Steaky z hovězí svíčkové v espresso-chilli marinádě s glazírovanou mrkví

Kvalitní steak je výtečný sám o sobě, ale klidně mu můžete dopřát i zajímavější "kabátek". Marináda s kávou a chilli mu dodá nečekaně sofistikovaný šmrnc. A pokud ho doplníte lahodnou glazírovanou mrkví, je zaručené, že si královsky pochutnáte.

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Zdeněk Pohlreich

Steaky z hovězí svíčkové v espresso-chilli marinádě s glazírovanou mrkví
Steaky z hovězí svíčkové v espresso-chilli marinádě s glazírovanou mrkví

reklama

Už v sobotu, si tento recept můžete vyzkoušet naživo přímo se Zdeňkem Pohlreichem v nové kulinární show Česko vaří s Pohlreichem!

Suroviny

4 kssteaky ze svíčkové
35 gzrnka černé kávy nebo espresso
18 gmleté chilli
2 čpetkyopražená semínka římského kmínu
1 špetkamletá sladká paprika
1 špetkamořská sůl
1 špetkačerstvě namletý černý pepř
extra panenský olivový olej
Glazírovaná mrkev:
700 gmalé celé karotky
50 gMáslo
1/2 lžičkyCukr
250 ml100% pomerančový džus
1 lžičkalístky čerstvé hladkolisté petrželky
Sůl
čerstvě namletý pepř

Postup

V hmoždíři rozdrťte semínka římského kmínu a kávová zrnka. Koření přesypejte do misky, přidejte zbylé ingredience na marinádu a vše promíchejte.

Steaky z hovězí svíčkové zlehka potřete olivovým olejem a rovnoměrně ji potřete kávovou marinádou. Nechte odpočívat při pokojové teplotě alespoň 30 minut.

Zatímco maso odpočívá, připravte si karotku. V troše vodě ji uvařte téměř doměkka, počítejte přibližně 8 minut. Když je hotová, vodu slejte a karotky dejte stranou.

V silnostěnné pánvi rozpusťte máslo a orestujte na něm karotky. Přidejte cukr, sůl a pepř. Zalejte pomerančovým džusem, promíchejte a nechte povařit asi 7 minut, dokud se džus neodpaří a karotka nezměkne. Karotky se musí v omáčce kompletně obalit. Sundejte je z plotny a uložte je na teplé místo.

Silnostěnnou nebo grilovací pánev lehce potřete olejem a pořádně ji rozpalte. Vložte do ní steaky a zprudka je opečte. Počítejte 2 minuty z každé strany pro stupeň propečení medium rare, 4 minuty opékání zajistí stupeň propečení medium. Hotové steaky vyndejte, odložte na prkénko a nechte je 3 minuty odpočívat.

Poté maso rozdělte na talíře a servírujte s glazírovanou mrkví, ke které těsně před podáváním přidejte nasekané petrželové lístky.

Náčiní a nádobí

Prkénko
Nůž velký a malý
Mlýnek na pepř a sůl
Trouba
4 formičky na suflé
lžíce
hrnec na vodní lázeň + ohnivzdorná miska
cukrářská metla
2 x miska větší
miska malá
metla na sníh
pekáč do trouby
sítko na moučkový cukr
hmoždíř
hrnec
síto
pánev
obracečka
vařečka
4 talíře na předkrm
4 talíře na hlavní chod
4 talířky pod formičky na suflé
4 sady příborů

 

Nová kuchařka!

Česko vaří s Pohlreichem

Nová kniha je další z řady úspěšných kuchařských knih, které vyšly pod taktovkou "šéfa" Zdeňka Pohlreicha. Stejně jako předešlé tituly, i tato kniha doprovází novou televizní show Česko vaří s Pohlreichem.

V knize najdete 23 kompletních menu obsahujících recepty na předkrm, hlavní jídlo a dezert. Když už ne před kamerou, tak alespoň doma zkuste se Zdeňkem uvařit nejlepší večeři vašeho života!

reklama