Dnes naposledy: vaření v kraji Oty Pavla s Jitkou Zelenkovou!

V posledním premiérovém Česku na talíři ochutnáme grilované jarní kuřátko, čerstvě vyloveného pstroužka nebo třeba fazolky nakyselo. Středočeská obec Skryje, kde bude v neděli stát putovní kuchyně mistra Sapíka, se chlubí dlouhou historií – kdysi patřila benediktýnskému klášteru v Kladrubech.
Česko na talíři II (15) Zelenková, hl. foto
Česko na talíři II (15) Zelenková, hl. foto

reklama

V oblasti proslulé chovem jatečního masa Jaroslav Sapík uvaří pod širým nebem hovězí krk na morku.Příloha bude sezonní – smažený květák. Poslední výherkyně zahradního grilu a sady koření představí svůj vítězný recept – tresku v majonézovém kabátku.
Na rybářské chatě s radostí uvítá kuchaře a jeho doprovod zpěvačka Jitka Zelenková, která vyrůstala v nedalekém Rakovníku. Má ráda přírodu, kde jezdí na kole nebo chodí s hůlkami, ale jinak se s úsměvem hodnotí spíš jako hotelový než chalupářský typ. Na Jitčině zahradě Jaroslav ugriluje jarní kuřátko se zeleninovou přílohou a tvarohovým dipem, v němž samozřejmě nechybí bylinky. A co uvaří štíhlá milovnice ryb, koprovky a rajské na oplátku? Protože se rekreuje v kraji Oty Pavla, byl by hřích vynechat českou rybu vonící peřejemi, létem a opět bylinami: pstruha na roštu se zeleninou a studenou koprovou omáčkou. Nenechte si v neděli ujít poslední české vaření a určitě nezůstanete hladoví!
Krk se dříve vaříval hodně, patřil totiž mezi levnější masa. Na hovězí krk na morku z mladého býčka potřebujeme kromě v názvu uvedených ingrediencí už jenom vývar, koření, hodně cibule a kvalitní protlak (nejlépe ze sladké papriky nebo dobrých rajčat). Nejprve krk vykostíme nebo si ho necháme vykostit ještě u řezníka. Cibulí nešetříme, protože pokrm nezahušťujeme moukou. Jaroslav Sapík ukáže, jak svázat divoké koření, abychom ho pak nemuseli pracně lovit z omáčky. Vývar, kterým jídlo podléváme, získáme z „našich“ hovězích kostí. Také uvidíme, jak zacházet s morkem, chceme-li si na něm pochutnat, ale nestojíme o přemaštěnou omáčku.   
Zajímavou tresku v majonézovém kabátku předvede poslední výherkyně soutěže. Vymyslela pekáček s bramborami, cibulí a treskou v majonéze se strouhankou. Na tento rychlý recept můžeme využít i levnější mořské ryby. Dochutí je máslo, citron a majonéza. Jistě by k nim výborně chutnal i rajský nebo listový salát.
Zpěvačka Jitka Zelenková, náš dnešní host, bez mučení přiznává, že není chalupářský, natož kutilský typ. Neumí prý vůbec nic. „Chtěla jsem si jedinkrát sama v pražském bytě přidělat nástěnku a od té doby to tam vypadá, jako když zeď někdo prostřílel.“ Navíc o sobě tvrdí, že je hrozně líná. Svůj stále mladý zjev přisuzuje pravidelné stravě a pohybu v přírodě. Na grilované jarní kuřátko se zeleninou u ní padnou dva kousky drůbeže, které se budou marinovat v hořčici, medu, protlaku a česneku. Grilovačku obohatí pečené předvařené brambory, lilek a cuketa. Se pstruhem na roštu se zeleninovým salátem a studenou koprovou omáčkou Jitce pomůže náš odborník na slovo vzatý. Oba si notují nad dresinkem ze zakysané smetany ovoněným koprem, protože kopr prostě milují. A aromatická bylinka zaboduje také v posledním nedělním rychlém receptu – fazolkách nakyselo. Je to chutná a zdravá příloha, ale můžete si ji rovněž dát jako lehký prázdninový oběd. Zadělávané fazolky jsou prý velmi oblíbené v Anglii, ale o nic méně v Česku na talíři.

 

To uvidíte v neděli v 18.00 jen na obrazovkách Prima family!

reklama

reklama