Martin Severa má líbivou taktiku – své hosty opije a Lucie Zedníčková zaručí, že nuda v Brně nebude!

Ve čtvrtek vaří a prostírají Moravák a přísný pedagog ve výslužbě Martin Severa a brněnská náplavka, sličná a pohodová Pražanda Lucie Zedníčková.

Martin Severa a jeho lekce italského vaření

Martin Severa je vystudovaný tělocvikář, proto nepřekvapí, že má tak rád pohyb a sport. Také je to češtinář, český jazyk vyučoval dokonce ve Francii, ke které má vřelý vztah. Dlouho se již pohybuje ve světě médií, stále pracuje jako televizní moderátor. Morava a Francie také ovlivnily jeho vztah k vínu, které si půjde dnešní hostitel zodpovědně vybrat jako první. A myslí nejen na kvalitu, ale i kvantitu. Petr Janda soupeře tipuje na francouzské nebo švýcarské jídlo. Moderátor uvaří jižanskou kuchyni, jenže italskou. „Pište si,“ říká u tabule s menu přísně Martin, který se stylizuje do role Igora Hnízda z Obecné školy. Ještě že toho učení včas nechal! Co stojí na tabuli?

Předkrm s rukolou, žampiony a parmazánem a dva hlavní chody: pasta carbonara a vepřové s pečenými rozmarýnovými brambory a rajčaty a jako sladko-kyselá tečka zajímavý ovocný jahodový salát s citronem. „No to je pecka,“ zhodnotí potěšeně menu Lucie Zedníčková. „Salát bude takový nevšední, možná bude někdo jíst poprvé syrové žampiony,“ tuší správně dnešní kuchař. Petr Janda si po revoluci a ruských vejcích na podobný typ předkrmů prý poměrně rychle a rád zvykl. „Syrový žampion jsem nikdy neměla a docela mě překvapilo, jak mi chutnal,“ zhodnotí salát paní Hanušová, pro kterou je premiérou i rukola. Největším gastronomickým oříškem jsou podle hostitele penne carbonara, což ale vyřeší šalamounsky.

Hosty zaskočí tím, že si pod jeho vedením sami připraví první hlavní chod – penne s vajíčky a italskou slaninou z uzených líček (guanciale). „Co si uvaříte, to si taky sníte,“ směje se instruktor Severa. „Já jsem ráda, že jsem se to konečně naučila, protože jsem to dělala, ale špatně,“ říká o jídle Lucka. „Nějak zvlášť mě to nenadchlo. Neříkám, že nevařím ráda, ale není to můj prioritní koníček,“ nápad naopak neocení Jarka Hanušová, kterou bolí koleno. Parta jí ale sedne. „Je to společnost lidí, kteří mají rádi život a jídlo jako já,“ chválí kolegy. „Já nevím, jaký to měli ostatní, ale co jsem si uvařil já, to mi moc chutnalo,“ libuje si Petr Janda. Proč ne, když k snídani má nejradši míchaná vajíčka, chleba s máslem a orosenou dvanáctku! Druhý chod je dobrý, ale po výživné pastě je minimálně pro frontmana skupiny Olympic už skoro přebytečný.

Jak dopadne ochutnávka vín poslepu? Kdo se nejlépe vyzná? Poznají hosté víno bílé, růžové a červené? „Oční vjem je totiž velmi důležitý,“ přesvědčí se Petr Janda. „Je to chodící encyklopedie,“ uznale ocení všeobecný přehled dnešního hostitele Lucie, protože má co říct ke každému tématu. A jak zachutnají jeho závěrečné jahody? „To je velká dobrota,“ ohodnotí dezert nejpůvabnější z VIP účastníků. Jahody s portským jsou báječné i pro paní Jarku. Jen jestli se všem už trochu nepletou jazyky po tom dobrém víně, co jim jazyky taky pěkně rozvázalo. „Jak jsem si všiml, Jaruška má k alkoholu vřelý vztah, já to beru,“ směje se Petr Janda.

Lucie Zedníčková vaří a přitom paří na počítači

Herečka Lucie Zedníčková, která pendluje mezi Prahou a Brnem, si musela svoji krkovičku naložit už v hotelu. Masíčko si totiž potřebuje pospinkat v marinádě. Bydlí v moc hezkém domě v Brně, kde dnes hraje také divadlo a vychovává své děti. „Velkou zahradu jsem si vždycky přála, takže pro mě je to relax. Pro mě je relax každá práce, která je okamžitě vidět,“ říká třeba o plení záhonků paní domu se vzrostlou zahradou. Vepřové se upeče v prostorné bílé kuchyni. Petr Janda se už za týden o kilo spravil, takže by uvítal něco dietnějšího. Co ho ale v Brně čeká? Japonský předkrm, český hlavní chod a francouzské sýry – tak se dá shrnout menu atraktivní herečky. Lucie nejí sladké, proto připraví slaný dezert. Martina Severu tím jistě nezarmoutí a také ne milovnici masa a sýrů Jaruš.

