Seriály a filmy

3. listopadu 2009 18:00

Petr Ullmann

Zahrada v opeře. Rozhovor s majitelem.

„Přál bych si, aby naše restaurace byla dokonalý podnik, na který mohu být zase hrdý a aby hosté měli důvod se k nám vracet co nejčastěji,“ říká o svém podniku původní majitel Zahrady v Opeře.

Rozhovor s majitelem Danem Jablonským

„Přál bych si, aby naše restaurace byla dokonalý podnik, na který mohu být zase hrdý a aby hosté měli důvod se k nám vracet co nejčastěji,“ říká o svém podniku původní majitel Zahrady v Opeře. Po devíti letech fungování si našel nového partnera, protože do restaurace je třeba neustále investovat spoustu energie. „Potřebuje někoho, kdo by mě trochu nahradil a zastoupil. Potřebuje čerstvou krev,“ dodává Dan.

Pracoval jste jako provozní, nebo si je najímáte?

Provozní je prostě člověk, který většinou chodí do práce a málokdy se o ten podnik stará tak, jako kdyby byl jeho. To jsou moje zkušenosti s provozními, protože sem ale nechci chodit denně, potřebuji tady někoho, kdo tu bude častěji a dohlídne na to.

V čem byla vaše restaurace výjimečná, že sem chodívalo až donedávna hodně hostů?

Byla prostě jiná, lepší. Tenkrát ještě konkurence nebyla tak široká a my jsme nabízeli něco víc. Bylo tady jiné prostředí, ale pořád s něčím bojujeme. Nejprve jsme bojovali s tím, že jsme byli noví a schovaní a nikdo o nás nevěděl, museli jsme si udělat jméno. To se povedlo. Pak jsem musel řešit, že po 11. září, tedy po roce provozu sem přijely tanky chránit Svobodnou Evropu, která v tomhle baráku sídlila. To byl boj, s nímž jsme si nakonec taky nějak poradili, pak se tady změnily přístupové cesty a vchod do restaurace je důležitá věc. Blízká magistrála samozřejmě taky není nic moc.

Máte tady i zahrádku, ale ideální poloha to asi není?

Určitě se líp dívá na Pražský hrad než na rychle projíždějící auta. Všechny ty zápasy jsme nakonec vybojovali a dokonce se i vyrovnali s klasickou únavou, která nastává po letech ať už ve vztahu, nebo v podnikání. Tanky odjely a my jsme se těšili, že nastane takový normální každodenní provoz, ale přišlo něco mnohem horšího – hospodářská krize.

Chodí k vám stálí hosté, vracejí se?

Určitě, sem vlastně málokdy zabloudí náhodný návštěvník, spíš žijeme z lidí, kteří k nám jsou zvyklí chodit. A v době ostrahy sem opravdu zabloudil málokdo. Ale nyní, kdy se i vedle v Opeře místo 400 míst prodá jen 200, tak je to těžké. Přicházejí lidé na obchodní obědy, večeře.

Funguje u vás takové to „po divadle k nám“?

Ano, s divadlem jsme hodně propojení, hosté přicházejí před představením, nebo po opeře se najíst či něco vypít.

Co jídelníček? Asi uvažujete o změnách, když jste si zavolali na pomoc kolegu z Café Imperial?

Právě pro změnu jsem se rozhodl najít si partnera, který už jednu dobře fungující restauraci vlastní. Je to hospodský a má jiné možnosti, protože je to Chorvat, který má přístup k čerstvým rybám. To je něco, na co bychom se tady chtěli zaměřit. A nechci už tu kládu táhnout dál sám.

Vy nejste z branže?

Ne, původně jsem se dostal k tomuto místu tak, že jsme adaptovali zajímavé prostory a nějak mi to tu pak zůstalo.

Tady se prý vařila hlavně francouzská kuchyně?

Úplně původně mezinárodní kuchyně. Soustředili jsme se na jednotlivé pokrmy a jídla mezi sebou nic nespojovalo. Vařili jsme jídla ovlivněná Asií, Jižní Afrikou. Pak přišel kuchař, který uměl francouzskou kuchyni, to tady ještě nebývalo běžné. Nyní se v Zahradě připravuje pozůstatek z jeho éry a k tomu se přiřadila další jídla – svobodná volba kuchařů.

Jaká je momentálně návštěvnost?

Paradoxně v létě, kdy je v Praze hodně turistů, to bylo špatné.

Už vám Zdeněk Pohlreich něco vyčetl nebo poradil?

Zkritizoval neucelenost nabídky, složitost některých jídel a našel v nich chyby. Také ta roztříštěnost letem světem je dnes prý nesmysl – má pravdu. Když budete chtít asijský jídlo, půjdete k Asiatům, když italský, zajde si do italské restaurace atd. Budeme proto usilovat o nějaké jasné zaměření. Souhlasím zatím s většinou toho, co řekl. Takže se zaměříme na ryby, jak už jsem řekl, ale nebudeme kopírovat Chorvatský mlýn. Převezmeme ty nejlepší věci odtamtud a doplníme je třeba o pastu, aby převažovala inspirace středomořskou kuchyní.

Co si lidé u vás nejraději dávají, máte nějakého jasného favorita jídelníčku?

Po našich toulkách světem jsme letos v létě zjistili, že nejvíce frčel sladkovodní candát.

A co si lidé objednávají večer k pití? Víno, nebo pivo?

Určitě víno.

Počítáte i se změnou interiéru?

Žádné zásadní změny nechystáme, ale některé detaily asi změníme. (V podniku je hodně umělých květin, mašlí apod.)

A co změna personálu?

Není to naše prvoplánové rozhodnutí, ale je možné, že některé věci vyplynou během natáčení.

Kdo šéfuje v kuchyni?

Jirka Šafařík, který tu nevaří dlouho. Personál ho moc nerespektuje a změn také moc neprovedl, i když se na ně těší a chystá.

Sdílejte článek
Štítky Praha

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.