Sobotní recepty z Karolíniny domácí kuchařky

Salát s kuřetem, jablky a ořechy.
Salát s kuřetem, jablky a ořechy.

reklama

Vše o pořadu a kompletní znění receptů z něho najdete TADY

 

 

 

 

 

 

Epizoda 10

Všechno sníme

 

Pečené kuře se slaninou a mandlemi + pečené brambory se sušenými rajčaty

Pečené kuře se slaninou a mandlemi skvělechutná s pečenými brambory se sušenými rajčaty.
Pečené kuře se slaninou a mandlemi skvělechutná s pečenými brambory se sušenými rajčaty.


Suroviny :

100 g anglické slaniny
1 kuře
sůl
3 cibule
5 stroužků česneku
200 ml suchého bílého vína nebo vody
100 g vyloupaných mandlí
2 snítky rozmarýnu

Postup:

Slaninu nakrájejte na kostičky a opečte ji na pánvi. Omyté a osušené kuře zevnitř i zvenčí důkladně osolte – lepší než ho solí jen posypat, je sůl do kůže vmasírovat. Do kuřete vložte polovinu vyškvařené slaniny. Druhou část i s vypečeným tukem nechte na později.

Cibuli nakrájejte na silnější kolečka a vyložte jimi pekáček. Na cibuli položte kuře prsy nahoru (můžete mu svázat nohy kuchyňským provázkem) a okolo pohoďte neoloupané stroužky česneku. Kůži kuřete potřete vypečeným tukem ze slaniny a pak ho zbylou slaninou posypte. Podlijte mírně vínem nebo vodou tak, aby zalila jen cibuli, ale kuře se v ní nekoupalo.

Kuře pečte prvních 20 minut při teplotě 220 °C zakryté poklicí nebo alobalem. Pak snižte teplotu na 160 °C, přidejte mandle a rozmarýn a kuře pečte dále ještě zhruba 50 minut. Po 25 minutách odstraňte poklici, aby se udělala kůrka. Občas kuře přelévejte vypečenou šťávou, a pokud je to potřeba, podlijte ho, ale opět jen do úrovně cibule. Máte-li horkovzdušnou troubu, teploty budou o trochu nižší. Celková doba pečení je jako vždy pouze orientační, každá trouba peče trochu jinak.

Hlídejte si, aby před koncem pečení bylo v pekáčku dost šťávy k podávání, kuře na talíři nesmí být suché. Že je kuře hotové, poznáte, když ostrým nožíkem naříznete stehno ke kosti v jeho nejsilnější části. Musí vytékat jen čirá tekutina. Hotové kuře nechte ve vypnuté a trochu vyvětrané troubě ještě 10 minut dojít.

 

Pečené brambory se sušenými rajčaty:

Suroviny :

600 g brambor
1 lžíce olivového oleje
sůl a mletý pepř
1 lžička mleté sladké a špetka
pálivé papriky
50 g sušených rajčat

Postup :

Brambory oloupejte, podélně je nakrájejte na čtvrtiny. V míse je promíchejte s olivovým olejem, solí, pepřem a mletou sladkou i pálivou paprikou. Vysypte je do pekáčku vyloženého pečicím papírem, přikryjte alobalem a vložte do trouby předehřáté na 160 °C. Pečete-li brambory s kuřetem začněte ve chvíli, kdy má kuře za sebou prvních deset minut. V půlce pečení je otočte.

Po 50 minutách přidejte pokrájená sušená rajčata a pečte ještě 10 minut nezakryté. Upečou-li se brambory dozlatova dříve než kuře (záleží na velikosti kousků i druhu brambor, dokonale načasovat se pečení vždycky nepodaří), vyndejte je z trouby a nechte odpočívat na teplém místě zakryté alobalem.

 

Salát s kuřetem, jablky a ořechy

Salát s kuřetem, jablky a ořechy.
Salát s kuřetem, jablky a ořechy.


Suroviny :

asi 200 g pečeného kuřecího
masa
1/2 celeru
4 červená jablka
hrst vlašských ořechů
2 lžíce strouhaného křenu
1 lžíce majonézy
1 lžíce zakysané smetany
1 lžíce citronové šťávy
sůl a mletý pepř

Postup :

Kuřecí maso a oloupaný celer pokrájejte na kostičky. Celer 10 minut povařte v trošce vody a nechte vystydnout. Jablka opláchněte a tři z nich nakrájejte i se slupkou na kostičky. Pak v misce promíchejte maso, celer, ořechy a nakrájená jablka a přidejte k nim křen.

V hrníčku smíchejte majonézu, zakysanou smetanu a citronovou šťávu. Osolte, opepřete a zálivku vmíchejte do salátu. Dejte ho vychladit do chladničky.

Salát podávejte ozdobený plátky jablka.

 

Kapr s perníkovou krustou a bramborovo-mrkvová mačkanice

Kapr s perníkovou krustou a bramborovo-mrkvová mačkanice.
Kapr s perníkovou krustou a bramborovo-mrkvová mačkanice.


