Tři modelky a Upír. Jak to všechno dopadne?

„Jsem vznětlivá, bojovná, neústupná, vytrvalá, sportovně založená a miluju zvířata,“ charakterizuje se třetí hostitelka převážně modelčího VIP týdne. Hanka Mašlíková se považuje za úplně obyčejnou holku, která prý bezmezně miluje své rodiče. Umí si ze sebe udělat legraci a má ráda, když se lidi neberou smrtelně vážně. Také se přizná k tomu, že s Dominikou Mesarošovou, která k ní dnes přijde na večeři, se donedávna ani nezdravily. Hosté byli upozorněni, aby přišli ve sportovním. Večeřet se bude ve srubu, menu je ale jako ze světového hotelu nebo o anglickém svátku. Hance ho vymyslel kamarád, který ho sváteční kuchařku také naučil. Bude polévka z Vichy, roast beef a dezert Bombay Orange podle Gordona Ramseyho.
„Do roast beefu bych se vůbec nepouštěl, to je neuvěřitelná věda,“ říká Upír Krejčí. Katka Sokolová se bojí, že dostanou studené maso, a ona by si právě dnes dala něco teplého. „Jak nevařím pořád, tak si to vaření hrozně užívám,“ říká u kuchtění Hanka, které to jde pěkně od ruky. Maso se musí naložit, k hovězí pečeni bude šalotka v portském víně, mrkvičky, pečené brambory a yorkshirský pudink, což je tradiční příloha, slaný nákyp. Docela věda. Vichyssoise, slavná polévka z pórku a brambor, je pro Upíra zatím „úplně vyšinutá“. Co ho čeká, snad nebude zalitá zmrzlinou? Není tak daleko od pravdy, tato polévka se může podávat i vychlazená, to ale Hanka v deštivém počasí neplánuje. Dominika očekává zdravou polévku na pleť… „Kdo to nezažil, vůbec neví, o čem to je,“ říká o vaření před kamerou trochu nervózní kuchařka. Kateřina se už na Hančino menu těší, je velmi zvědavá, jak se to kolegyni povede. Upír se svým asijským menu volá po něčem méně světovém, asi má krátkou paměť...
„Ta měla v mase párátka, tahle má zase teploměr,“ děsí se mim, co zase bude dolovat z jídla. Polévka je shledána jemnou a dobrou, na roast beef se názory liší. Jako „tuhý a suchý,“ ho zhodnotí Václav, holkám maso chutná. Poněkud tuhá a suchá je i konverzace, atmosféra skoro zamrzla. A dezert? Bombay Orange je pro Upíra kyselý, koriandr moc výrazný, dokonce je to „nejhorší věc, co kdy snědl.“ Ale i on je dnes nějak kyselý… Zato hostitelka je do dezertu zamilovaná a je spokojená, že uvařila něco, co ostatní neznali. A co ještě nevěděli? Že po jídle budou uklízet bobky v koňských boxech, proto ten sportovní ohoz.
„Nemám problém s tím, abych vzala vidle do rukou,“ říká Kateřina, která to od kolegyně bere jako hec. Chtěla snad Hanka vidět Moniku kydat hnůj? „Zábava dobrá, protože nás neučila jezdit na koni, toho jsem se bál,“ říká Upír Krejčí. Říká toho ale mnohem víc na adresu hostitelky, která není hluchá a jíž tím zkazí náladu. „Upír je značně opilej a já jsem doplatila na to, že jsem chtěla bejt hodná, a dneska jsem to odnesla, protože lidi jsou svině,“ říká byť s úsměvem zklamaná Hanka, která zaslechla něco, co neměla.
Krásná Kateřina Sokolová nedávno získala bakalářský titul a jako modelka pracuje většinou v Miláně a v Paříži. „V Čechách je hrozně zkreslená představa o modelkách,“ tvrdí z vlastní zkušenosti Miss roku 2007. „V zahraničí to má úplně jinou úroveň.“ Kateřině se daří, má také perspektivní vztah s o dvacet let starším přítelem. „Nevím, čím to je, vždycky vyhledávám starší lidi. Imponuje mi, když je ten partner starší, když od něho můžu nabrat zkušenosti,“ vysvětluje o svých vztazích modelka. „Já jsem byla půlku života na koloušky a ty jsi zase na vyzrálý muže – to je různý u těch žen,“ konstatuje Hanka Mašlíková, která je zvědavá, co jim Katka v krásném bytě s krbem uvaří.
„Normálně nevařím tříchodové menu, ale myslím si, že jsem dobrá hospodyňka, máma mě už odmalička vedla k čistotě,“ vidí se misska původem z Prostějova. Včerejší hostitelka Kateřinu tipuje na českou nebo italskou kuchyni. Bé je správně: po výběru italských předkrmů následuje sorbet pro osvěžení, hlavním chodem je pasta Aglio olio e peperoncino a celý týden zakončí smetanový dezert Panna cotta. „Je to lehké do žaludku, ale i na přípravu, já nemám ráda těžká jídla,“ vysvětluje Kateřina svoji volbu. „Špagety mám moc ráda, jsem zvědavá, jak to Kačenka okoření a jak si s tím pohraje,“ těší se Hanka. Bruschetta, mozzarella a parmská šunka na úvod taky zabodují.
„Rád si vyberu,“ chválí způsob servírování jediný muž týdne. „Máš-li chuť, dochuť si to!“ Katka udělá vlastní salsu s konfitovaným česnekem, česnek je i v těstovinách. Není to Upír, kdo má alergii na česnek. „Abych se tady náhodou nesložila,“ hrotí to Dominika. Katka jí to ale moc nevěří, když předkrm snědla úplně v pohodě. „Kdybys otekla, tak by mohla být ještě sranda,“ směje se Hanka. „Nechci být zlá, ale alergická prostě není, když nemá žádné následky,“ myslí si o soupeřce. „Melounový sorbet – to mě dostalo,“ chválí Upír Krejčí ovocné osvěžení, překvapený, že ho ještě může něco příjemně překvapit. Václav si asi myslí, že se včera nic nestalo, jenže stalo. „Už je to ale za mnou,“ říká Hanka, jíž se včera dotkly Upírovy poznámky na její adresu.
Bude Upír překvapen, až v televizi uslyší, co o sobě druzí vzájemně říkají? A co uvidí? Jíst špagety v televizi, to je pomsta. Jak ale slušně jíst špagety? Děvčata to na soustředění učil pan Špaček. „Když máte rádi tu italskou kuchyni, máte doma Itálii?“ zajímá Václava Upíra Krejčího, kterého prý kvůli vousům považovali v Japonsku za Pavarottiho. Hra s dřívky je zábavná, sladká tečka je podle Hanky vykřičník a „bílá tečka s červeným vykřičníkem“ podle Upíra Krejčího, který moučník s dovolením dojede i po Dominice, která jí opravdu jen jako modelka.