Hovězí roštěnec na bylinkách s domácí tatarskou omáčkou

Není nad pořádný, dobře připravený steak. Umění toho nejlepšího spočívá především ve výběru kvalitního masa. I když se špatně shání, dejte si tu práci a najděte si řezníka, který prodává stařené hovězí. Pak už stačí trocha bylinek a maso jen krátce orestovat, aby zůstalo růžové a plné šťávy.

Doba přípravy: do 30 minut

Autor receptu: Zdeněk Pohlreich

Hovězí roštěnec na bylinkách
Hovězí roštěnec na bylinkách s domácí tatarskou omáčkou

reklama

Už za týden, 9. listopadu si tento recept můžete vyzkoušet naživo přímo se Zdeňkem Pohlreichem v nové kulinární show Česko vaří s Pohlreichem!


Suroviny

4 kssteaky z roštěnce
extra panenský olivový olej
2 snítkyčerstvý tymián, nasekaný
2 snítkyčerstvý rozmarýn, nasekaný
2 špetkysušené oregáno
Sůl
čerstvě namletý pepř
Domácí tatarka:
100 mlSlunečnicový olej
25 mlOlivový olej
1 ksŽloutek
1/2 lžičkybílý vinný ocet
1/2 lžičkydijónská hořčice
1 lžičkačerstvě vymačkaná citronová šťáva
1/2 špetkySůl
1/2 špetkybílý mletý pepř
1 ksšalotka, nakrájená najemno
10-15 gnakládané okurky, nakrájené najemno
10-15 gkapary, nasekané
1 lžícelístky hladkolisté petržele, nakrájené najemno
bageta nebo venkovský chléb jako příloha

Postup

Pusťte se do přípravy masa. V míse smíchejte všechny ingredience na marinádu, přidejte maso a dobře promíchejte. Odložte stranou a nechte odpočívat.

Základem tatarské omáčky je klasická majonéza, pusťte se tedy do její přípravy.

Nejprve se ujistěte, že všechny suroviny mají pokojovou teplotu. V opačném případě by se emulze mohla srazit. Žloutky, hořčici a ocet dejte do větší mísy, přidejte špetku soli, špetku bílého pepře a pomocí metly směs pomalu šlehejte.

Smíchejte oba druhy oleje a za stálého šlehání je začněte přidávat nejprve po kapkách. Jakmile začne směs houstnout, můžete olej přidávat tenoučkým pramínkem. Takto postupujte, dokud do směsi nevmícháte všechen olej.

Nakonec do směsi vmíchejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a dle potřeby dochuťte opět solí nebo pepřem. Takto máte připravenou základní majonézu.

V tuto chvíli se věnujte masu. Vyndejte steaky z marinády a v pánvi na rozpáleném oleji je ogrilujte z obou stran. Počítejte přibližně 2,5 minuty z každé strany pro stupeň propečení medium rare.

Zatímco se maso peče, vmíchejte do připravené majonézy nakrájené nebo nastrouhané šalotky, nakládané okurky, kapary a na závěr hladkolistou petrželku. Vše důkladně promíchejte a zakryté fólií uložte do lednice.

Hotové steaky přendejte z pánve na prkénko a nechte je přibližně 3 minuty odpočinout.

Poté je rozdělte na talíře, ke každému přidejte domácí tatarskou omáčku, pečivo a ihned servírujte.

Mějte po ruce potřebné nádobí a náčiní

2 x miska střední
nůž
prkénko
1x miska malá
1 x miska velká
1 x metla
pánev 28 cm
mrazák
struhadlo
mixér tyčový s nádobou
stěrka cukrářská
1 x sklenička s uzávěrem – např od majonézy
mlýnek na sůl a pepř
4 x talíř na hlavní chod
4 x talíř na salát
4x sklenka na šampaňské - flétna

Česko vaří s Pohlreichem

Nová kuchařka!

Nová kniha je další z řady úspěšných kuchařských knih, které vyšly pod taktovkou "Šéfa" Zdeňka Pohlreicha. Stejně jako předešlé tituly, i tato kniha doprovází novou televizní show Česko vaří s Pohlreichem.

V knize najdete 23 kompletních menu obsahujících recepty na předkrm, hlavní jídlo a dezert. Když už ne před kamerou, tak alespoň doma zkuste se Zdeňkem uvařit nejlepší večeři vašeho života!

Mějte po ruce potřebné nádobí a náčiní

 

2 x miska střední

nůž

prkénko

1x miska malá

1 x miska velká

1 x metla

pánev 28 cm

mrazák

struhadlo

mixér tyčový s nádobou

stěrka cukrářská

1 x sklenička s uzávěrem – např od majonézy

mlýnek na sůl a pepř

4 x talíř na hlavní chod

4 x talíř na salát

4x sklenka na šampaňské - flétna

reklama