Seriály a filmy

23. března 2016 01:00

Iva Kropáčková

(Nejen) úspora za jídlo: Zdraví prospěšné suroviny, které získáte zadarmo

Hledáte způsoby, jak ušetřit za jídlo? Nebo nepotřebujete ani moc šetřit, ale chcete využívat to, co nám příroda nabízí? Už od brzkého jara můžete trhat úplně zadarmo suroviny, ze kterých lze připravit (nejen) výborný oběd nebo nápoj. Navíc jsou plné vitamínů.

Běžně chodíme na houby nebo borůvky. To ale není vše, co lze z volné přírody přinést a zpracovat v kuchyni. I květiny a jiné volně rostoucí rostliny mohou být běžnou součástí stravování a vaření, stejně jako houby či suroviny ze supermarketu nebo vlastní plodiny ze zahrady. Většina z níže uvedených rostlin je podle všeho navíc ideální pro jarní detoxikaci. Pokud rádi experimentujete v kuchyni a chodíte do přírody, můžete se nechat inspirovat některými tipy, jak a co lze v kuchyni teď během jara (i později) využít. Pokud jste to ještě nezkusili, otestujete nové chutě, obohatíte jídelníček a můžete při vaření ušetřit i nějakou tu korunu (některá srovnání níže v článku). Baví mě představa, že jdeme s dětmi ven a přineseme si suroviny na oběd, večeři nebo k zavařování. A fakt, že to je v podstatě zadarmo, je příjemný bonus navíc, který může být na druhou stranu tou hlavní motivací, pokud třeba hledáte, jakými všemožnými způsoby se dá šetřit. A navíc jsou sbírané rostliny považované za zdraví prospěšné...

Šetřete při nakupování. S kreditkou to jde. Získáte slevy, bonusy, až 2 % z každého nákupu zpět. Srovnání kreditních karet online

Zásady sběru v přírodě

Některé rostliny ke sběru už teď rostou, jiné ještě potřebují čas měsíc až dva, než se ukážou. Každopádně, vždy raději trhejte v čistém prostředí, dál od silnic, také ne v parcích, kam se chodí venčit psi.

MEDVĚDÍ ČESNEK

Medvědí česnek je jedna z prvních rostlin, které se na jaře objevují a které nám mohou po zimě dodat energii a vitamíny. V poslední době je velmi oblíbený, krásně pročistí tělo a existuje celá řada receptů, kde ho můžete využít. Nicméně použít ho obecně můžete místo klasického česneku, špenátu či pažitky. Třeba jen tak, čerstvý na chleba. Medvědí česnek roste s jistotou v lužních lesích, ale lze po něm pátrat obecně v místech, kde je vlhko, hlavně kolem potoků. Například v Praze roste v Divoké Šárce. Určitě doporučuji přečíst si následující článek o tom, kde a jak ho můžete najít.

Dále pak se můžete nechat inspirovat některými z receptů z webu Prima FRESH:

KOPŘIVA

Jarní klasika, tu zná snad každý. A kdo například o Velikonocích připravuje sekanou dle tradičních receptů, ví, že patří i do kuchyně. Tahle žahavá rostlina je pro náš organismus výborným detoxikačním pomocníkem, obsahuje spoustu vitamínů a působí blahodárně třeba proti kašli nebo prý snižuje hladinu cukru v krvi. Lze ji uvařit jako špenát nebo z ní připravit třeba polévku. Každopádně je žádoucí ji používat s nějakou další surovinou, jako je například smetana či brambory. Řada lidí si z kopřiv také připravuje čaj. Výluh lze použít i k polévání vlasů, údajně tak můžete bojovat proti lupům. Roste skoro všude, nicméně ne všude je ideální kopřivu sbírat. Od března do dubna se sklízejí hlavně mladé výhonky, Používejte ideálně 4–6 nejvýše posazených listů včetně řapíku a výhonku. Více o sbírání a využití kopřivy najdete zde:

A kolik s kopřivou můžete ušetřit? Pokud si například uděláte zdravý kopřivový „špenát“ čtyřikrát do měsíce, zůstane vám v peněžence za daný měsíc cca o 120–280 korun navíc (400 g mraženého listového špenátu stojí cca 29 Kč; čerstvého až 70 korun), a když místo polévky z kupované zeleniny uděláte párkrát kopřivovou, ušetříte další desítky korun.

SEDMIKRÁSKA

Zdobí spoustu zahrad i parků, pokud u vás roste, je to určitě výhoda. Je nejen krásná, ale i zdravá. Obsahuje hlavně vitamín C. Ze sedmikrásky, která se sbírá zhruba od dubna do října, můžete udělat sirup či med (je dobrý na chleba i na kašel :-) a lze ho používat například i na potírání kůže při ekzému), můžete ji jíst čerstvou, ozdobit s ní saláty či dorty, pokud si ji chcete uchovat na zimu, lze ji zavařit například jako „kapary“.

Výborný recept na sedmikráskový sirup najdete v následujícím článku, já jsem podle něj vyrobila asi osm středně velkých zavařovacích skleniček sirupu loni v červnu, toto množství mě vyšlo cca na 30 korun.