Maso má ráda i kuchařka, která nadívá naložený „flák“ krkovice žampiony, sýrem a uzeným. „Škoda že vám to nemůžu dát ochutnat,“ vzkazuje divákům přes obrazovku přejícná Lucka, když umlsává z voňavého masíčka. „Já jsem fakt dost šikovná,“ chválí se, když balí do pečicího sáčku maso, které musí v horké troubě vytrvat aspoň dvě a půl hodiny. Na zahradě rostou meruňky a příchozí dostanou na uvítanou meruňkovici. A zatímco hosté skoro okopávají záhonky, Lucka dokončuje suši. „Já se obávám, že paní Jaruš bude vyděšená, jestli bude mít suši a wasabi,“ myslí si Petr Janda. „Já tím hrozně riskuju, protože je hodně lidí, co to nemají rádi, když tak si dají něco dobrého k pití,“ říká kuchařka a víme, kam tím míří. Jenže paní Hanušová překvapí: „Poprvé mě to v restauraci nenadchlo, ale tohle mi chutnalo,“ říká. Petr si s hůlkami pokecá košili a málem i nové sako. „Maso bylo pečený s láskou, ale na můj vkus toho bylo strašně moc, říká zpěvák po hlavním chodu a milé kulturní vložce. „Lucka vsadila na tu kvantitu, pro dvacetiletého kluka by to bylo vítaný, ale pro důchodce?“

Jediný, kdo snědl všechno, byla opět „chudá a hladová“ důchodkyně Jaroslava. A jaká bude zábava? Opět s alkoholem! (To je síla, v čase prohibice… ) Petr Janda, který už má třetí ženu z Moravy, koštýř ovládá. Ani Moravák Severa ho nedrží poprvé v ruce, ale spíš ho používá na víno než na tvrdý alkohol… Muži to vyběhají, protože je čeká sportovní klání u pingpongového stolu a jako rozhodčí Jaruš s cigárkem. „Je to báječná rozhodčí, protože se neustále ptá, kdo hraje a kdo vede,“ utahuje si z Jarky Martin. Ta obdivuje mužné pohyby, zatímco hostitelka přináší deset druhů vybraných sýrů na poslední báječné sousto. Světácký dezert nabídne s domácími džemy, medem a ořechy. „Na Moravě je všechno domácí,“ konstatuje Lucie. Kdo ale nakonec pojede na zájezd k moři? To se dozvíte ve finále čtvrtečního VIP PROSTŘENO! na Prima family!

erý: Anife Vyskočilová a její let do Istanbulu

„Jezte rukama,“ vyzývá své hosty doma bulharská Turkyně Anife, která jela do Německa, omylem vystoupila v Čechách a už tu zůstala. Nejprve se seznámila se synem Ivana Vyskočila, a když poznala otce, spadla jí brada, jemu též, a bylo rozhodnuto. Tvrdí o sobě, „že vaří výborně, nebo výborně.“ Jiná možnost není – plný stůl znamená v její vlasti symbol štěstí. Nákup na tržišti pojedná v orientálním duchu (nejradši by smlouvala) a menu rovněž. Na co se mohou soupeři těšit? Na tři mušketýry a jeden baklažán, arabské křidélko nebo stehýnko, dalmatské čufty po bosensku a jako dezert bude lahodný řecký jogurt politý tureckým medem od maminky a posypaný bulharskými vlašskými ořechy. Ale jak slibuje divákům: „Možná něco neudělám a možná něco udělám navíc.“ Protože takový živel, jako je Anife, se při vaření nenechá spoutat nějakým menu! „Překvapilo mě, že to jsou jen tři chody,“ říká Petra Horváthová, která netuší, co ji čeká. Určitě maso a baklažán. „Ani nevím, co je baklažán“, říká Martin, který tápe i nad čufty. Zato Petra Černocká má balkánskou kuchyni moc ráda. „Anife je můj velký favorit,“ tipuje. A kuchařka se činí: předvede, jak lilek nasolit, jak očistit fazolové lusky, uvidíme balkánské listové těsto a čufty z mletého masa, kam přijde jeden „vaječník“. „Kdyby vám nechutnalo, tak prosím řekněte, že vám chutná,“ prosí hostitelka. Dezert se podává na palubě, protože Anife vezme soupeře na letecký trenažér. Co myslíte, kdo nabourá? A jaké bude přistání po téhle jízdě do Istanbulu?

