Pečená krůtí stehna na česneku, špenát, bramborové knedlíky

Hostitelka podávala bramborové knedlíky opečené, tak jak jí to chutnalo v dětství u babičky.

Doba přípravy: nad 2 hodiny

Autor receptu: Ilona Hanáková

Prostřeno! XIII (7) 4.3. hl. chod
Pečená krůtí stehna na česneku, špenát, bramborové knedlíky

reklama

Suroviny

Sůl
mletý pepř
700 gkrůtí stehna
3-4 stroužkyČesnek
150 ghrubá krupice
1 lžičkadrcené nové koření
1 ksVejce
2 ksCibule
2-3 lžičkyhladká mouka
2-3 lžícesádlo nebo olej
2 balenímrazený špenát
Na bramborové knedlíky:
750 gbrambory
50 gškrobová moučka

Postup

Krůtí stehna částečně vykostíme a protáhneme česnekem nakrájeným na malé klínky. Osolíme, okořeníme pepřem a drceným novým kořením a necháme 2 – 3 hodiny odležet. Pak stehna vložíme do pekáčku se sádlem nebo olejem, přidáme na klínky nakrájenou první cibuli a v předehřáté troubě krátce zapečeme. Snížíme teplotu, podlijeme a za občasného přelévání vypečenou šťávou a podlévání zvolna pečeme doměkka. Upečená stehna vyjmeme a výpek zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, rozmícháme a dobře provaříme. Podáváme s bramborovými knedlíky a s dušeným špenátem. 

Špenát: na oleji zpěníme druhou, středně velkou cibuli, přidáme hladkou mouku a smažíme. Jakmile začne mouka růžovět, zalejeme studenou vodou nebo vývarem. Za stálého míchání přivedeme k varu. Do vzniklé omáčky přidáme špenát, snížíme teplotu a necháme vařit, až je špenát rozvařený a akorát správně hustý. Průběžně přidáváme sůl a česnek podle chuti. 

Bramborové knedlíky: brambory uvaříme ve slupce, oloupemea necháme vychladnout. Pakje nastrouháme na jemném struhadle. Osolíme, přidáme škrobovou moučku, krupici a vejce a vypracujeme těsto. Vytvarujeme knedlíky a vaříme v osolené vodě podle velikosti asi 20 minut.

reklama

Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!