Recepty ze dvojky Karolíny, domácí kuchařky

Všechna jídla, která Karolína Kamberská předvedla ve 2. dílu svého pořadu, si nyní můžete v klidu připravit i vy doma. Recepty na její „rodinné stříbro“ najdete níže podrobně rozepsané. Dobrou chuť!

Vše o pořadu Karolína domácí kuchařka najdete TADY

Pokud jste nestihli sledovat druhý díl v televizi, pusťte si ho nyní na Prima PLAY

Svíčková na smetaně z králíka s kropenatými knedlíky

Svíčková z králíka

Suroviny :

lák:cca litr a půl vody1 lžička soli4 lžíce octa3 kuličky celého pepře2 kuličky nového koření2 bobkové listy2 mrkve, na kolečkastejné množství celerustejné množství petržele1 větší cibuli100 g uzeného špekukráličí hřbet a zadní stehna1 kelímek 33 % smetany1 lžíce hladké mouky

Postup :

1) Králičí maso naporcujeme, do tohoto receptu použijeme hřbet a zadní stehna. Nejdřív si připravíme lák. smícháme vodu, sůl, ocet, celého pepře, nové koření a 2 bobkové listy. Lák krátce svaříme, aby se chutě koření rozvinuly. Pak ho necháme vystydnout. Mezitím si nakrájíme 2 mrkve, stejné množství celeru a petržele a 1větší cibuli. Maso dáme do mísy, proložíme zeleninou, nahoru na králíka položíme cibuli, a pak přelijeme vychlazeným lákem. Necháme přes noc zakryté v ledničce.

2) Druhý den vyndáme maso, v kastrolu rozpustíme uzený špek (100 g), a opečeme na něm porce masa. Můžeme přidat trochu oleje, pokud by tuku ze špeku bylo málo. Když je maso lehce opečené, přidáme i zeleninu, orestujeme, přisolíme a opepříme mletým pepřem, a pomalu dusíme pod pokličkou. V průběhu dušení podléváme lákem. Ten máme stále připravený vedle na plotýnce lehce ohřátý, aby nám zbytečně nesnižoval teplotu masa),

3) Dusíme doměkka (bude to trvat cca hodinu), pak vyndáme koření na talířek, maso na jiný talíř, a zeleninu do cedníku podloženého talířem - a skrz tento cedník ji propasírujeme zpátky do hrnce. To v případě, že máte rádi v omáčce rovnoměrné kousky zeleniny. Pokud máte rádi hladkou, klidně si pomozte mixérem, ostatně ani mixovat nemusíte úplně dohladka. Ale dejte si vážně pozor, abyste před mixováním vyndali všechno koření, jinak budete mít chuť svíčkové dost jinou, než chcete.

4) Pak si do kelímku 33 % smetany zamícháme 1 lžíci hladké mouky. Tuto směs vmíchejte do omáčky, nechte ještě cca pět minut povařit, a pak přidejte i maso. Pak ochutnejte. Každý má rád svíčkovou trošku jinou, takže na konci můžete vyladit její chuť právě podle vašeho vkusu - citronem, cukrem a solí. Na talířích ozdobte ověřenou klasikou - citronovým terčíkem se šlehačkou a brusinkami.

Kropenaté knedlíky od tety Míly

Suroviny :

2 lžíce másla2 včerejší housky, nakrájené na kostičky3 dcl vlažného mléka500 g polohrubé mouky1 lžička soli25 g droždí1 lžička moučkového cukru1 vejce1 nastrouhaná mrkevhrst nasekané pažitky

Postup :

1) Kostičky housky si opečeme na pánvi na dvou lžících másla dokřupava (v knedlíku se samozřejmě rozmočí, ale zůstane jim libá chuť opečené housky).

2) V míse smícháme mouku, housku nakrájenou na kostičky a zalijeme vlažným mlékem, ve kterém jsme rozmíchali vajíčko. Přidáme rozdrobené droždí (můžeme si ho také rozmíchat v mléku), špetku soli, moučkového cukru a promícháme. Pak přidáme nastrouhanou mrkev a nasekanou petrželku. Vypracujeme vláčné těsto a necháme ho 30 - 45 minut kynout. 
3) Z vykynutého těsta vytvoříme čtyři knedlíky a dáme do osolené vody na 17 minut vařit (pokud nevyužijeme všechny čtyři, můžeme si klidně dva zamrazit na příště). Uvařený houskový knedlík vyndáme z vody a překrojíme v půlce nebo propíchneme špejlí, aby se nesrazil.