Suroviny :

4 porce kapra s kůží
sůl a mletý pepř
4 lžíce másla
5 lžic strouhaného perníku

Postup :

Porce kapra osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce másla (můžete použít i olej), pak na ni položte porce kapra kůží dolů. Pečte je několik minut – až do chvíle, kdy maso zbělá do 2/3 výšky. Mezitím zpracujte prsty v misce perník se zbylými dvěma lžícemi másla na drobenku.

Přendejte porce ryby z pánve do pekáčku. Položte je neopečenou stranou dolů, polijte šťávou z pánve a posypte drobenkou. Pečte 8 minut v troubě předehřáté na 190 °C.

Působením soli a oleje nejmenší kostičky změknou. Při jídle dávejte pozor, kapr má záludné ypsilonové kůstky.

 

Bramborovo-mrkvová mačkanice

Suroviny :

400 g brambor
sůl
300 g mrkve
2 lžíce másla
1 lžička cukru nebo medu
mletý pepř

Postup:

Brambory překrájejte a dejte vařit do osolené vody. Mělo by jí být jen tolik, aby byly sotva ponořené. Kdyby se vařily ve větším množství vody, jen by to zbytečně ředilo jejich chuť.

Očištěnou mrkev pokrájejte na větší kousky a přidejte ji k polovařeným bramborám, asi po 10 minutách od počátku varu. Dolijte vroucí vodou tak, aby byla ponořená i mrkev, a vařte dalších 10 minut doměkka.

Vodu slijte a do hrnce k bramborám a mrkvi přidejte máslo a cukr nebo med. Osolte a promíchejte. Pak obsah hrnce rozšťouchejte na vláčnou, ale hrubší kaši, s patrnými kousky mrkve a brambor. Nezapomeňte ji ochutnat a přirozenou nasládlost kaše vyladit solí a pepřem.

 

Kapr marinovaný v ryzlinku

Kapr marinovaný v ryzlinku.
Kapr marinovaný v ryzlinku.


Suroviny :

400 ml suchého ryzlinku
50 ml bílého vinného octa
1 lžíce krupicového cukru
4 lžičky soli
6 kuliček pepře
3 lžíce hrubozrnné hořčice
asi 500 g pečeného kapra
1/2 červené papriky
3 plátky citronu
1 červená cibule
pár snítek čerstvého tymiánu

Postup :

Víno s octem, cukrem, solí a pepřem nechte přejít varem v malém hrnci.

Pak do svařené tekutiny vmíchejte hořčici. Připravenou marinádu nechte vychladnout.

Z pečeného kapra sloupněte kůži a pečlivě odstraňte kosti. Do větších zavařovacích sklenic vkládejte větší kusy kapřího masa, proužky papriky, citron, cibuli nakrájenou na kolečka a tymián – střídejte je, dokud sklenici nenaplníte. Potom zalijte marinádou až po okraj a dejte na dva dny rozležet do chladničky.

Chcete-li, aby byl marinovaný kapr trochu ostřejší, stačí přidat do sklenice čerstvé chilli papričky.

 

Mini Pavlovy s ananasem a granáty

Mini Pavlovy s ananasem a granáty
Mini Pavlovy s ananasem a granáty


Suroviny:

6 bílků pokojové teploty
špetka soli
350 g cukru krupice
3 čajové lžičky kukuřičného škrobu
2 lžičky bílého vinného octa

 

Na šlehačku:

250 ml šlehačky

1 rovná lžíce cukru krupice

 

Na obložení:

1 zralý ananas (část), pokrájená na malé kousky

1 granátové jablko, resp. jeho zrnka

 

Postup:

Troubu si rozpalte na 180°C. Bílky šlehejte se špetkou soli tak dlouho, až se na horní straně sněhu budou tvořit špičky. Potom začněte opatrně, po lžících, zašlehávat cukr, a stále šlehejte, až vám vznikne hebká pěna. Do té pak opatrně vmíchejte i škrob a vinný ocet.

Na dva plechy rozložte pečicí papír a z bílkové hmoty na něj lžící vytvořte kolečka o průměru 10 cm, uprostřed je bříškem lžíce lehce stlačte, čímž vám vznikne prohlubeň do které se vám při závěrečném zdobení vejde více šlehačky...

Dejte pusinky do trouby, snižte teplotu na 150°C a pečte 30 minut. Potom troubu vypněte, ale pusinky v ní nechte ještě dalších 30 minut dojít. Pak teprve je vyndejte ven. Nechte úplně vychladnout, a pak teprve sundávejte z pečicího papíru.

Mini Pavlovy si klidně můžete udělat s několikadenním předstihem. Až je budete chtít plnit, nejprve si nakrájejte část vyzrálého ananasu a pokrájejte ho na malé kousky, granátové jablko rozkrojte na čtvrtiny a vyndejte z nich prsty jednotlivé granátky.

Pak ušlehejte šlehačku s cukrem dotuha. Šlehačkou naplňte každou pusinku a bohatě ozdobte ovocem.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

POZOR SOUTĚŽ:

Digitální kamera, pekárna a lux Panasonic

Natoč, upeč, vyluxuj! Soutěž o super dárky!


Co by se vám mohlo ještě hodit? Koukněte se na trhu po novém časopisu Prima FRESH. Povedl se!


reklama

Tento článek najdete v těchto speciálech

reklama