15. listopadu 2010 10:01
Petr UllmannRecepty se zelím od paní Heleny Uhrové
Celkem tři originální recepty na Vás čekají. Papriky se zelím, kysané zelí a zelí s křenem.
PAPRIKY SE ZELÍM
1kg zelí, 1,8 – 2dkg soli, 5 dkg cukru.
Vše promačkat. Papriky naplníme zelím a nacpeme do sklenice, zalijeme klasickým okurkovým nálevem a zavřeme do sklenice.Necháme zkvasit a můžeme skladovat nebo sterilujeme bez kvašení 20min. při teplotě 100˚C.
KYSANÉ ZELÍ
1kg zelí, 2dkg soli, 2dkg cibule, špetka kmínu, 1dkg cukru.
Při 20˚C kvasí 2-3týdny.
Dokvašeno po 6týdnech.Na zjemnění chuti lze přidat jablka (Golden delicius)
ZELÍ S KŘENEM
1kg zelí, 20dkg cibule, 10dkg cukru, 4 lžíce octa, 4 lžíce strouhaného křenu, 6 lžic oleje, 2dkg soli.Dáme do sklenic, nezaváří se.