Jak vidí proměnu v Bystřici designéři Andrea a Marek?

Proměnu části domu v Bystřici mají na svědomí Andrea a Marek.
Andrea Hylmarová s kolegou Markem Povolným
Andrea Hylmarová s kolegou Markem Povolným
FTV Prima

Designéři Andrea Hylmarová a Marek Povolný  předělávali vstupní prostoru starého domu na vesnici. K tomu vzali zgruntu i koupelnu, záchod a šatnu s komorou. Pro větší bezpečnost dali majitelce domu Andree také nové vstupní dveře. Jak sami říkají byla to pro ně zatím v našem pořadu nejnáročnější proměna. Co si o ní myslí?

Marek:

Byla to naše nejobtížnější proměna. Problémy nebyly zprvu vidět. Přišly až s prvním kopnutím. Dlouho jsme řešili vedení splaškové kanalizace, kde se ukázalo, že je v opačném spádu než by mělo být. Ani nové rozvody topení nebyly zcela bez trablů. Když se vše zdárně předalo, velmi se mi ulevilo, že jsme to dokázali.

Už po seznámení se s domem bylo jasné, kam se naše proměna bude ubírat. Koupelna byla priorita. Zároveň to bylo i velké přání paní domu. Vlastní dispoziční schéma se chvilku hledalo, jelikož jsme chtěli do původního prostoru koupelny umístit i samostatnou prádelnu a sprchový kout, který tam chyběl.  V rámci naší proměny jsme zpříjemnili nástup do domu, kdy jsme zmodernizovali prostor verandy. Dále se upravila chodba, WC a koupelna s novou prádelnou. Jednoznačně jsme zvedli komfort osobní hygieny, kdy se počítalo i s další osobou, která může do rodiny přibýt.

Mě osobně nejvíc na této proměně baví řešení koupelny. Líbí se mi její minimalistické řešení s nádechem venkova. A navíc je praktická a funkční. Celou proměnu jsme se snažili držet v duchu „moderního venkova“. Záměrně jme kombinovali moderní prvky s puristickými detaily a materiály, které vždy na venkov patřily. Podlaha je v dekoru patinovaného dubu s velmi rustikálním výrazem. Vnitřní dveře jsme použili rovněž s tradičním motivem.

Ing. Marek Povolný vystudoval ČVUT

Ing. Marek Povolný

Koupelnu jsme pojali jako „sandwich“. Dřevěná podlaha je i na stropě a mezi tyto venkovsky vypadající „desky“ jsme vložili luxusní velmi moderní koupelnu s dominující bílou barvou. Bílá barva je zvolena kvůli své neutrálnosti, aby nekonkurovala podlaze a stropu. Vytvořili jsme i niky ve stěně u vany, kde je možno odkládat věci pro hygienu či dekorace. Niky jsou podsvíceny a toto nenásilné osvětlení slouží k relaxaci ve vaně. Do půdorysu koupelny se podařilo i vměstnat sprchový kout, který je v šedé barvě, abychom nabyli dojmu stínu z bílé barvy. Abychom podpořili kombinaci moderního a tradičního pojetí, umístili jsme do koupelny starý dřevěný verpánek, kamenné dekorace, dřevěné svícny.

Martina – paní domu především ocení novou koupelnu s velkou vanou, sprchovým koutem a se samostatnou prádelnou. V koupelně velké změny neočekávám. Měl jsme dojem, že je Martina s tímto velmi spokojena. Až se do prostoru verandy pustí život, tak veranda dostane jiný výraz. Přibydou kabáty, boty, čepice, deštník a tím se vše hezky zabydlí.

Další rekonstrukce? Za domem se nachází velký sklad, který by mohl sloužit pro příležitostné spaní či pracovnu. Zde by mohli přespat např. rodiče, když hlídají malou dcerku. Nyní je spaní pro další osoby v domě značně nekomfortní.