PAMPELIŠKA

Žlutá kráska (nejen) jara, zázračný plevel, o němž některé studie dokonce tvrdí, že může pomoci při léčbě rakoviny. Pokud vám roste na zahradě, rozhodně byste měli zvážit, zda pampelišku opravdu budete likvidovat. Lze využívat květ, listy i kořeny, vše má blahodárné účinky pro lidské zdraví. Můžete z ní udělat sirup či med (je dobrý a měl by i pomáhat při dýchacích potížích, angíně či kašli), z čerstvých listů se nejčastěji dělá salát nebo se do různých salátů jen přidává. Chutnají lehce nahořkle (nejchutnější a nejméně hořké jsou právě na jaře), asi jako čekanka. Kořen pak pomáhá trávení. Dvě až tři zavařovací sklenice medu z pampelišek vás vyjdou na 30–40 korun. Recept a další využití najdete zde:

ŠŤOVÍK

Kyselá rostlina, kterou jsme jako děti nadšeně ochutnávali. Roste na loukách a pastvinách, jeho výskyt ale není podle mého názoru tak častý jako před lety. Kvete od května, ale listy je třeba sbírat dřív. Jakmile rostlina vyrazí lodyhu s poupaty, znamená to konec šťovíkové sezony. Podle odbornice na jedlé kvítí Jany Vlkové je ideální doplnit jím saláty z brambor, luštěnin či kuskusu.

JITROCEL

Jitrocel kopinatý – roste prakticky všude a je kromě léčivých účinků vhodný i jako doplněk při vaření. Pokud si chcete na křehkém lupení pochutnat, je dobré trhat ho ještě před kvetením. Při jeho sběru se nemusíte zvlášť omezovat, když roste, roste opravdu hojně. Sbírat můžete od května. Vybírejte si mladé lístky z prostředka růžice. Přidávejte do salátů, k okurce, ředkvičce či rajčatům, tehdy je dobré listy nakrájet napříč, na jemné proužky. Jsou z něj také vynikající lupínky smažené v těstíčku. A opět můžete zkusit výborný sirup, který se doporučuje na kašel. Recept najdete v následujícím článku, asi 500 ml sirupu vás vyjde na 20–50 korun (v závislosti na ceně vybraného cukru). Jitrocelový sirup ve stejném množství stojí jinak 150 korun a víc.

ČERNÝ BEZ

Bez roste skoro všude a jeho sezona začíná v květnu. Na jaře se sbírají květy, v pozdním létě zase plody. Z květů si už za několik týdnů můžete udělat smažené kosmatice k obědu (bezová květenství obalená v těstíčku z mouky a vajec, s bramborem a třeba jogurtovou zálivkou), čerstvou limonádu či sirup do zásoby na zimu. Takový sirup v obchodě vás v množství 700 ml vyjde od 45 do cca 70 korun podle značky a kvality, v biokvalitě stojí například 115 korun za 500 ml. V domácích podmínkách uvaříte litr a půl za asi 30–60 korun (dle zvoleného typu cukru a kvality citronu), tedy dvoj až třínásobné množství.

Spoustu zajímavého využití květů černého bezu od sušení po mastičku včetně receptu na sirup najdete zde:

SRMK

Smrk ztepilý málokoho napadne jíst. Ale kdo ho ochutná, většinou si ho oblíbí. Doba, kdy je tento jehličnan k jídlu, se ale měří opravdu na dny. Ke sběru se nejlépe hodí náletové porosty. Stromky jsou mladé a jejich výhonky jsou jemné. Všechno máte hezky při ruce a jsou to navíc stromy, které nikdo nesázel a tak jejich otrháváním neničíte práci jiných. Do kuchyně se hodí velmi jemné výhonky, které se sotva vyklubaly ze šupinatých obalů. Konzumuje se čerstvý i tepelně upravený, na slano i sladko. Podrobně o tom, jak můžete smrkové výhonky využít v kuchyni, najdete zde:

KVĚTY OVOCNÝCH STROMŮ

Ovocné stromy vytvářejí závratné množství květů a ze všech rozhodně nebudou plody. Proto se nebojte některé z nich utrhnout a využít je v kuchyni. Největšími kulinárními favoritkami jsou višně a třešně. Jsou chuťově jemné a lehce křupavé. Ochutnat můžete i květy jabloní. Ozdobte s nimi například dezerty s čokoládovou polevou...

BŘÍZA

A další strom... Roste u vás v okolí bříza? Využijte její listy na chutný a navíc čisticí čaj z jedné lžíce nařezaných březových listů (lépe se uvolní zdraví prospěšné látky), které zalijete 250 ml horké vody (1 šálek) a necháte 10 minut louhovat. Pijte maximálně dvakrát denně, ale ne dlouhodobě. Příznivě působí na ledvinové a revmatické potíže a nemá prý žádné vedlejší účinky. Ještě lepkavé listy můžete sbírat zhruba od dubna do června.

Poznámka: Některé uvedené rostliny, byť jsou známé i jako léčivky, které lze používat při prevenci i léčbě některých nemocí, doporučuji hlavně jako zdraví prospěšný doplněk stravy a zpestření jídelníčku. V případě zdravotních problémů, které potřebujete vyřešit, raději navštivte i lékaře.

Doporučuji nahlédnout do speciálu Prima FRESH pro všechny „kytkožrouty“. Najdete tu spoustu receptů z kvítí a býlí, které roste volně v přírodě. Ivana :-)

NEPŘEHLÉDNĚTE: SPECIÁL o úsporné domácnosti

- praktické rady a tipy na úspory

- informace o možnostech získání příspěvků od státu

- videa, manuály, ...

Novinky pro spotřebitele a spoustu tipů, jak ušetřit, najdete i na Facebooku Prima Rádce. Přidejte si nás...

Sdílejte článek
Štítky rostliny příroda úspory jídlo

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.