Hormony ve vejcích. Fakt, nebo mýtus?

Na Česko jako na odpadkový koš Evropy se o sobotním večeru zaměřili Reportéři na vaší straně. A že se z některých faktů člověku skutečně zvedá žaludek. Na iprima.cz jsme se zaměřili na nezbytnou součást velikonoční tabule, na vejce.
Velikonoce_vejce - poznáte odkud jsou
Velikonoce_vejce - poznáte odkud jsou

reklama

Jak si v obchodě vybrat prověřené vejce z českých kontrolovaných chovů? Pozor na záludnosti ve značení vajec. Tříděno a baleno v ČR neznamená, že bylo v Česku i sneseno.

Již brzy si spotřebitel stejně jako například u hovězího masa bude moci na internetu dohledat konkrétní chov, z něhož české vejce pochází i to, jaká nebezpečí mohou číhat ve vejcích z domácího chovu a jak s nimi bojovat. Poslechněte si náš rozhovor s Dagmar Tůmovou, předsedkyní představenstva Českomoravské drůbežářské unie a odbornicí na vejce.

V uplynulých týdnech opět přibylo diskusí na téma hormonů a antibiotik ve vejcích a v drůbežím mase. Dost lidí stále žije v domnění, že jsou nosnice krmeny právě růstovými hormony a antibiotiky, která následně přecházejí do vajec. Jak to je? Dagmar Tůmová se dušuje. „Používání růstových hormonů u nosnic a kuřat chovaných na maso je legislativně zakázáno a používání antibiotik je povoleno pouze k léčebným účelům, nikoliv jako podpůrný přípravek.

Když už jsou antibiotika k léčbě použita, musí být následně dodržena takzvaná ochranná lhůta, během níž jsou rezidua antibiotika odbourána a vyloučena z organismu a během níž se vejce nebo drůbeží maso nesmí uvádět do tržní sítě.

Rychlý růst brojlerů a vysoká snáška vajec, na které často spotřebitelé poukazují, jsou výsledkem šlechtění a krmných směsí. Konzumace vajec a drůbežího masa je z tohoto pohledu naprosto bezpečná.“

Vejce z Polska největším postrachem

Z Polska se sice do ČR již vejce mohou dovážet, dokázali tam stejně jako naši zemědělci dostát předpisu EU a z hlediska welfare zmodernizovat klecové chovy nosnic. I jejich drůbež tak má víc prostoru k životu. Co je ale pro nás méně přijatelné, je nižší cena vajec, než za jakou prodávají čeští zemědělci. Ti polští si ji mohou dovolit stlačit tím, že neplatí zdravotní a sociální pojištění. Jejich vláda je od nich osvobodila, a mají ještě řadu další benefitů, které je zvýhodňují a našim producentům tím snižují konkurenceschopnost,“ řekl iPrima.cz Jan Veleba, prezident Agrární komory ČR. „V menších koncentracích a na malých rodinných farmách se často zkrmují i zbytky z kuchyní, což je u nás z veterinárního hlediska nepřípustné. Takový odpad může být plesnivý, shnilý a podobně. Nikdo tak přesně neví, čím bylo zvíře krmeno, což s ohledem na lidské zdraví pozbývá potřebné záruky kvality. “

Skandály neskandály, do ČR se stále ve velkém dovážejí vejce z Polska, ale i z Německa či ze Slovenska. Nejvíce však právě z inkriminovaného Polska za dumpingové ceny.

Přitom jak vyšlo najevo, produkce vajec v ČR stále roste. Chovatelé nyní předpokládají, že se zvýší natolik, že bychom už nemuseli dovážet ze zahraničí vejce žádná a všichni spotřebitelé by byli zcela uspokojeni. Jen pro zajímavost, v březnu se v Česku o dostatek vajec zasloužilo na 6 milionů tuzemských nosnic.

 

Velikonoce_vejce - poznáte odkud jsou
Velikonoce_vejce - poznáte odkud jsou

Pravdou zůstává, že našinec i přes aféry s plesnivými vejci, s vejci z nevyhovujících chovů a podobně stále nakupuje podle ceny a jen malá část obyvatel vybírá na pultech potraviny podle kvality.

„Je dobré také zdůraznit, že pokud spotřebitel bude kupovat vejce s označením CZ, podpoří nejen hrubý národní důchod, zaměstnanost, ale má i možnost kontroly. Pokud spotřebitel nevěří kvalitě výrobku, může se informovat, a naše autority zodpoví dotazy. Pokud kupujeme vejce či jiné výrobky ze zahraničí, musíme věřit jen doprovodným dokladům, ale nemůžeme se o tom přesvědčit,“ podotýká k tématu Dagmar Tůmová.

Užívejte si tedy nejen o Velikonocích především českých vajec. Stále platí, že vejce jako takové je nejlevnější a dobře stravitelná živočišná bílkovina s vysokým obsahem vitamínů, minerálních látek a nenasycených mastných kyselin.

 

CO UKAZUJÍ KÓDY NA VEJCÍCH

První číslice označuje způsob chovu nosnic:

1 – vejce nosnic ve volném výběhu

2 – vejce nosnic v halách (na podestýlce)

3 – vejce nosnice v klecích

0 – vejce nosnic v ekologickém zemědělství (BIO)

Kód původu vajec:

CZ – Česká republika

SK – Slovensko

PL – Polsko

DE – Německo

NL – Nizozemí

ES – Španělsko

LT – Litva

Poslední čtyřčíslí:

Např. „1234“  značí registrační číslo chovu

 

Povinné údaje na obalech:

  • jméno nebo adresa podniku, který vejce balil nebo nechal zabalit
  • rozlišovací číslo třídírny např. „CZ 123“ – je přiděleno Státní veterinární správou a znamená schválení provozovny, která vejce třídí a balí. (To však neznamená, že původ vajec je z téhož státu!)
  • třídu jakosti a hmotnostní skupinu
  • počet balených vajec
  • datum minimální trvanlivosti spolu s doporučením patřičného skladování vajec třídy A
  • metoda chovu nosnic u třídy A
  • vysvětlení významu kódu producenta

Podívejte se jak vypadají moderní vejce.  I v Česku už jsou k mání vejce bez skořápek. Z českých vajec, od českého výrobce.

 

Velikonoce_vejce - moderní vejce
Velikonoce_vejce - moderní vejce

reklama

reklama