Středa: Saxána Petra Černocká kouzlí znamenitě i doma v kuchyni

Petra se na svůj večírek připravila, dokonce natřela zahradní stolek. „Probudila se ve mně velká touha nezklamat,“ přiznává. Velký stůl a ubrus si ale musela vypůjčit, stejně jako bylinky od souseda. Plánuje večeři pro milovníky ryb a mořských plodů. Polévka bude její oblíbená indická kuřecí s mandlemi. „Tu nemůžu zkazit, dělám ji spoustu let.“ Své jmenovkyni, dceři rybáře, se lehkou rybkou s bramborem a špenátem strefí do chuti. Lehký bude i piškot s ovocem, oříšky a řeckým jogurtem. Jaká hostitelka, takové menu: příjemné, úhledné, tak akorát, trochu do světa, trendy. Anife při pohledu na jídelní lístek tuší, že se nepůjde dojíst do restaurace jako v pondělí. Polévku zná, u nich se jedla na svátky. Pro Petru mladší a Martina by mohla klidně být i pikantnější. „Ještě jsem krevety nepozřel,“ těší se Martin na předkrm, koktejl s avokádem, mandarinkami a jogurtovo-majonézovou zálivkou. „Já bych tam, protože jsem zvíře, dala trochu kečupu kvůli barvě, ale nechci si to rozlejt u těch mistrů,“ upřímně lituje zpěvačka, která jako přílohu podává rozpečenou bagetu s bylinkovým máslem. Je Anife skutečně alergická na mořské plody, jak straší? „Jakmile nebudou čerstvé, připravte mi sanitku, jedu!“ varuje. Nakonec ale „kdyby mohla, tak by jedla jenom koktejl.“ Co ještě Saxána ve své kuchyňce vykouzlí? Petřin hlavní chod – okoun – je výborně okořeněný, ale prostý, „protože u ryb platí, že čím míň, tím líp,“ tvrdí. Po včerejším tornádu s Anife je zábava klidná a tvůrčí. „Já si od Petry odnáším pohodu, která proplouvá tím barákem,“ libuje si dámami hýčkaný Martin. Ztuhl nepečený ovocný dezert tak, jak měl? Anife chutná nejvíc po předkrmu a „už teď se loučí s dovolenou“. A to ještě neví, jak se zítra vytáhne její favorit Martin…

Čtvrtek: Český Belmondo Martin Kraus peče kachnu v kuchařské čepici

„Princ“ Martin Kraus vyrůstal jako v pohádce. Na statku, v jízdárně, kam také pozve ženy. „Bydlení u Martina si představuju, že budou všude podkovy a rajtky,“ fantazíruje kamarádka Petra. „Je to řehole,“ říká s lehkou nadsázkou hostitel o rodinné farmě, „mám na krku čtyřicet koní.“ K herectví ho přivedla autobiografie J.-P. Belmonda, kterého má rád a jehož Anife (a prý nejen jí) připomíná. „Dělám si drápky na zájezd,“ netají se Martin. Soupeřky pohostí v „chlastroomu“ a v maminčině kuchyni spáchá „český nářez“: kachnu s knedlíkem a s variacemi zelí. Jídlo by mohlo potěšit Anife. „Já si představuju, že nám rozdá špejle a na tom bude buřt,“ podceňuje mladíka Petra Černocká, která po včerejšku už nemá na nic chuť. „Párky bude mít, chleba bude mít,“ vidí to podobně Anife. Holky přemluví, ať dorazí na farmu v gala. Sama přichází v zeleném, Petra je v klobouku – úplný Hollywood. Kdyby děvčata tušila, že budou v dlouhých róbách jezdit bosky na koni! Nastrojená Petra kamaráda Martina ale nepodceňuje: „Je to typ kluka, který zvládne všechno, tak proč by nezvládl jedno blbý vaření?“ Po neochucené mozzarelle s rajčaty a čínským zelím se místo polévky čepuje pivo a po kachničce Martin upeče „ananas na šutru“. Zmákne i domácí knedlíky? „Já jsem na knedlíkách odkojenej,“ hněte těsto představitel démonického Dana, který uvaří to, co má nejraději. „Anife bude v takový rozkoši, že těch deset bodů jí nebude stačit,“ chvástá se. Zelí sice bude červené a bílé, ale kupované, knedlík trošku tužší, ale kachna jako dort s křupavou kůrčičkou. A kosti? Házejí se rovnou do krbu jako na zámku. „Měla jsem pocit jako ve starém filmu,“ bájí Anife, které týden přinesl hodně osvěžení, optimismu a nové kamarády. „Zábava byla absolutně geniální, jenom pro někoho jinýho,“ říká Petra Černocká, která se ale také podívá na svět z koňského hřbetu. Martinovi přálo počasí, vyjde mu i pečení ananasu pod hvězdami? A kdo nakonec odjede k teplému moři?

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.