Celerka babičky Karolíny

Suroviny :

1 střední celer, bramborydvě lžíce másla, 50 ml smetany na šlehání50 g šunky od kostipažitka

Postup :

1) Jeden střední celer oloupeme a buď nahrubo nastrouháme, nebo nakrájíme na kostky, totéž udělíme s bramborami. V hrnci si rozpustíme dvě lžíce másla, nasypeme na něj celer a brambory. Několik minut opékáme. Pak zalijeme cca litrem vody, osolíme, a vaříme patnáct minut. Přidáme smetanu ke šlehání.

2) Pak celerku rozšťoucháme mačkadlem na brambory, čímž se krásně zahustí, ale zároveň v ní necháme i pevnější kousky. Kdo má rád homogenní krémy, může samozřejmě i rozmixovat.

3) Šunku nakrájíme na malé kostičky, opečeme na pánvi na másle, a šunku pak dáváme do středu každého talíře s celerkou, stejně jako několik pokrájených stébel pažitky.

Zadělávané kuře s květákem, strouhankovými knedlíčky a širokými nudlemi

Suroviny :

1 malý květák1 naporcované kuře2 lžíce oleje1 cibule1 lžíce moukysůlmuškátový oříšek1 vajíčkostrouhankak podávání: široké nudle

Postup :

1) Květák rozebereme na růžičky, dáme do hrnce, zalijeme horkou vodou tak aby byl ponořený, trošku osolíme a vaříme cca 5 minut, pak vypneme.

2) Na oleji si zesklovatíme cibulku, na ní pak opečeme naporcované kuře, osolíme, trošku podlijeme vývarem z květáku a dusíme ¾ hodiny na mírném plameni. Pak kuře vyndáme na teplé místo, vydušenou šťávu zaprášíme 1 lžící mouky, rozmícháme, a minutku provaříme. V tuto chvíli můžeme z omáčky procedit cibulku, pokud ji tam nemáme rádi.

3) Potom slijeme vodu z květáku, květák dáme do omáčky, vrátíme tam i maso, přidáme trošku muškátového oříšku, a společně dodusíme cca 3 minuty.

4) Strouhankové knedlíčky se k tomu hezky chuťově hodí, ale nemusí jich bejt moc - není to příloha, tou jsou až široké nudle. Rozmícháme si vajíčko se špetkou soli a vmícháváme do něj strouhanku tak dlouho, dokud nedostanete těstíčko, se kterým půjde dobře pracovat. Vyválíme z něj kouličky o velikosti většího vlašského ořechu. Vaříme v osolené vodě, stačí 8 minut. Uvařené knedlíčky dáme do omáčky ke květáku.

5) Jako přílohu uvaříme normální široké nudle.

Babiččiny buchty s čokoládou

Suroviny :

500 g hrubé mouky30 g droždí100 g moučkového cukru¼ l mlékapůl lžičky soli2 žloutky100 g másla + 50 g na potírání300 g hořké čokolády

Postup :

1) Droždí smíchejte v menší misce se lžičkou cukru, rozmíchejte až se rozpustí. Přidejte 150 g mouky, 2 dcl vlažného mléka, rozmíchejte a lehce posypejte moukou. Tento kvásek přikryjte utěrkou a nechte v teple vykynout.

2) Zbylou mouku v míse promíchejte se solí a zbytkem cukru, přidejte vykynutý kvásek. V kastrůlku si rozpusťte máslo, ať se vám později dobře zapracovává. Ve zbylém mléce rozmíchejte žloutky a pomalu tuto tekutou směs vmíchejte do mouky s kváskem. Pak přidejte rozpuštěné máslo (nemělo by být horké, jen teplé). Důkladně propracujte, a to rukama, kynuté těsto to má rádo a vy si zase dobře osaháte jeho strukturu. Hladké těsto posypejte moukou, zakryjte utěrkou a dejte vykynout.

3) Na pomoučněném vále rozválejte vykynuté těsto na placku tlustou cca centimetr a půl. Nakrájejte ji na čtverce o straně cca 10 cm. Doprostřed každého čtverce dejte na sebe položené dvě kostičky čokolády, zabalte, a skládejte je vedle sebe do máslem vymaštěného pekáče, přičemž každou potřete ze všech stran rozpuštěným máslem. Nechte je ještě čtvrt hodiny nakynout.

4) Upečte při 150°C dozlatova, mělo by to trvat asi 20 minut. Ještě teplé vyklopte, vychladlé oddělte od sebe, na talíři pocukrujte.

Autorka receptů: Karolína Kamberská


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.