Krásný zpěv si žádá dobré jídlo, slibuje Jaroslav Sapík

Populární kulinářský místopis zahájíme ve středních Čechách v Dobříši na Příbramsku. Město proslavil krásný „zámek spisovatelů“ a rukavičkářská výroba, díky níž v 19. století bouřlivě rozkvetlo.
Česko na talíři II (15) Vondráčková, hl. foto
Česko na talíři II (15) Vondráčková, hl. foto

reklama

Jaroslav Sapík vykouzlí v putovní kuchyni marinovaného lososa s dresinkem z kopru a citronu.
Na březích Slapské přehrady kotví druhý domov slavné zpěvačky. V kuchyni komfortního hausbótu Heleny Vondráčkové, která je také nadšená kuchařka, uvaříme hned tři dobroty.
Jaroslav Sapík na její počest odtajní český recept, který slavil největší úspěch na Světové výstavě EXPO'67 v Montrealu. V době, kdy se návštěvníci mohli utlouct po efektně servírovaném telecím kotletu s artyčoky a humrovým masem, zpívala v československém pavilonu také Helena.
Letos si už sedmým rokem užívá s manželem na břehu Vltavy, kde se ráda projíždí na kajaku. Zpěvačka uvaří svou oblíbenou cuketovou nádivku a její manžel se pod mistrovým dohledem pokusí o recept z vepřového. Nakonec nás čeká rychlý rýžový salát. Pojďte s námi na výlet na Dobříš a na Slapy a svačinu nechte doma. V neděli s Českem na talíři a Primou family určitě nezůstanete hladoví!
První nedělení recept na marinovaného lososa s koprovo-citronovým dresinkem je ideální slavnostní předkrm. Jak si pomocí zajímavého technologického postupu připravit lahůdku ze syrového rybího masa? Nejprve ve hmoždíři utřeme černý a červený pepř a přidáme čerstvý kopr. Okořeněný filet posypeme pomerančovou a citronovou kůrou a umístíme do nádoby, kterou vysypeme hrubou mořskou solí. Maso zabalíme do fólie, tu perforujeme a opět zakryjeme vrstvou soli. Zatížíme a necháme uležet. Tím proces nekončí, ale výsledek stojí za to. Tato severská delikatesa se u nás podávala už za první republiky.
Na telecí kotlet s artyčokovo-humrovým ragú potřebujeme kilo telecí pečeně s kostí. Další suroviny nejsou tak náročné: artyčok i humra použijeme z konzervy. Maso okořeníme tymiánem a zprudka je zatáhneme, pak pomalu dopečeme v troubě. K telecímu podáváme ještě karotku a fazolky. Vše zapečeme v papilotu z pergamenového papíru, v němž jídlo také servírujeme.
Zpěvaččin letní recept na nádivku z cuket pochází z Austrálie. Jde o zeleninové jídlo se šunkou a vejci, jež je zapečené na plechu. „Je to nespravedlivé, jí jde všechno,“ říká o šikovné zpěvačce, která ho hbitě zaúkolovala, zkušený kuchař.
Jaké budou křehké vepřové kotletky naložené v majonéze a sýru od jejího manžela? Opravdu křehoučké? A co budeme potřebovat na závěrečný rýžový salát? Vystačíme si s rajčátky, barevnými paprikami, cibulí, olejem a řeřichou. Pokud nám ale zbude nějaká dobrá pečínka z včerejšího dne, můžeme pokrájené maso přimíchat k ochucené rýži. Dobré jsou i krevety. A pokud jste kreativní jako naše celebrita, určitě přidáte něco z vlastní hlavy či ledničky.

 

To uvidíte v neděli v 18.00 jen na obrazovkách Prima family!

reklama

reklama