Seriály a filmy

31. března 2010 09:00

Petr Ullmann

Nejkrásnější velikonoční recepty z Čech i z Francie.

Nejlepší nápady pro hity jara - karotku a špenát, zajímavé čtení, profily restaurací, stylový design.. a ještě mnohem víc najdete v dubnovém čísle časopisu F.O.O.D. Několik vybraných receptů přinášíme v článku.

Krupičná nádivka s mákem

  • Na 4 porce, Příprava: 30 minut, pečení: 20 minut
  • 1/2 l mléka, špetka soli , 60 g krupice, 3–5 vajec, 300 g uzeného masa nebo šunky, 2 hrsti sekaných bylinek, 2–3 stroužky česneku, tuk na vymazání pekáčku, mák na posypání. Mléko se špetkou soli uveďte do varu a tenkým pramínkem sypte krupici. Za stálého míchání svařte na hustou kaši. Do lehce vychladlé vmíchejte vejce, drobně pokrájené maso, jemně nasekané bylinky a drcený česnek. Směs přesuňte do vymazané formy, hustě posypte mákem a v troubě při 180 °C pečte dozlatova. Nádivku můžete podávat k pečeným masům, ale i samostatně, doplněnou lehkým jarním salátem. Výborně chutná teplá i studená.

Více v aktuálním čísle časopise F.O.O.D.

Nádivkové variace

Velikonoční nádivka se stala jedním z význačných pokrmů české tradiční kuchyně i mimo tyto svátky. Má být vláčná, plná masa, s hodně bylinkami a také pikantním životobudičem – česnekem. Spojovacím materiálem bývá obvykle v mléce namočená houska, ale recept s krupičnou kaší patří k polozapomenutým, zato skutečně tradičním. Dokřupava opečený mák je naopak netradičním, o to ale zajímavějším chuťovým bonusem.

Více v aktuálním čísle časopise F.O.O.D.

Jarní vývar s nudlemi a zeleninou

  • Na 4 porce
  • Příprava: 20 minut
  • vaření: 20 minut

1,2 l drůbežího nebo zeleninového vývaru, 1 karotka, 300 g povařeného drůbežího masa rozděleného na vlákna, 3 hrsti nudlí, nejlépe domácích, hrst sekaných bylinek, sůl na dochucení Vývar uveďte do varu, vsypte pokrájenou karotku a zlehka asi 20 minut povařte. Ke konci varu vložte maso. Nudle si uvařte zvlášť ve vroucí osolené vodě, aby vám polévku nezkalily, a scezené vložte do polévky. Vsypte jemně posekané bylinky, dochuťte a podávejte.

Více v aktuálním čísle časopise F.O.O.D.

„Vepřový“ králík pečený s bylinkami

  • Na 4 porce
  • Příprava: 20 minut
  • pe čení: 60 minut

1 králík o váze asi 1,5 kg, 500 g syrového vepřového bůčku s kůží vcelku, 2 velké cibule, lžíce sádla nebo oleje, sůl a hrubě drcený kmín, česnek, bobkový list, petržel, tymián a rozmarýn na dochucení Králíka opláchněte a osušte. Z bůčku odkrojte plátek a nakrájejte ho na drobné kostičky, cibule oloupejte a nakrájejte na osminky. Kostky bůčku rozložte do pekáče se sádlem či olejem, na ně rozdělte cibuli a navrch položte králíka a bůček. Kůži několikrát stejnoměrně nařízněte. Vše lehce osolte, posypte kmínem a česnekem a mezi maso vložte bylinky. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi hodinu za občasného podlévání vroucí vodou a přelévání vypečenou šťávou, až bude maso králíka i bůčku křehké. Rozdělte na porce a podávejte s bramborami, kaší nebo velikonoční nádivkou.

Více v aktuálním čísle časopise F.O.O.D.

Velikonoční omeleta s bramborami a slaninou

  • Na 4 porce
  • Příprava: 15 minut
  • pe čení: 25 minut

100 g polohrubé mouky, 1/2 lžičky soli, 4 vejce, 200 g brambor, 50 g másla + trochu na vymazání formy, 3 pórky, 15 g anglické slaniny, pepř, sekaná bazalka a sůl na dochucení, jarní zelenina a třešňová rajčátka na doplnění Z mouky, soli a jednoho vajíčka vypracujte tuhé těsto. Vyložte jím máslem vymazanou koláčovou formu. Brambory uvařte ve slupce do poloměkka, nakraÅLjený pórek poduste na másle. Na těsto do formy rozložte nejprve polovinu slaniny, pak plátky osolených oloupaných brambor, pórek a nakonec druhou část slaniny. Zalijte třemi zbylými osolenými a opepřenými rozkvedlanými vejci, do kterých jste vmíchali trochu nasekané bazalky a v troubě při 180 °C upečte dozlatova. Omeletu nakrájejte na jednotlivé porce a noste na stůl.

Více v aktuálním čísle časopise F.O.O.D.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.