Baví vás vietnamská kuchyně? Pak vás bude bavit i Liuova kuchařka

Viet Anh Doan hraje v Ohnivým kuřeti oblíbenou postavu majitele večerky Liua. Coby seriálová postava vaří vietnamské speciality před kamerou. Ani sám Viet za "svým Liuem" nezaostává a tradiční vietnamské kuchyni se věnuje. Nyní máte šanci si pořídit Vietovu kuchařku s jeho 60 originálními recepty!

Viet Anh Doan si získal nesmírnou popularitu jako představitel Lia ze seriálu Ohnivý kuře a to jak svými výroky o Vietnamcích, obchodu a politice, tak i svým kuchařským uměním.

V kuchyni se umí otáčet a jeho 60 nejlepších a nejoblíbenějších receptů ze země rýže, kávy a krevet to dokládá. Uvařte si vynikající nudlovou polévku, připravte a usmažte jarní závitky, poduste rybu na pivu nebo zvolte klasiku – smažené nudle s kuřecím masem. Už nemusíte chodit do asijského bistra. Začnete si exotickou kuchyni připravovat sami doma.

Tady máte "ochutnávku" z Vietovi kuchařky!

Pečený bůček s křupavou kůrčičkou

Th t quay gion bi

Ingredience

  • 1 kg vepřového bůčku s kůží, bez kosti

Na marinádu:

  • 2 lžičky koření pěti vůní
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžičky pepře

Na křupavou kůži:

  • 1 lžička octa
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup

  1. Koření na marinádu důkladně promícháme a dáme do misky.
  2. Vepřové maso omyjeme a osušíme papírovými utěrkami. Položíme ho na prkýnko kůží dolů. Do masa uděláme ostrým nožem pravidelné 2 cm hluboké zářezy v rozestupech asi na šíři dvou prstů. Důkladně povrch, strany i zářezy kromě kůže potřeme kořenicí směsí. Maso otočíme kůží nahoru a potřeme lehce směsí soli, octa a citronové šťávy. Trochu směsi na křupavou kůži dáme stranou, budeme ji potřebovat, až se bude maso péct. Takto necháme marinovat minimálně 2–3 hodiny, máme-li čas, necháme v chladničce marinovat přes noc.
  3. Troubu rozpálíme na 200 °C, maso položíme na mřížku, pod kterou dáme pekáč s vodou na zachytávání mastnoty. Pečeme nejdříve cca 20 minut kůží dolů. Poté otočíme, mašlovačkou znovu potřeme kůži směsí octa, soli a citronové šťávy. Pečeme dalších cca 30–40 minut, až se na kůži vytvoří bublinky a je opečená dozlatova. Vyndáme z trouby, necháme 10 minut odpočinout a krájíme podél zářezů na malé kousky s křupavou kůží.
  4. Podáváme s rýží, čerstvou zeleninou a omáčkou nc chm k masu.

Jarní závitky

Nem rán

Jarní závitky jsou ve Vietnamu spíše sváteční jídlo. Jejich příprava je časově náročnější, na rychlou večeři to rozhodně není. Můj recept je určený buď pro 4 osoby podávaný s nudlemi, nebo jako občerstvení na party. Pokud dáváte přednost bezmasým pokrmům, můžete krevety a vepřové nahradit smaženým tofu.

Ingredience

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1 balení (25–30 g) skleněných nudlí min
  • 5–6 sušených hub šítaké
  • 4–5 sušených hub Jidášovo ucho
  • 1 větší cibule
  • 1 mrkev
  • 2 vejce
  • 1 hrnek (200 g) loupaných krevet
  • 5 krabích tyčinek (není nutné)
  • 2 hrsti (1 hrnek) klíčků mungo
  • 2–3 lžíce rybí omáčky
  • špetka soli a pepře
  • 1 balení rýžového papíru bánh da nem

Ostatní:

  • olej na smažení
  • 500 g nudlí bún jako příloha
  • ocet
  • vietnamská nakládaná zelenina
  • omáčka nc chm

Bylinky:

  • svazeček čerstvého koriandru
  • svazeček thajské bazalky
  • svazeček perily

Postup

  1. V misce s teplou vodou namočíme nudle min, černé houby a šítaké, aby změkly.
  2. Na jemnějším struhadle nastrouháme mrkev a cibuli, černé houby a šítaké nakrájíme na tenké nudličky. Krevety a krabí tyčinky nakrájíme na drobné kousky a nudle min nastříháme na jemné nudličky.
  3. Do větší mísy vložíme maso a přidáme mrkev, cibuli, černé houby a šítaké, krevety, krabí tyčinky, nudle a klíčky mungo. Dochutíme rybí omáčkou, solí a pepřem. Rozklepneme vejce a propracujeme, až se směs dobře spojí.
  4. Rýžový papír namočíme do vody a položíme na prkýnko, aby změkl. Do jeho dolní části doprostřed dáme vrchovatou lžíci masové směsi a zabalíme – přehneme papír přes směs, zavřeme z obou stran a stočíme, až vznikne závitek. Takto pokračujeme do spotřebování masové směsi.
  5. Na pánvi rozpálíme olej a na středním plameni pomalu smažíme závitky ze všech stran dozlatova. Olej nesmí být moc horký – rýžový papír by se pálil a závitek zůstal uvnitř syrový. Připravíme nudle bún. Ve větším hrnci uvedeme vodu do varu, přidáme trochu soli a lžíci octa. Vložíme nudle bún a vaříme podle návodu. Poté scedíme, důkladně propláchneme studenou vodou a přidáme trochu oleje.
  6. Závitky podáváme s omáčkou nc chm, nudlemi bún, nakládanou zeleninou a bylinkami. Máme-li rádi ostřejší jídla, do misky s omáčkou nc chm můžeme přidat ještě chilli papričky navíc.

TIP: Je důležité použít správný druh rýžového papíru, jinak se budou závitky při smažení rozpadat.

  • Závitek příliš neutahujte, protože směs uvnitř se při smažení zvětší a závitek by se mohl protrhnout. Dáte-li více masové směsi, bude závitek větší a naopak. Já preferuji spíše menší závitky, jsou více křupavé a lépe se konzumují. Zároveň mají menší tendenci se trhat při smažení.
  • Buďte opatrní s rybí omáčkou: je hodně aromatická a mohla by chuť nc chm zničit.

Knihu si kupte v našem internetovém obchodě.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.