Krásný zpěv si žádá dobré jídlo, slibuje Jaroslav Sapík

Populární kulinářský místopis zahájíme ve středních Čechách v Dobříši na Příbramsku. Město proslavil krásný „zámek spisovatelů“ a rukavičkářská výroba, díky níž v 19. století bouřlivě rozkvetlo.

Jaroslav Sapík vykouzlí v putovní kuchyni marinovaného lososa s dresinkem z kopru a citronu.Na březích Slapské přehrady kotví druhý domov slavné zpěvačky. V kuchyni komfortního hausbótu Heleny Vondráčkové, která je také nadšená kuchařka, uvaříme hned tři dobroty. Jaroslav Sapík na její počest odtajní český recept, který slavil největší úspěch na Světové výstavě EXPO'67 v Montrealu. V době, kdy se návštěvníci mohli utlouct po efektně servírovaném telecím kotletu s artyčoky a humrovým masem, zpívala v československém pavilonu také Helena.Letos si už sedmým rokem užívá s manželem na břehu Vltavy, kde se ráda projíždí na kajaku. Zpěvačka uvaří svou oblíbenou cuketovou nádivku a její manžel se pod mistrovým dohledem pokusí o recept z vepřového. Nakonec nás čeká rychlý rýžový salát. Pojďte s námi na výlet na Dobříš a na Slapy a svačinu nechte doma. V neděli s Českem na talíři a Primou family určitě nezůstanete hladoví!První nedělení recept na marinovaného lososa s koprovo-citronovým dresinkem je ideální slavnostní předkrm. Jak si pomocí zajímavého technologického postupu připravit lahůdku ze syrového rybího masa? Nejprve ve hmoždíři utřeme černý a červený pepř a přidáme čerstvý kopr. Okořeněný filet posypeme pomerančovou a citronovou kůrou a umístíme do nádoby, kterou vysypeme hrubou mořskou solí. Maso zabalíme do fólie, tu perforujeme a opět zakryjeme vrstvou soli. Zatížíme a necháme uležet. Tím proces nekončí, ale výsledek stojí za to. Tato severská delikatesa se u nás podávala už za první republiky.Na telecí kotlet s artyčokovo-humrovým ragú potřebujeme kilo telecí pečeně s kostí. Další suroviny nejsou tak náročné: artyčok i humra použijeme z konzervy. Maso okořeníme tymiánem a zprudka je zatáhneme, pak pomalu dopečeme v troubě. K telecímu podáváme ještě karotku a fazolky. Vše zapečeme v papilotu z pergamenového papíru, v němž jídlo také servírujeme. Zpěvaččin letní recept na nádivku z cuket pochází z Austrálie. Jde o zeleninové jídlo se šunkou a vejci, jež je zapečené na plechu. „Je to nespravedlivé, jí jde všechno,“ říká o šikovné zpěvačce, která ho hbitě zaúkolovala, zkušený kuchař. Jaké budou křehké vepřové kotletky naložené v majonéze a sýru od jejího manžela? Opravdu křehoučké? A co budeme potřebovat na závěrečný rýžový salát? Vystačíme si s rajčátky, barevnými paprikami, cibulí, olejem a řeřichou. Pokud nám ale zbude nějaká dobrá pečínka z včerejšího dne, můžeme pokrájené maso přimíchat k ochucené rýži. Dobré jsou i krevety. A pokud jste kreativní jako naše celebrita, určitě přidáte něco z vlastní hlavy či ledničky.

To uvidíte v neděli v 18.00 jen na obrazovkách Prima family!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.