Jak vidí proměnu u Mělníka designéři Martina a Lukáš?

Proměnu obýváku a kuchyně s jídelnou pro Vlaďku a Jindřicha navrhli designéři Martina Pištěláková a Ing. arch. Lukáš Lipert.
Lukáš Lipert pracuje v týmu s Martinou Pištělákovou
Lukáš Lipert pracuje v týmu s Martinou Pištělákovou
FTV Prima

Martina s Lukášem proměnili domov Jindřichovi s Vlaďkou a jejich dceře Nicole, kteří žijí u Mělníka. Během pěti dnů museli změnit prostor o velikosti 70 m², kde nebyly hotové podlahy, ani začištěné stěny. Chyběly i dveře.

Jak vnímají proměnu?

Designérka Martina Pištěláková:

Proměna to byla, myslím, povedená, ale časově velmi náročná. Při první návštěvě viděl Lukáš okamžitě jinou dispozici kuchyně a bylo nám oběma jasné, že budeme pracovat s dřevěným stropem a celý prostor budeme chtít prosvětlit. Dispozici kuchyně jsme pak nechali podobnou původní, protože ta se nakonec ukázala jako nejlepší. Docela nejasně se nám jevil obývací pokoj, ale přes x variant, které se oběma nelíbily, jsme nakonec vymysleli tu vítěznou.

Zásadní problém původního stavu byl jednoduše řečeno stavební stav. Prostor nebyl vůbec vymalovaný, omítky byly v hrubém stavu, chyběla podlaha, museli jsme zakrývat v rámci nové podlahy také trubky od topení… Největší výzvou tak byla úprava stěn a nová elektroinstalace v kombinaci s novou podlahou a dveřmi v tak krátkém čase.

Martina Pištěláková

Martina Pištěláková

Z proměny podle mě prostoru nejvíce prospělo to, že jsme celý prostor zkompaktnili, spojili do jednoho. Předtím interiér vypadal kusově, různorodě, nesladěně. Z toho mám i největší radost. Udělali jsme velkou kuchyň s velkým jídelním stolem, který rodině nejvíce chyběl. Díky nábytku na míru jsme obývací pokoj scelili a zároveň dali rodině prostor na uložení jejich věcí a Vlaďce i trošku reprezentativnější prostor na učení, které jistě využije i Nicola.

Rádi jsme také ponechali jejich krásné lampy a dali jsme jim jen nová stínidla a chytli tak úplně jiný šmrnc. Jsme rádi, že jsme kromě nové hifi věže pro nejmladší Nicolu a těchto lamp nechali všechny 3 znovu vyfotit, aby měli konečně svoji společnou fotku, která krásně dekoruje nový obývací pokoj.

Styl proměny u Mělníka

Styl naší proměny by se dal nazvat moderní venkov. Pracovali jsme s jednoduchými tvary a materiály, ale s citem je používali. V případě venkovských interiérů by se mělo pracovat s opravdovými materiály jako dřevo, dlažba, látka, kůže… a tyto materiály v naší proměně najdete. Moderně jsme však použili obklad za linkou v kuchyni a zopakovali ho na tištěné samolepce, která dekoruje obývací pokoj. Na míru jsme navrhli světla do obývacího pokoje, které částečně reflektují obklady, hodí se k původním lampám rodiny a co víc, nezakrývají krásný trámový dřevěný strop, což byl hlavní účel.

Myslíme, že majitelé nejvíc ocení zabydlenost a nový a snad útulný pocit v jejich novém interiéru. Určitě ocení velkou a hotovou kuchyň, všechny spotřebiče a velký jídelní stůl. Podle mě všechno zůstane na svém místě, jak bylo navrženo. Rekonstrukci by pak určitě potřebovala koupelna a v další řadě ložnice a pokoj dcery. Jako poslední pak chodba a exteriér domu a zahrady.

Ing. arch. Lukáš Lipert

Když jsem prostor poprvé uviděl, tak jsem byl přesvědčen o tom, že mu pomůže jakékoliv řešení, protože byl dost zanedbaný... Zásadním problémem původního stavu byla nedodělaná kuchyň, chybějící důstojné místo pro stolování, dveře do navazujících obytných místností – ložnice a dětského pokoje, podlaha bez nášlapné vrstvy, jen kusy koberců.

Největší výzvou bylo najít místo pro jídelní stůl s kuchyní, prostor pro tyto funkce nebyl dost velký, aby umožnil více variant řešení, ještě k tomu je průchozí do ložnice.

Hodně pomohla kuchyně s graficky dominantím obkladem, vestavěný nábytek na míru, který využil nevyužité kouty obývacího pokoje, dostatečné osvětlení. Nedokážu z proměny vyjmout jedinou věc, která by mi udělala největší radost, všechno bylo vyvážené, nikde jsme extra nepřidali na úkor jiných částí interiéru, nejosobnějším (společným) vstupem do proměny byly asi koše lamp v obývacím pokoji a atypická grafika za sedačkou – ty jsou jedinečné!

Ing. arch. Lukáš Lipert

Ing. arch. Lukáš Lipert

Označit řešení proměny stylem je podle mne příliš nadsazné pojmenování, návrh vycházel z osobní zkušenosti a poznání rodiny, kde je dominantním prvkem ženská ruka v domácnosti (maminka a dcera), v interiéru jsme počítali s dřeveným stropem, který celý prostor příjemně spojil a “zahřál”. Hovořil bych případně o příměstské romanci.

Z obývacího pokoje jsme odstranili šatní skříně, posilovací stroj, tento nábytek je možné v rodinném domě umístit jinam, naše proměna obývacího pokoje mu měla vrátit charakter místa pro rodinu, místa pro odpočinek.

Podívejte se, jak jsou Lukáš s Martinou sehraní. Společně tvoří i mimo pořad Jak se staví sen:

Medailonek designérů Martiny a Lukáše
Medailonek designérů Martiny a Lukáše

Rodina určitě ocení funkční kuchyň, která je konečně důstojným místem i pro příjemně strávený čas s rodinou – klidně třeba při vaření. Byt podle mě takto zůstane, majitelku jsme poznali při několika návštěvách, myslím si, že si proměny váží. Další na řadě je určitě zahrada. Rodinný dům má zahradu, která je z velké části zanedbaná, zejména hned u výstupu z kuchyně, to je promarněná investice do bydlení v izolovaném rodinném domě.

Reprízy pořadu můžete sledovat každý všední den v 17.40 na Primě.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama