Šéf se v Tišnově pokusí vyprášit minulost. Těžké to bude mít

V tišnovském hotelu Květnice se zastavil čas a potřebuje zásadně osvěžit. A proč se v restauraci zjeví kuchař Láďa z brněnské Bohémy, který v pořadu už kdysi dostal víc než jen „pět minut slávy“? Další díl pořadu Ano, šéfe! "pro pamětníky" uvidíte v pondělí od 22.50 na Primě.
Ano, šéfe! V (2) - Hotel Květnice, Tišnov - Obrázek 3
Ano, šéfe! V (2) - Hotel Květnice, Tišnov - Obrázek 3

reklama

Jestli to jídlo bude tak zábavný, jako je ten interiér, tak se budem plácat do stehen ještě dva dny, trochu zoufale se směje šéf, když se rozhlíží po lokále.

Proč si majitel podniku pan Staněk vlastně pozval Zdeňka Pohlreicha? „Já vás nepozval, to byla moje dcera,“ tvrdí. A studentka žurnalistiky to přiznává. Chtěla tatínkovi pomoct, nebo ho dorazit?

Jídla jako dort pejska a kočičky

Zdeněk Pohlreich si po první cvičné ochutnávce „spíš než v restauraci, připadá jako na závodech v lukostřelbě“ – na talíři se totiž skví jeden terč vedle druhého. Volské oko korunuje bramborák, je to jako dort pejska a kočičky, na kterém je vše, co máme rádi – a přesolené. I jídlo koresponduje s interiérem podniku. Kdo to má všechno na svědomí? Pan Staněk, šéf a provozovatel Květnice, původně číšník. A proč sám vaří, když to moc neumí? „Budu v kuchyni tak dlouho, než najdu někoho, kdo to bude dělat lépe než devadesát procent Tišnova,“ říká.

O Tišnově se všichni vyjadřují s despektem

Pro Tišnov je snad všechno dobré, v Tišnově nic nejde. Opravdu? Bývalá provozní, manželka pana Staňka, je ztracená uvnitř hotelu, nezajímá ji, jaká je ve městě konkurence, neví, jakou má zdejší pohostinství úroveň.

Ano, šéfe! V (2) - Hotel Květnice, Tišnov - Obrázek 11
Ano, šéfe! V (2) - Hotel Květnice, Tišnov - Obrázek 11

Dcera, která šéfovu návštěvu iniciovala, se už ale na rodičovskou bezradnost nemohla dívat. I pan Staněk stojí o změnu, ale tím, že bude zadarmo rozdávat vodu se šťávou, s tím nepohne. Šéf se obrní trpělivostí a po kole otázek konečně uslyší, co Staňkovi chtějí: moderní gastronomii s bylinkami a čerstvými surovinami. Ale moderní sexy kuchyně v nemoderní restauraci?

Zdeněk Pohlreich proto rozdělí úkoly: Majitel bude přemítat, co s tím prehistorickým interiérem udělat, zatímco on bude přemýšlet, jak vdechnout Květnici svěží vítr. „Ten hnusnej, bolševickej skanzen byste měli proměnit na místo, kde se lidi budou cítit dobře. Najděte si člověka, který bude vařit, a vy ho necháte dělat jeho práci,“ zní jedna z hlavních rad.

Ano, šéfe! V (2) - Hotel Květnice, Tišnov - Obrázek 10
Ano, šéfe! V (2) - Hotel Květnice, Tišnov - Obrázek 10

Šéf si udělá průzkum v terénu. Proč chodí číšníci z Květnice na oběd ke konkurenci? Kromě faktu, že se v hotelu špatně vaří, stěžují si i na lidský faktor – se Staňkem prý nikdo nevydrží.

Zátěžový den způsobí naprostý chaos

Jak proběhne zátěžový den? Zákon schválnosti zafunguje a v kuchyni se rozbije gril. Všichni lítají a dělají tu samou práci. „Oni dva na těch třech pánvičkách, pětašedesát židlí venku, to nevychází,“ pozoruje tu bezradnost šéf. A aby nebyl jen zlomyslný, přiloží ruku k dílu a napraví jednu reklamaci k hostově spokojenosti.

Zákazníci čekají přes hodinu na jídlo, které jim nakonec ani moc nechutná, dvě dívky reklamují další objednávku. Servírka zuří, losos se vrací do kuchyně podruhé a pan Staněk vysvětluje, ale nějak se prořekne: Je rozmrazený losos čerstvý? „Zátěžák“ je fiasko a Zdeněk má dojem, že Staňkovi chybí energie: „Vy máte takovej moravskej defenzivní přístup. Za všechno může někdo jiný a okolnosti. Mně tohle hrozně vadí,“ hudruje šéf.

 

Šéf Zdeněk Pohlreich
Šéf Zdeněk Pohlreich

 

Vytrhne to Láďa z Brna?

„Dali jsme si inzerát a přihlásila se nám ikona brněnské gastronomie, kuchař Láďa z Bohémy,“ představuje hlavní atrakci této epizody s radostí šéf. „Už tady kdysi byl, dokonce to tady se Slávkem před lety otevíral,“ dozvíme se od někdejšího kuchaře z Květnice a z Bohémy. Každý z nich měl prý jinou představu o menu, podle Slávy Staňka to však bylo spíš o pracovní morálce. Ví, že Láďa umí vařit, ale prý se až moc rád díval na televizi. „Setřeste tu minulost!“ radí šéf. V kuchyni začnou od píky. Zdejší kuchaři se musejí naučit chuť základních surovin, a jak spolu ladí dohromady. Nikdo neumí dělat zeleninu ani čerstvé věci. A dcera pana Staňka dá s elánem dohromady partu mladých kamarádů a vysmýčí restauraci. Je tu najednou mnohem víc vzduchu a světla – není to na Květnici až moc hezké?

Sledujte Ano, šéfe! z Tišnova v pondělí od 21.30 na Primě.

Šéf se nestačí divit, že by pana Staňka podcenil? „Musím říct – a neříká se mi to snadno, že jste mě příjemně překvapili,“ zní z jeho úst pochvala i poklona za to, že Staňkovi neváhali do interiéru nasypat hodně svých peněz. Vydrží s dechem? Změní se k lepšímu nabídka a kvalita jídel pod novým šéfkuchařem? To napoví návrat – jak dopadne? Dostanou v Květnici hvězdičku?

Jehněčí hřbet s bylinkovou krustou

Velikonoční recepty Zdeňka Pohlreicha krok za krokem!

reklama

reklama