Nejslavnější český rybář ryby nejí!
Dnes se na výletní lodi projedeme Litoměřickem v Ústeckém kraji, kde přivítáme našeho nejznámějšího rybáře Jakuba Vágnera. Putovní kuchyni rozloží Jaroslav Sapík v Terezíně, který leží od Litoměřic, co by kamenem dohodil.
Tragická válečná kapitola města-pevnosti je naštěstí minulostí. Když Jaroslav Sapík vaří zajímavý recept na falešné staropražské šneky z kuřecích srdíček s bylinkovým máslem, náměstí se koupe v paprscích jarního sluníčka, které láká k výletům. Proto vzhůru na palubu krásné lodi!Danielu a Jaroslava přivítá kapitán a nalodí se také nejslavnější český rybář Jakub Vágner. Co se bude vařit na palubě i v podpalubí? Šašlik podle admirála Svobody, na který budeme potřebovat vepřovou panenku, kvalitní domácí špek a červenou a zelenou papriku. Suroviny kuchař předpeče a špíz doprovodí výborná letní příloha z fritovaných brambor a leča. Dobrodruh Jakub neuznává recepty, vaří podle surovin a momentální inspirace. S čím se pochlubí? Z hovězího masa uvaří Vágneroff, vlastní variantu slavného Beef Stroganoff. Důležitou roli sehrají ananas a majonéza místo smetany. I rychlý závěrečný recept ukuchtíme na palubě. Bude to uzený úhoř s citronovou rebarborou. Jak se s vodním „hadem“ popere rybář, který nejí ryby? Naloďte se také a určitě nezůstanete ani tuto neděli s Primou family hladoví!Šneci do české kuchyně patří, ale ne všichni je pozřou. Kuřecí srdíčka jsou dostupná surovina a skvělá náhražka této delikatesy. Na staropražské šneky z kuřecích srdíček s bylinkovým máslem potřebujeme ještě kořenovou zeleninu, divoké koření, zelenou petrželku a medvědí česnek. Zatímco se vaří silný vývar z drůbežích drůbků a zeleniny, Jaroslav Sapík umíchá bylinkové máslo a nádivku, kterou naplní šnečí ulity, do nichž přidá i uvařená kuřecí srdíčka. Poznáme muže, který vyhrál zahradní gril s diváckým receptem na králíka na zelenině s majonézou. V jídle se značným podílem kořenové zeleniny zužitkujeme také králičí játra.I když Jakub Vágner od dětství miloval přírodu a ryby, chtěl být rovněž traktorista, bubeník a kontrabasista. Nakonec od muziky zběhl ke své životní lásce – rybám. Doma se zlobili, ale Jakub měl svou hlavu a plány. Ryby miluje tolik, že nemohl jinak. Nemá je rád jen na talíři. Pozře vodní tvory pouze v případě, že mu na expedici hrozí smrt hladem. Miluje klasickou českou kuchyni –svíčkovou, rajskou, meruňkové knedlíky. Když je doma, maminka mu tyto klasické tutovky s láskou uvaří. Jakub se v Africe naučil, že tvrdé maso zkřehne v ananasové šťávě a tento šamanský trik předvede užaslému šéfkuchaři Sapíkovi i ve své obdobě hovězího Stroganoff. A příloha? Ovocné melouny. Rovněž letní a zajímavou přílohu z brambor a leča usmaží a podusí také Jaroslav Sapík ke svému hlavnímu jídlu – šašliku admirála Svobody z vepřové panenky, slaniny, paprik a cibule. Zda Jakub na palubě výjimečně ochutná závěrečného uzeného úhoře s citronovou rebarborou, uvidíte v neděli, když se s námi vydáte na kulinářský výlet po Labi.To uvidíte v neděli v 18.00 jen na obrazovkách Prima family!
Česko na talíři II (13) Vágner - Obrázek 1
Česko na talíři II (13) Vágner - Obrázek 2
Česko na talíři II (13) Vágner - Obrázek 3
Česko na talíři II (13) Vágner - Obrázek 4
Česko na talíři II (13) Vágner - Obrázek 5