Andrea:

Proměna to byla především technicky velmi náročná a tudíž dost napínavá. Během necelých pěti dní jsme museli udělat poměrně rozsáhlé stavební zásahy, abychom z koupelny původní a zcela nevyhovující udělali koupelnu moderní a plně funkční. Koupelnu jsme chtěli proměnit od počátku, otázkou bylo, zda ji necháme v původní velikosti nebo zda dojde k rozšíření do prostoru vedlejšího skladu. Museli jsme jednak prověřit celkovou statiku domu a dále se ujistit, že je taková změna vůbec realizovatelná v omezeném čase. Bourání téhle příčky s sebou totiž přineslo nutnost přesouvat i topení a významným způsobem měnit vodoinstalace.

 

Problém původní koupelny byl především v tom, že již zkrátka dosloužila. Byla dost zanedbaná a z pohledu dnešních nároků už nevyhovující. Stará sanitární keramika, zašlé obklady, mizerné osvětlení a ne zcela funkční odpady. Vedlejší místnost se nám navíc zdála trochu nevyužitá, takže se zrodil nápad ji zmenšit a vybudovat samostatnou prádelnu a naopak zvětšit celou koupelnu.

Celá proměna vyžadovala zapojení mnoha specializovaných profesionálů, jejichž práce na sebe logicky navazovaly a nemohli jsme si tedy dovolit u žádného z nich větší zpoždění. To je ale při větší rekonstrukci vždyky spíž přání než realita, zvlášť když se pohybujete ve starém domě, kde vás každou chvíli může potkat jakékoli „překvapení“. Během těch pár dnů se tu vystřídali topenáři, instalatéři, elektrikáři, zedníci, truhláři, podlaháři, obkladači atd. K dílčím zpožděním samozřejmě docházelo, velkou výzvou bylo je všechna uřídit tak, abychom celou proměnu nezdržovali.

Je skvělé, že Martina s dcerou nyní mají větší koupelnu, kam se vešla velká vana, prostorný sprchový kout i vysněné dvojumyvadlo. Prostor zůstal přesto vzdušný a nehyzdí ho žádná pračka či sušička, které se nám podařilo přesunout do samostatné sousedící místnosti. Jsem ráda, že se nám také podařilo změnit celý prostor vstupu do domu včetně koupelny samotné. Celkový dojem z příjemného bydlení se vždy násobí, když na sebe upravené a stylově sjednocené místnosti navazují. Dbali jsme hodně na to, abychom udrželi styl, který si Martina přála zachovat a sama v něm již vkusně zařídila obývák s kuchyní.

Ing. Andrea Hylmarová nejprve studovala ekonomii

Ing. Andrea Hylmarová

Od začátku bylo zřejmé, že proměna bude spíš ve venkovském stylu, který si Martina velmi přála. My jsme ho pojali trochu modernějším způsobem s cílem udělat interiér maximálně funkční a praktický pro každodenní užívání. To je markantní hlavně v koupelně, kde je spousta moderního vybavení. Třeba jednoduchá páková baterie se Martině bude udržovat i používat mnohem snadněji než třeba stylová kohoutková. Modernější kousky jsme pak vyvážili použitím vinylu s dekorem patinovaného dřeva jak na podlaze, tak na stropě, anebo vhodnými dekoracemi v přírodních materiálech, které má Martina ráda.

Martina určitě nejvíc ocení vysněnou novou koupelnu, v níž má všechno, po čem toužila. Nad plán navíc dostala oddělenou prádelnu včetně nových spotřebičů. Celkově se jí taky hodně ulevilo, že z ní spadla spousta starostí s dalšími úpravami všech hlavních obytných prostor domu. Novou tvář dostaly chodníčky před domem i celý vstup včetně vchodových dveří.

Myslím, že většina věcí zůstane tak, jak jsme je zařídili. Odcházeli jsme s dobrým pocitem, že jsme se Martině trefili do vkusu, takže měnit snad nebude nic třeba. Martině bych teď doporučila hlavně chvíli klidu! Čas který bude věnovat svojí malé dceři a případně i záchraně vztahu s manželem. Teprve potom bude fajn se zamyslet, co udělat třeba s prostorem staré garáže, která dnes slouží jako nepříliš využívaný sklad. Možností je více a jistě se po delším čase stráveném v domě ukáže ta správná.

 

Reprízy pořadu můžete sledovat každý všední den v 17.40 na Primě.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama