3 rozepsané recepty z 1. dílu pořadu Superšéf – 24 hodin do pekla a zpět

Kdo dostal chuť na nové menu, které šéfkuchař Zdeněk Pohlreich naučil kuchaře v Ristorante Nautico v Mostě, může si z něho připravit doma hned tři pokrmy. Tady jsou rozepsané recepty a celý postup přípravy:

Kotleta s kapustou

Suroviny: 4 ks kotlet z přeštického prasátka à 300 g 4 snítky rozmarýnu 200 ml bílého vína 50 g másla sůl pepř

Na kapustu : 400 g kapusty 100 g slaniny 3 stroužky česneku sůl pepř

Postup: Na kotletách nařežeme tukové krytí na malé kostičky. Pozor, abychom při tom nezakrojili až do masa. Kotlety osolíme, opepříme a opečeme na suché rozpálené pánvi bez tuku společně s rozmarýnem. Nejprve opékáme ze strany s tukem, postupně opečeme ze všech stran do zlatova. Pak kotlety vyndáme z pánve a dopečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 5 minut. Pak vyndáme a necháme na teplém místě odpočinout alespoň 5 minut. Z pánve slijeme sádlo, rozpálíme jí a zastříkneme vínem, které odvaříme ze 2/3. Pánev stáhneme z ohně, přilijeme šťávu, kterou nám před tím pustily kotlety, a přidáme studené máslo. Pomocí metličky máslo do vína zašleháme. Dochutíme solí, pepřem a maso v omáčce vykoupeme. Kotlety pak ihned podáváme.

Příprava kapusty: Kapustu nakrájíme na kostičky a blanšírujeme ji v osolené vařící vodě zhruba 2 minuty. Jakmile kapustu z vařící vody vyndáme, ihned ji vychladíme v ledové vodě. Vychlazenou kapustu vyndáme z vody a necháme okapat. Na rozpálenou pánev dáme nakrájenou slaninu a lehce ji orestujeme. Ke slanině přisypeme najemno nakrájený česnek a připravenou kapustu. Vše opečeme, osolíme a opepříme podle chuti a podáváme s kotletou. Vhodná příloha: opečené brambory.

Salát Panzanella

Suroviny: 120 g bílého chleba 100 ml olivového oleje 250 g rajčat (nejlépe mix barevných) 80 g bílé cibule 50 ml červeného vinného octa 15 ks lístků bazalky sůl pepř

Postup: Chleba nakrájíme na kostky o hraně cca 2 cm, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 7 minut. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Rajčata zbavíme „bubáků“ a nakrájíme je na kostky. Kousky rajčat pak dáme do misky, přidáme cibuli nakrájenou najemno, zalijeme octem, olivovým olejem, osolíme, opepříme a necháme zhruba 10 minut odpočívat, aby rajčata pustila trochu šťávy. Na závěr přidáme opečený chléb, který do sebe natáhne ocet a šťávu z rajčat. Podáváme zdobené nakrájenými lístky bazalky.

Králík alla cacciatora

Suroviny: celý králík (nebo 4 stehna) 100 ml olivového oleje 300 ml bílého vína 4 ks stroužky česneku 100 g oliv 30 g kapar 3 ks větviček rozmarýnu

Postup: Králíka očistíme, nakrájíme na stejně velké porce, osolíme, opepříme. V kastrolu rozpálíme olivový olej a králíka na něm opečeme ze všech stran dozlatova, přidáme oloupaný česnek, rozmarýn, kapary a olivy. Necháme ještě chvíli opékat, zalijeme bílím vínem, zavaříme a přiklopíme pokličkou. Ubereme oheň a pomalu dusíme doměkka, což bude trvat zhruba 45 minut. Měkkého králíka odklopíme a omáčku zredukujeme, aby trochu zhoustla, podle potřeby ještě dochutíme solí a pepřem. Podáváme nejlépe s italským bílým chlebem.

Druhý premiérový díl pořadu Superšéf – 24 hodin do pekla a zpět uvidíte zase v pátek ve 20.15 na Primě.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.