Jak vidí proměnu v Duchcově designéři Lukáš s Martinou?

Proměnu bytu v Duchcově mají na svědomí Lukáš a Martina.
Martina Pištěláková pracuje v týmu s Lukášem Lipertem.
Martina Pištěláková pracuje v týmu s Lukášem Lipertem.
FTV Prima

Designéři Lukáš s Martinou předělávali byt manželům Jarce a Evženovi, kteří celý život těžce pracovali a přesto nemohli našetřit na to, aby si svůj byt zařídili, tak jak by chtěli. Ač jsou v důchodovém věku, toužili po moderním bydlení, zejména Jarka si přála moderní kuchyň s vymazlenými spotřebiči. Co si o přestavbě myslí Martina a Lukáš?

Martina:  Musím upřímně přiznat, že jsme si při prvním dojmu s Lukášem říkali, že tuto přestavbu nezvládneme za 5 dnů kvůli původnímu stavebnímu stavu bytu. Báli jsme se, že jakmile stavbu spustíme, stane se něco neočekávaného kvůli klasickému panelákovému jádru, starým rozvodům elektra a vody, kotli v kuchyni… Pak jsme do toho ale šli.

Tato prostora je za těmi skleněnými dveřmi
Tato prostora je za těmi skleněnými dveřmi
FTV Prima

Po návštěvě bytu nám bylo jasné, že propojíme kuchyň s obývacím pokojem, příčka mezi těmito pokoji nebyla nosná. Tušili jsme také, že „sáhneme“ i do pokoje paní Jarky po její nosnou zeď – předtím byl totiž její pokoj dispozičně trošku větší, ale k ničemu to nebylo. Mně osobně se vůbec nelíbil kotel v kuchyni, i když ten nejde jen tak přesunout a nelíbila se nám také pozice a vzdálenost původní lednice a mrazáku, které byly v chodbě. Zásadním problémem původního stavu byla stávající poloha nábytku a dispoziční uspořádání prostoru, který nesplňoval potřeby manželů.

Martina Pištěláková

Martina Pištěláková

Nejvíce proměně prospělo zbourání staré příčky, propojení obývacího pokoje s kuchyní a nové instalace v kuchyni a její nové dispoziční uspořádání. Dali jsme také rodině velký jídelní stůl pro 6 lidí.

Soudě z reakcí rodiny a povídání si s nimi po předání věřím, že jsou z proměny nadšeni a vypadá to, že jsme se do jejich stylu trefili. Velmi příjemně mě překvapila reakce Jarky na kulatý a velký jídelní stůl, který si v takovém tvaru přála. Já osobně jsem se bála reakce Evžena, jestli nový interiér není moc „ženský“, ale chválil to a líbil se mu a nepřišlo mu to tak, takže tím potěšili oba mě.

Použili jsme klidné zemité barvy, příjemné tóny a materiály, které se hodí k lidem jejich věku. Věděla jsem, že nemá cenu návrh vymýšlet v duchu „uděláme něco úžasného“, cílem bylo vytvořit příjemný domov, který by Koškovým připomínal zahrádku, kde společně tráví tolik času. Moc se mi také líbily původní dekorace ve formě lahví a džbánů, které měl Evžen a Jaruška zase vlastnila hodně knížek o vaření či zahradě… Dále se nám líbila jejich původní sedačka a fotky vnoučat a rodiny…všechny tyto věci v novém interiéru zůstaly a krásně se tam hodily.

Věřím, že oba nejvíce oceňují novou kuchyň, nové vestavné spotřebiče, velký jídelní stůl a upravenou chodbu.

V případě Jarušky a Evžena si netroufám říct, zda interiér takto zůstane. Chovám k nim velký respekt už jen z podstaty toho, že jsou o tolik starší než my s Lukášem a těžko soudit, jak jim tento nový interiér opravdu a v delším časovém horizontu bude sedět. Budu vřele doufat, že úložné prostory jim stačit budou a hlavně, že si Evžen vymění tento pokoj s Jaruškou. Dále bych jim určitě doporučila rekonstrukci koupelny a toalety. Je zde staré jádro a aktuální podoba obou místností je nehezká a i nepohodlná.

Podívejte se, jak pracují Martina a Lukáš:

Medailonek designérů Martiny a Lukáše
Medailonek designérů Martiny a Lukáše

Lukáš: Proměna to byla náročná, na první pohled se prostor nezdál tolik komplikovaný. Postupně jsme ale zjišťovali, že navrhnout smysluplnou dispozici kuchyně, která bude vypadat dobře,  nebude lehká věc – nešikovná pozice jádra, která nešťastně vystupuje do prostoru kuchyně a plynový kotel nám dělali potíže.

Problémem prostoru tak byla především jeho členitost a rozměry, které byly pro zamýšlený návrh stísněné, pracovali jsme téměř s centimetrovými limity pro vhodné zařízení nábytkem. Výzvou byla hlavně kuchyně, do které jsme chtěli dostat maximum úložného prostoru.

Prostoru prospělo vybourání příček mezi původní kuchyní a malým obývacím pokojem, zmizela tak zbytečná bariera mezi místnostmi, které stejně fungovaly společně – nebyly mezi nimi ani osazeny dveře.

Radost mi udělala skleněná posuvná příčka, která nově odděluje obývací pokoje, které lze nyní jednoduše otevřením této příčky propojit, ale zároveň poskytuje Koškovým i možnost nerušeného sledování televize v každém obývacím pokoji.

Ing. arch. Lukáš Lipert

Ing. arch. Lukáš Lipert

Vytvořili jsme přívětivý, klidný interiér pro „babičku s dědou“, pracovali jsme s teplými tóny barev, aby interiér nebyl křiklavý ani sterilně bílý. Dominantou prostoru je přesah podlahové krytiny na stěnu za televizí – prostor se tak sjednotil a zklidnil. Původní nábytek nám vůbec neseděl do charakteru proměny, nebylo možné jej nikam zakomponovat. Jediná sedačka, která byla v dobrém stavu, v novém interiéru našla místo. Plechová kuchyně přímo volala po vyhození.

Koškovi určitě ocení možnost propojení obývacích pokojů skleněnou příčkou. Myslím, že majitelé nic nezmění, samozřejmě si byt více vybaví drobnostmi a dekoracemi podle svého vkusu. Už když jsme přišli poprvé do bytu, tak bylo jasné, že každý – pan Koška i paní Košková – si zabydlují své obývací pokoje po svém. Zatímco pan Koška si svůj malý obývací pokoj s vystavenými VHS kazetami a skleněnými konvičkami na popíjení griotky dozdobil trojicí lahví od piva, do kterých elegantně zastrčil duhovou prachovku z vietnamské tržnice, paní Košková neváhala svůj pokoj povýšit na Sněhurčinu komnatu velmi sytou výmalbou růžovými vertikálními pruhy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama