Zahrada, domácí džemy, lokální nákupy. V Česku je trendy žít zdravě a levně

Mít svoji zahradu i svého farmáře je dneska (opět) in. A pokud také zavařujete nebo nakládáte, máme pro vás spoustu výborných receptů...
Zpracovaná úroda ze zahrádky
Zpracovaná úroda ze zahrádky
thinkstock.com

reklama

Jak zdravě a levně jíst? Jednou z možností, která je obecně doporučována, je především vlastní produkce ovoce a zeleniny, případně medu či vajec a podobně. A nový průzkum potvrzuje, že v tom umíme chodit. Česko je stále rájem pěstitelů a domácích producentů. Tři pětiny rodin pěstují vlastní plodiny a více jak padesát procent populace je zpracovává do vlastních výrobků.

Od džemů po jogurty

Nejvíc připravujeme džemy a marmelády, následují kompoty, šťávy, mošty, nakládanou zeleninu, ale i mléčné výrobky, med nebo uzeniny. Řada lidí peče i vlastní chleba. Někoho k tomu nutí tristní kvalita potravin v obchodech, někoho nemoci a alergie, někdo opravdu musí šetřit, pro někoho to je prostě koníček a samozřejmost zděděná po předchozích generacích. Každopádně kus zahrady a práce na ní spojuje víc výhod: Je to (většinou) zdravější a levnější alternativa oproti nakupování potravin v obchodech a navíc to může být i pěkný relax.

Šetřete při nakupování. S kreditkou to jde. Získáte slevy u obchodníků a další bonusy: Přehled kreditních karet online

Lokální obchody lákají stále víc

A pokud se zrovna nerýpeme v záhonech nebo nezavařujeme okurky, potraviny stále více chodíme nakupovat do lokálních prodejen a k místním producentům. Ačkoliv supermarkety a hypermarkety jsou stále jasnou volbou pro většinu zákazníků, počet těch, kteří zároveň pravidelně nebo čas od času navštěvují i malé prodejny, jako jsou lokální řeznictví, pekařství či farmářské trhy, se zvyšuje a lidé prý mají stále větší zájem tyto malé obchodníky podporovat. „Jsme nyní svědky nastupujícího trendu rostoucí poptávky po mase a masných výrobcích z malých, často rodinných řeznictví. Zejména potěšující je tato skutečnost ve vztahu k výsekovému masu, které z podstaty není brandovým produktem. Začíná prostě být in chodit si ke svému osvědčenému řezníkovi pro maso i uzeninu“, říká třeba ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina.

Kupujte jen věci, které určitě spotřebujete. I ty ve slevě...

Za jídlo utrácíme tisíce. Jak ušetřit? Vaše TIPY, které jsou podle nás geniální

Lokální = zdravější?

Čtyři pětiny lidí totiž navíc věří, že místní plodiny mají i lepší chuťové a nutriční vlastnosti. Tři čtvrtiny populace jsou pak dokonce přesvědčeny, že produkty vypěstované v našem okolí jsou pro naše tělo prospěšné. Z toho začínají vycházet i tuzemští producenti, kterým jde o dlouhodobou pověst a snaží se potravinové výrobky nabízet na bázi celého lokálního dodavatelského řetězce. Tedy: Nakupují suroviny také zejména z lokálních zdrojů a zákazníky na to upozorňují. „Pro ovocnáře je lokální trh velmi důležitý. Protože se většina ovoce prodává v čerstvém stavu, musíme, abychom uspěli, produkty nabídnout přímo spotřebitelům. V posledních letech si zákazníci stále více uvědomují, že nákupem lokálního ovoce získávají nejen kvalitní, zdravé ovoce, ale také tím pomáhají místnímu pěstiteli, podporují ovocné sady a chrání také životní prostřední, které pak nezatěžuje doprava při dovozu toho ovoce, které si v naší zemi umíme vypěstovat,” míní předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Úsporná matka a některé její metody úspor

Matka dvou dětí doma šetří, kde se dá. Díky tomu nemusí chodit do práce

DIY: 10 vynikajících receptů

A pokud i vy patříte k těm, kteří zavařují, vaří, nakládají nejen z plodin z vlastní zahrádky či od pěstitelů (nebo byste rádi začali), tady najdete řadu vynikajících receptů. Od marmelád po domácí chléb:

Sklizeň dýní

Sklizeň dýní + skvělý dýňový kompot

Jeřábů je asi 80 druhů a plody všech jsou jedlé

S jeřabinami můžete hubnout, hodí se i pro diabetiky. Zkuste džem či mošt

Domácí jogurt v pěkné skleničce vypadá vždy lákavě.

Domácí jogurt jedna báseň

Domácí pomazánku bez palmového tuku uděláte rychle...

Odmítáte výrobky s palmovým tukem? Hledáme alternativy: Lískooříšková pomazánka

NÁŠ TIP: Ještě více nápadů a receptů, jak dobře zahradničit a zpracovávat úrodu najdete na webech Prima LIVING nebo Prima FRESH.

Prima Rádce je také na Facebooku. Najdete nás zde.

Zdroj dat o průzkumu: http://www.ipsos.cz/public/media/tiskove_zpravy/TZ_2016_09_29_Lokalni_producenti_web.pdf

reklama

reklama

Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!