Steaky z hovězí svíčkové v espresso-chilli marinádě s glazírovanou mrkví
Kvalitní steak je výtečný sám o sobě, ale klidně mu můžete dopřát i zajímavější "kabátek". Marináda s kávou a chilli mu dodá nečekaně sofistikovaný šmrnc. A pokud ho doplníte lahodnou glazírovanou mrkví, je zaručené, že si královsky pochutnáte.
Doba přípravy: do 1 hodiny

Už v sobotu, si tento recept můžete vyzkoušet naživo přímo se Zdeňkem Pohlreichem v nové kulinární show Česko vaří s Pohlreichem!
Odkaz
Česko vaří s Pohlreichem ŽIVĚ!
Zde najdete další informace, videa, články a kompletní recepty z nové kulinární show se Zdeňkem Pohlreichem.
Odkaz
Česko vaří s Pohlreichem ŽIVĚ!
Suroviny
4 ks | steaky ze svíčkové |
35 g | zrnka černé kávy nebo espresso |
18 g | mleté chilli |
2 čpetky | opražená semínka římského kmínu |
1 špetka | mletá sladká paprika |
1 špetka | mořská sůl |
1 špetka | čerstvě namletý černý pepř |
extra panenský olivový olej |
Glazírovaná mrkev: | |
---|---|
700 g | malé celé karotky |
50 g | Máslo |
1/2 lžičky | Cukr |
250 ml | 100% pomerančový džus |
1 lžička | lístky čerstvé hladkolisté petrželky |
Sůl | |
čerstvě namletý pepř |
Postup
V hmoždíři rozdrťte semínka římského kmínu a kávová zrnka. Koření přesypejte do misky, přidejte zbylé ingredience na marinádu a vše promíchejte.
Steaky z hovězí svíčkové zlehka potřete olivovým olejem a rovnoměrně ji potřete kávovou marinádou. Nechte odpočívat při pokojové teplotě alespoň 30 minut.
Zatímco maso odpočívá, připravte si karotku. V troše vodě ji uvařte téměř doměkka, počítejte přibližně 8 minut. Když je hotová, vodu slejte a karotky dejte stranou.
V silnostěnné pánvi rozpusťte máslo a orestujte na něm karotky. Přidejte cukr, sůl a pepř. Zalejte pomerančovým džusem, promíchejte a nechte povařit asi 7 minut, dokud se džus neodpaří a karotka nezměkne. Karotky se musí v omáčce kompletně obalit. Sundejte je z plotny a uložte je na teplé místo.
Silnostěnnou nebo grilovací pánev lehce potřete olejem a pořádně ji rozpalte. Vložte do ní steaky a zprudka je opečte. Počítejte 2 minuty z každé strany pro stupeň propečení medium rare, 4 minuty opékání zajistí stupeň propečení medium. Hotové steaky vyndejte, odložte na prkénko a nechte je 3 minuty odpočívat.
Poté maso rozdělte na talíře a servírujte s glazírovanou mrkví, ke které těsně před podáváním přidejte nasekané petrželové lístky.
Náčiní a nádobí
Prkénko
Nůž velký a malý
Mlýnek na pepř a sůl
Trouba
4 formičky na suflé
lžíce
hrnec na vodní lázeň + ohnivzdorná miska
cukrářská metla
2 x miska větší
miska malá
metla na sníh
pekáč do trouby
sítko na moučkový cukr
hmoždíř
hrnec
síto
pánev
obracečka
vařečka
4 talíře na předkrm
4 talíře na hlavní chod
4 talířky pod formičky na suflé
4 sady příborů
Nová kuchařka!
Nová kniha je další z řady úspěšných kuchařských knih, které vyšly pod taktovkou "šéfa" Zdeňka Pohlreicha. Stejně jako předešlé tituly, i tato kniha doprovází novou televizní show Česko vaří s Pohlreichem.
V knize najdete 23 kompletních menu obsahujících recepty na předkrm, hlavní jídlo a dezert. Když už ne před kamerou, tak alespoň doma zkuste se Zdeňkem uvařit nejlepší večeři vašeho života!