17. září 2009 16:04
Petr UllmannČerstvé bylinky můžeme i v zimě
Zdeněk Pohlreich se právem domnívá, že čerstvé bylinky jsou mnohem lepší než sušené. V létě si lze vypěstovat tato přírodní dochucovadla v truhlíku nebo ještě lépe na vlastní zahrádce, pokud ji máme. To není problém.
Jak to ale zařídit, chceme-li mít čerstvé bylinky po celý rok? Je to vůbec možné?
Oblíbených bylinek se nemusíme vzdát ani v zimě. Rostlinky potřebují především dostatek světla, to jim právě dodává tolik ceněné výrazné aroma. Jestliže často sklízíte, umístěte si truhlík na vnitřní okenní parapet a nasvěcujte jej.
Důležité je, aby teplota v místnosti nepřekročila dvacet stupňů. Bylinky snesou klidně i umístění v hodně prosvětlené chodbě a samozřejmě nejlepším místem k zazimování je zimní zahrada. Na chodbě budou růst pomaleji, a pokud tam není příliš chladno, můžete je rosit.
S teplotou souvisí i množství zálivky. V chladnější místnosti zalévejte méně často, při pokojové teplotě stejně intenzivně jako např. v létě. Bylinky navíc ozdobí interiér a jejich aroma provoní celou místnost.
Pokud máte bylinky na zahradě a chcete se s nimi shledat i příští rok, přikryjte je mulčovací kůrou a větvemi jehličnanů ještě před příchodem mrazů. Většina rostlinek pochází z mírného pásu, opatrně ale s bazalkou a oreganem, které jsou z oblasti Středozemí.