Za „kuře pod cihlou“ vás nikdo cihlou nebací

Poslední šéfova rada zní: „Grilujte chytře, s nápadem a ničeho se nebojte!“ Pošesté a naposled s Šéfem na grilu v pondělí 27.6. ve 21.20 na Primě!

Přicházejí prázdniny a pod šéfovým vedením se během sledování pořadu z diváků stali mistři grilu. Nakonec ještě pár specialit z moře a pár bizarních kuřecích receptů, aby hosté měli něco ze života. Naučili jsme se grilovat maso hovězí, vepřové, od kosti, ryby, nyní přijde řada hlavně na mořské plody a další suroviny, které nebudou úplně levné, o to důležitější je bezchybné provedení. Zdeněk Pohlreich začne focacciou plněnou několika kvalitními italskými sýry a pokapanou lanýžovým olejem. Pokračuje kalamáry na grilu, marinovanými krevetami, po nichž se jen zapráší, zcela dostupné a přitom zábavné a výborné je „kuře na pivní plechovce“ nebo „kuře pod cihlou“.

Kalamáry na grilu nejsou nedostupné, ale musejí se před grilováním dobře očistit. Šéf předvede jak na to, musejí se vyndat kost a vnitřnosti, odříznout hlavička. S přípravou bychom neměli po nákupu váhat, protože mořské plody podléhají zkáze bohužel ještě rychleji než ryby. Kalamáry se dělají rychle, jakmile se zkroutí, jsou hotové. Patří k nim česnek, citron a zelená petržel.

Marinované krevety začnou také nezbytnou očistou, pozor si dáme hlavně na střívko, které musíme celé vytáhnout. Kupujeme krevety šedé, ty růžové jsou už předvařené. Marinujeme je v sezamovém oleji a opraženém sezamu, který tím získá na chuti, rozetřeném česneku, pokrájeném pórku, koření pěti vůní a sladké chilli omáčce. Voní to až z obrazovky; že je kreveta hotová, poznáme podle toho, že pouští šťávu. Lépe je udělat mořské plody méně nežli více, musejí být ale čerstvé. Marinádu přecedíme a necháme zredukovat na omáčku, již podáváme ke krevetám s množstvím nahrubo posekané zelené petržele a citronem. „Kdyby takhle vypadal Vetřelec, tak chci být Sigourney Weaverová,“ pochválí si dílo šéf.

Kuře na pivní plechovce hodně osolíme a necháme několik hodin v chladu rozležet v marinádě z kmínu, koriandru, chilli a sladké papriky. Pivo otevřeme a kuře narazíme na plechovku. Asi hodinu a půl je tak udíme pod pokličkou na ovocné štěpce, pivo se mezitím úplně vypaří a zevnitř samo jakoby podlévá maso. Festival kuriozit pokračuje starověkým etruským receptem.

Kuře pod cihlou si musíme částečně vykostit, rozevřít, zploštit a okořenit. Cihlu zabalíme do alobalu a maso jí zatížíme, co chvíli obracíme. Cihla se rozehřeje a maso se peče půl až tři čtvrtě hodiny z obou stran. Mezitím Zdeněk Pohlreich připraví přílohu, italský salát panzanella z bazalky, nakrájených rajčat, okurky, oleje, cibule a osmažených krutonů bílého chleba. A co ugriluje na samý závěr? První pochoutku bretaňských rybářů, když se vrátili s úlovkem na břeh. Slávky na jehličí se pro jistotu konzumovaly jako první. S trochou másla jíme jen ty mušle, co se otevřou. „Chci být bretaňským rybářem,“ svěřuje se mlsně šéf, který si s Halinou Pawlowskou povídá naposledy o úrovni jídla doma a v cizině a srovnává strávníky a kuchaře tuzemské se zahraničními.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.