Baví vás vietnamská kuchyně? Pak vás bude bavit i Liuova kuchařka
Viet Anh Doan hraje v Ohnivým kuřeti oblíbenou postavu majitele večerky Liua. Coby seriálová postava vaří vietnamské speciality před kamerou. Ani sám Viet za "svým Liuem" nezaostává a tradiční vietnamské kuchyni se věnuje. Nyní máte šanci si pořídit Vietovu kuchařku s jeho 60 originálními recepty!
Vietova kuchařka 1
reklama
Viet Anh Doan si získal nesmírnou popularitu jako představitel Lia ze seriálu Ohnivý kuře a to jak svými výroky o Vietnamcích, obchodu a politice, tak i svým kuchařským uměním.
Vietova kuchařka 2
V kuchyni se umí otáčet a jeho 60 nejlepších a nejoblíbenějších receptů ze země rýže, kávy a krevet to dokládá. Uvařte si vynikající nudlovou polévku, připravte a usmažte jarní závitky, poduste rybu na pivu nebo zvolte klasiku – smažené nudle s kuřecím masem. Už nemusíte chodit do asijského bistra. Začnete si exotickou kuchyni připravovat sami doma.
Tady máte "ochutnávku" z Vietovi kuchařky!
Pečený bůček s křupavou kůrčičkou
Th ịt quay gion bi
Vietovy recepty 1
Ingredience
1 kg vepřového bůčku s kůží, bez kosti
Na marinádu:
2 lžičky koření pěti vůní
1 lžička soli
1 lžička cukru
1 lžičky pepře
Na křupavou kůži:
1 lžička octa
2 lžičky soli
1 lžička citronové šťávy
Postup
Koření na marinádu důkladně promícháme a dáme do misky.
Vepřové maso omyjeme a osušíme papírovými utěrkami. Položíme ho na prkýnko kůží dolů. Do masa uděláme ostrým nožem pravidelné 2 cm hluboké zářezy v rozestupech asi na šíři dvou prstů. Důkladně povrch, strany i zářezy kromě kůže potřeme kořenicí směsí. Maso otočíme kůží nahoru a potřeme lehce směsí soli, octa a citronové šťávy. Trochu směsi na křupavou kůži dáme stranou, budeme ji potřebovat, až se bude maso péct. Takto necháme marinovat minimálně 2–3 hodiny, máme-li čas, necháme v chladničce marinovat přes noc.
Troubu rozpálíme na 200 °C, maso položíme na mřížku, pod kterou dáme pekáč s vodou na zachytávání mastnoty. Pečeme nejdříve cca 20 minut kůží dolů. Poté otočíme, mašlovačkou znovu potřeme kůži směsí octa, soli a citronové šťávy. Pečeme dalších cca 30–40 minut, až se na kůži vytvoří bublinky a je opečená dozlatova. Vyndáme z trouby, necháme 10 minut odpočinout a krájíme podél zářezů na malé kousky s křupavou kůží.
Podáváme s rýží, čerstvou zeleninou a omáčkou nước chấm k masu.
Jarní závitky
Nem rán
Vietovy recepty 2
Jarní závitky jsou ve Vietnamu spíše sváteční jídlo. Jejich příprava je časově náročnější, na rychlou večeři to rozhodně není. Můj recept je určený buď pro 4 osoby podávaný s nudlemi, nebo jako občerstvení na party. Pokud dáváte přednost bezmasým pokrmům, můžete krevety a vepřové nahradit smaženým tofu.
Ingredience
500 g mletého vepřového masa
1 balení (25–30 g) skleněných nudlí miến
5–6 sušených hub šítaké
4–5 sušených hub Jidášovo ucho
1 větší cibule
1 mrkev
2 vejce
1 hrnek (200 g) loupaných krevet
5 krabích tyčinek (není nutné)
2 hrsti (1 hrnek) klíčků mungo
2–3 lžíce rybí omáčky
špetka soli a pepře
1 balení rýžového papíru bánh da nem
Ostatní:
olej na smažení
500 g nudlí bún jako příloha
ocet
vietnamská nakládaná zelenina
omáčka nước chấm
Bylinky:
svazeček čerstvého koriandru
svazeček thajské bazalky
svazeček perily
Postup
V misce s teplou vodou namočíme nudle miến, černé houby a šítaké, aby změkly.
Na jemnějším struhadle nastrouháme mrkev a cibuli, černé houby a šítaké nakrájíme na tenké nudličky. Krevety a krabí tyčinky nakrájíme na drobné kousky a nudle miến nastříháme na jemné nudličky.
Do větší mísy vložíme maso a přidáme mrkev, cibuli, černé houby a šítaké, krevety, krabí tyčinky, nudle a klíčky mungo. Dochutíme rybí omáčkou, solí a pepřem. Rozklepneme vejce a propracujeme, až se směs dobře spojí.
Rýžový papír namočíme do vody a položíme na prkýnko, aby změkl. Do jeho dolní části doprostřed dáme vrchovatou lžíci masové směsi a zabalíme – přehneme papír přes směs, zavřeme z obou stran a stočíme, až vznikne závitek. Takto pokračujeme do spotřebování masové směsi.
Na pánvi rozpálíme olej a na středním plameni pomalu smažíme závitky ze všech stran dozlatova. Olej nesmí být moc horký – rýžový papír by se pálil a závitek zůstal uvnitř syrový. Připravíme nudle bún. Ve větším hrnci uvedeme vodu do varu, přidáme trochu soli a lžíci octa. Vložíme nudle bún a vaříme podle návodu. Poté scedíme, důkladně propláchneme studenou vodou a přidáme trochu oleje.
Závitky podáváme s omáčkou nước chấm, nudlemi bún, nakládanou zeleninou a bylinkami. Máme-li rádi ostřejší jídla, do misky s omáčkou nước chấm můžeme přidat ještě chilli papričky navíc.
TIP: Je důležité použít správný druh rýžového papíru, jinak se budou závitky při smažení rozpadat.
Závitek příliš neutahujte, protože směs uvnitř se při smažení zvětší a závitek by se mohl protrhnout. Dáte-li více masové směsi, bude závitek větší a naopak. Já preferuji spíše menší závitky, jsou více křupavé a lépe se konzumují. Zároveň mají menší tendenci se trhat při smažení.
Buďte opatrní s rybí omáčkou: je hodně aromatická a mohla by chuť nước chấm zničit.