Dnes naposledy: vaření v kraji Oty Pavla s Jitkou Zelenkovou!

V posledním premiérovém Česku na talíři ochutnáme grilované jarní kuřátko, čerstvě vyloveného pstroužka nebo třeba fazolky nakyselo. Středočeská obec Skryje, kde bude v neděli stát putovní kuchyně mistra Sapíka, se chlubí dlouhou historií – kdysi patřila benediktýnskému klášteru v Kladrubech.

V oblasti proslulé chovem jatečního masa Jaroslav Sapík uvaří pod širým nebem hovězí krk na morku.Příloha bude sezonní – smažený květák. Poslední výherkyně zahradního grilu a sady koření představí svůj vítězný recept – tresku v majonézovém kabátku. Na rybářské chatě s radostí uvítá kuchaře a jeho doprovod zpěvačka Jitka Zelenková, která vyrůstala v nedalekém Rakovníku. Má ráda přírodu, kde jezdí na kole nebo chodí s hůlkami, ale jinak se s úsměvem hodnotí spíš jako hotelový než chalupářský typ. Na Jitčině zahradě Jaroslav ugriluje jarní kuřátko se zeleninovou přílohou a tvarohovým dipem, v němž samozřejmě nechybí bylinky. A co uvaří štíhlá milovnice ryb, koprovky a rajské na oplátku? Protože se rekreuje v kraji Oty Pavla, byl by hřích vynechat českou rybu vonící peřejemi, létem a opět bylinami: pstruha na roštu se zeleninou a studenou koprovou omáčkou. Nenechte si v neděli ujít poslední české vaření a určitě nezůstanete hladoví!Krk se dříve vaříval hodně, patřil totiž mezi levnější masa. Na hovězí krk na morku z mladého býčka potřebujeme kromě v názvu uvedených ingrediencí už jenom vývar, koření, hodně cibule a kvalitní protlak (nejlépe ze sladké papriky nebo dobrých rajčat). Nejprve krk vykostíme nebo si ho necháme vykostit ještě u řezníka. Cibulí nešetříme, protože pokrm nezahušťujeme moukou. Jaroslav Sapík ukáže, jak svázat divoké koření, abychom ho pak nemuseli pracně lovit z omáčky. Vývar, kterým jídlo podléváme, získáme z „našich“ hovězích kostí. Také uvidíme, jak zacházet s morkem, chceme-li si na něm pochutnat, ale nestojíme o přemaštěnou omáčku. Zajímavou tresku v majonézovém kabátku předvede poslední výherkyně soutěže. Vymyslela pekáček s bramborami, cibulí a treskou v majonéze se strouhankou. Na tento rychlý recept můžeme využít i levnější mořské ryby. Dochutí je máslo, citron a majonéza. Jistě by k nim výborně chutnal i rajský nebo listový salát. Zpěvačka Jitka Zelenková, náš dnešní host, bez mučení přiznává, že není chalupářský, natož kutilský typ. Neumí prý vůbec nic. „Chtěla jsem si jedinkrát sama v pražském bytě přidělat nástěnku a od té doby to tam vypadá, jako když zeď někdo prostřílel.“ Navíc o sobě tvrdí, že je hrozně líná. Svůj stále mladý zjev přisuzuje pravidelné stravě a pohybu v přírodě. Na grilované jarní kuřátko se zeleninou u ní padnou dva kousky drůbeže, které se budou marinovat v hořčici, medu, protlaku a česneku. Grilovačku obohatí pečené předvařené brambory, lilek a cuketa. Se pstruhem na roštu se zeleninovým salátem a studenou koprovou omáčkou Jitce pomůže náš odborník na slovo vzatý. Oba si notují nad dresinkem ze zakysané smetany ovoněným koprem, protože kopr prostě milují. A aromatická bylinka zaboduje také v posledním nedělním rychlém receptu – fazolkách nakyselo. Je to chutná a zdravá příloha, ale můžete si ji rovněž dát jako lehký prázdninový oběd. Zadělávané fazolky jsou prý velmi oblíbené v Anglii, ale o nic méně v Česku na talíři.

To uvidíte v neděli v 18.00 jen na obrazovkách Prima family!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.