Zapečená rajčata a malé brokolicové nákypy s gorgonzolou

Recept nám zaslala Věra Schiemská.
RPN, Recept, Zapečená rajčata a malé brokolicové nákypy s gorgonzolou
RPN, Recept, Zapečená rajčata a malé brokolicové nákypy s gorgonzolou

reklama

4 střední rajčata
4 vejce
10 dkg strouhané goudy nebo gorgonzoly
sůl, pepř
olivový olej

 

40 dkg brokolice
8 dkg gorgonzoly nebo nivy
2 lžíce smetany
2 vejce
sůl, pepř, chilli paprička, tymián

 

Marináda na vytření rajčat: olej, bazalka, med, petrželka, pepř, sůl

 

Postup:
Vršky rajčat seřízneme ostrým nožem, vnitřky vydlabeme. Dovnitř nasypeme trochu sýra, rozklepneme syrové vejce, osolíme, opepříme, přiklopíme „kloboučky“. Narovnáme do zapékací misky vytřené olejem.Vložíme do trouby společně s brokolicí a pečeme až vejce ztuhnou. Žloutek může být polotekutý.

 

Růžičky brokolice vaříme cca 5 minut, zchladíme. Gorgonzolu smícháme s vejci a smetanou (4-6 růžiček odložíme, podle počtu strávníků), chilli papričkou, tymiánem, pepřem a mírně osolíme. Zbytek brokolice rozmixujeme a smícháme s vaječno-sýrovou hmotou. Malé zapékací misky naplníme cca do poloviny, do každé vtlačíme růžičku brokolice „hlavou dolů“. Misky přikryjeme alobalem a ve vodní lázni pečeme v troubě vyhřáté na 180-200˚ C asi 20-25 min.

 

Podáváme s opečenými rozmarýnovými bramborami a salátem, zalitým výraznou marinádou z utřených sardelek, česneku a oleje, nebo s opečenými bagetkami a bylinkovým máslem.

reklama

reklama