suroviny :

1 lžíce másla1 malá cibule150 g listového špenátusůl a pepřmuškátový oříšek2 lžíce smetany ke šlehání230 g tučného tvarohu70 g strouhaného ementálu1 vejce + 2 žloutky70 g hrubé moukyna omáčku:3 lžíce olivového oleje4 stroužky česneku, na tenké plátkydle chuti chilli paprička, na tenká kolečka1 kg velkých zralých rajčat2 lžíce rajčatového protlakusůlčerstvá bazalka na posypání

Postup :

1) Pokrájenou cibulku opečeme na másle dosklovata, pak přidáme celé listy špenátu (aby zbytečně nepouštěl šťávu), promícháme a dusíme cca 5 minut. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ a vypneme plamen. Necháme ještě chvilku stát. Pak špenát na prkénku pokrájíme nožem. Do větší mísy dáme tvaroh, nastrouhaný ementál, vajíčko, žloutky a nasekané špenátové listy. Po několika částech vmícháme mouku, aby vzniklo měkké a soudržné těsto. Plech poprášíme moukou, dvěma lžícemi vyrobíme noky a dáme je na plech. Když máme hotovo, znovu noky poprášíme moukou a dáme je na 2 hodiny odpočívat do chladničky, kde se krásně zpevní.

2) Mezitím si připravíme omáčku: Rajčata nařízneme nahoře do křížku, naskládáme do hrnce a zalijeme vroucí vodou z konvice. Necháme je 2 minuty spařit, vodu slijeme a rajčata oloupeme. V kastrolu rozehřejeme olej, opečeme na něm česnek a chilli dosklovata, přidáme rajčata, protlak, sůl a pepř a vaříme cca 15 minut za občasného míchání.

3) Na závěr uvaříme noky: Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, opatrně do ní naházíme jednotlivé noky, počkáme až vyplavou a pak je ještě vaříme jednu minutu. Potom vodu opatrně slijeme a hned, ještě horké, podáváme přelité omáčkou a posypané čerstvou bazalkou.

Plněná jablka Tufahija

Suroviny :

cukr krystal – množství podle bodu 1)4 jablka3 lžíce citronové šťávy30 g změklého másla20 g mletých vlašských ořechů1 lžíce medušpetka mleté kávy200 g smetany ke šlehání, ušlehané

Postup:

1) Do hrnce (neměl by být o moc větší, než zaberou jablka postavená vedle sebe) dejte tolik vody, aby byla jablka téměř ponořená – můžete si to vyzkoušet tím, že je tam na chvíli zkusmo dáte, ale pak zase vyndáte (jejich chvíle teprve přijde). Do studené vody vsypejte cukr – mělo by ho být skoro stejně, jako je vody. Přidejte citronovou šťávu a svařte za občasného zamíchání na jednolitý sirup.

2) Jablka oloupejte, vykrojte z nich jádřince a vložte do sirupu. Vařte je 8 minut. Pak je opatrně vyndejte a nechte okapat.

3) Máslo našlehejte vidličkou, vmíchejte do něj ořechy, med, kávu a polovinu šlehačky. Touto směsí naplňte připravená jablka.

4) Polijte troškou sirupu, ve kterém se jablka vařila, a ozdobte zbytkem šlehačky. Můžete přidat snítku meduňky nebo cokoliv na ozdobu.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Toto by vás mohlo také zajímat.

Kdo nezná Karolínu, ať se s ní seznámí.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.