Pečená krůtí stehna na česneku, špenát, bramborové knedlíky
Hostitelka podávala bramborové knedlíky opečené, tak jak jí to chutnalo v dětství u babičky.
Doba přípravy: nad 2 hodiny

Suroviny
Sůl | |
mletý pepř | |
700 g | krůtí stehna |
3-4 stroužky | Česnek |
150 g | hrubá krupice |
1 lžička | drcené nové koření |
1 ks | Vejce |
2 ks | Cibule |
2-3 lžičky | hladká mouka |
2-3 lžíce | sádlo nebo olej |
2 balení | mrazený špenát |
Na bramborové knedlíky: | |
---|---|
750 g | brambory |
50 g | škrobová moučka |
Postup
Krůtí stehna částečně vykostíme a protáhneme česnekem nakrájeným na malé klínky. Osolíme, okořeníme pepřem a drceným novým kořením a necháme 2 – 3 hodiny odležet. Pak stehna vložíme do pekáčku se sádlem nebo olejem, přidáme na klínky nakrájenou první cibuli a v předehřáté troubě krátce zapečeme. Snížíme teplotu, podlijeme a za občasného přelévání vypečenou šťávou a podlévání zvolna pečeme doměkka. Upečená stehna vyjmeme a výpek zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, rozmícháme a dobře provaříme. Podáváme s bramborovými knedlíky a s dušeným špenátem.
Špenát: na oleji zpěníme druhou, středně velkou cibuli, přidáme hladkou mouku a smažíme. Jakmile začne mouka růžovět, zalejeme studenou vodou nebo vývarem. Za stálého míchání přivedeme k varu. Do vzniklé omáčky přidáme špenát, snížíme teplotu a necháme vařit, až je špenát rozvařený a akorát správně hustý. Průběžně přidáváme sůl a česnek podle chuti.
Bramborové knedlíky: brambory uvaříme ve slupce, oloupemea necháme vychladnout. Pakje nastrouháme na jemném struhadle. Osolíme, přidáme škrobovou moučku, krupici a vejce a vypracujeme těsto. Vytvarujeme knedlíky a vaříme v osolené vodě podle velikosti asi 20 minut.