3 rozepsané recepty z 1. dílu pořadu Superšéf – 24 hodin do pekla a zpět

Kdo dostal chuť na nové menu, které šéfkuchař Zdeněk Pohlreich naučil kuchaře v Ristorante Nautico v Mostě, může si z něho připravit doma hned tři pokrmy. Tady jsou rozepsané recepty a celý postup přípravy:
3 recepty od Superšéfa z 1. dílu
3 recepty od Superšéfa z 1. dílu
FTV Prima/ Superšéf

Kotleta s kapustou

Suroviny:
4 ks kotlet z přeštického prasátka à 300 g
4 snítky rozmarýnu
200 ml bílého vína
50 g másla
sůl
pepř

Na kapustu :
400 g kapusty
100 g slaniny
3 stroužky česneku
sůl
pepř

Kotleta s kapustou
Autor: FTV Prima/ Superšéf Kotleta s kapustou

Postup:
Na kotletách nařežeme tukové krytí na malé kostičky. Pozor, abychom při tom nezakrojili až do masa. Kotlety osolíme, opepříme a opečeme na suché rozpálené pánvi bez tuku společně s rozmarýnem. Nejprve opékáme ze strany s tukem, postupně opečeme ze všech stran do zlatova. Pak kotlety vyndáme z pánve a dopečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 5 minut. Pak vyndáme a necháme na teplém místě odpočinout alespoň 5 minut.
Z pánve slijeme sádlo, rozpálíme jí a zastříkneme vínem, které odvaříme ze 2/3. Pánev stáhneme z ohně, přilijeme šťávu, kterou nám před tím pustily kotlety, a přidáme studené máslo. Pomocí metličky máslo do vína zašleháme. Dochutíme solí, pepřem a maso v omáčce vykoupeme. Kotlety pak ihned podáváme.

Příprava kapusty:
Kapustu nakrájíme na kostičky a blanšírujeme ji v osolené vařící vodě zhruba 2 minuty. Jakmile kapustu z vařící vody vyndáme, ihned ji vychladíme v ledové vodě. Vychlazenou kapustu vyndáme z vody a necháme okapat.
Na rozpálenou pánev dáme nakrájenou slaninu a lehce ji orestujeme. Ke slanině přisypeme najemno nakrájený česnek a připravenou kapustu. Vše opečeme, osolíme a opepříme podle chuti a podáváme s kotletou.
Vhodná příloha: opečené brambory.  

Salát Panzanella

Suroviny:
120 g bílého chleba
100 ml olivového oleje
250 g rajčat (nejlépe mix barevných)
80 g bílé cibule
50 ml červeného vinného octa
15 ks lístků bazalky
sůl
pepř

Salát Panzzanela
Autor: FTV Prima/ Superšéf Salát Panzzanela

Postup:
Chleba nakrájíme na kostky o hraně cca 2 cm, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 7 minut. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Rajčata zbavíme „bubáků“ a nakrájíme je na kostky. Kousky rajčat pak dáme do misky, přidáme cibuli nakrájenou najemno, zalijeme octem, olivovým olejem, osolíme, opepříme a necháme zhruba 10 minut odpočívat, aby rajčata pustila trochu šťávy. Na závěr přidáme opečený chléb, který do sebe natáhne ocet a šťávu z rajčat.
Podáváme zdobené nakrájenými lístky bazalky.   

Králík alla cacciatora 

Suroviny:
celý králík (nebo 4 stehna)
100 ml olivového oleje
300 ml bílého vína
4 ks stroužky česneku
100 g oliv
30 g kapar
3 ks větviček rozmarýnu

Králík alla cacciatore
Autor: FTV Prima/ Superšéf Králík alla cacciatore

Postup:
Králíka očistíme, nakrájíme na stejně velké porce, osolíme, opepříme. V kastrolu rozpálíme olivový olej a králíka na něm opečeme ze všech stran dozlatova, přidáme oloupaný česnek, rozmarýn, kapary a olivy. Necháme ještě chvíli opékat, zalijeme bílím vínem, zavaříme a přiklopíme pokličkou. Ubereme oheň a pomalu dusíme doměkka, což bude trvat zhruba 45 minut.
Měkkého králíka odklopíme a omáčku zredukujeme, aby trochu zhoustla, podle potřeby ještě dochutíme solí a pepřem. Podáváme nejlépe s italským bílým chlebem.

Druhý premiérový díl pořadu Superšéf – 24 hodin do pekla a zpět uvidíte zase v pátek ve 20.15 na Primě.

reklama