Na Liberecku upeče Dolinová z Holan

Jaroslav Sapík a Daniela Šinkorová to tentokrát nemají daleko. S putovní kuchyní se z Jablonecka přesunou na Liberecko. Tam už do kamen přikládá moderátorka a herečka Michaela Dolinová, aby je přivítala ve své vyhřáté chalupě.
Česko na talíři II (3) - Obrázek 1
Česko na talíři II (3) - Obrázek 1
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Venku totiž mrzne, až praští. Což však štábu nezabrání rozložit na Českolipsku kuchařský stan.Zvlášť když se obec Zahrádky může pochlubit bohatou historií a roubenými chaloupkami.  V památkové zóně uvaří Jaroslav Sapík přesnídávkovou fazolovou polévku s uzeným masem, která zahřeje všechny statečné, co dorazili a přinesli recepty, černou ředkev i masové kuličky. Michaela Dolinová prozradí něco o své chalupářské minulosti a současnosti v Holanech a upeče „premiérový koláč“ podle babiččina receptu. Je tak výborný, že si o návod řekne i mistr. A co uvaří šéfkuchař jako hlavní chod? Jemný máslový řízek se zeleninou, která je i v třeskuté zimě vždycky po ruce: s brambory, červenou řepou a křenem. Co potřebujete na rychlý divácký recept? Opět hlavně brambory. Nenechte si ujít další Česko na talíři. Zajímavé povídání a vaření vás jako vždy čeká v neděli v 18.00 hodin na Prima family.

Proč si Míša Dolinová vybrala Českolipsko? Rozhodla vzdálenost od Prahy, půda, stodola a malé stavení pro holky na hraní. Hostitelčinou pýchou na téměř vlastnoručně zrekonstruované chalupě v Holanech je nově zbudovaná ložnice. Ale protože je nejradši venku, miluje pergolu a svoje rána. Vstává jako první, dojde rodině pro čerstvé rohlíky a sama si na terase přečte noviny. Odpoledne jezdí na kole, v létě se koupou v okolních rybnících. Snaží se vařit variabilně, ale stejně nejraději smaží palačinky. (Slané častěji než sladké.) Teď ale upeče babiččin koláč. Jde o kelímkový recept s jogurtem a ovocem. Míša Dolinová mu říká premiérový, protože byl její cukrářskou premiérou ve čtrnácti letech. Kromě mouky potřebuje oříšky, sezonní ovoce, třtinový cukr a med, kterým nešetří. Pečení je pro Mišku dobrodružství. Výsledkem kupodivu není žádný „suchar“, i když koláč obsahuje minimum tuku. Jaroslav Sapík si dokonce řekne Míše o recept do své restaurace, což je pocta! A Daniela se kolegyně zeptá na její recept na stále štíhlou postavu.
Dezertu předchází hlavní chod se salátem z červené řepy, který potřebuje perfektní nálev z křenu, koriandru, fenyklu, octa a cukru. Na řízek koupíme libovou plec. Větší kousky masa rozmixujeme se smetanou a promícháme s vejci a trochou sušeného mléka, což je Sapíkův trik. Hmotu smícháme s moukou, špetkou soli a bílého pepře, ovoníme muškátem a strouhanou citronovou kůrou. Jaroslav předvede, jak zformovat řízky, které upeče na pomaštěném plechu v troubě. Podává je se šťouchanými brambory, jimž dodá říz i vitaminy nastrouhaný křen.
A co budeme potřebovat na rychlý divácký recept, kterým je bramborová pomazánka?
Půl kila uvařených brambor ve slupce, 5 stroužků česneku, po 3 lžících olivového oleje a majonézy, opečené plátky toustového chleba, sůl a bílý pepř. Výsledkem je lehká a levná večeře nebo zajímavá příloha k masu. Čí pomazánka bude lépe ochucená? Sapíkova, nebo Míši Dolinové? Uvidíte v neděli a možná i brzy ochutnáte, když si ji doma umícháte. A nebudete potřebovat ani rukavice jako Michaela s Danielou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama