Karolína, domácí kuchařka: Bez masa

Dýně v sezamovo-šalvějovém těstíčku se sýrovým dipem
Dýně v sezamovo-šalvějovém těstíčku se sýrovým dipem
archiv TV Prima
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Dýně v sezamovo-šalvějovém těstíčku se sýrovým dipem

Dýně v sezamovo-šalvějovém těstíčku se sýrovým dipem
Autor: archiv TV Prima Dýně v sezamovo-šalvějovém těstíčku se sýrovým dipem

Suroviny

1 větší dýně hokkaido

100 g hladké mouky

150 ml světlého piva

vajíčko

2 stroužky česneku

15 lístků šalvěje

3 lžíce sezamu

sůl a pepř

špetka muškátového květu

řepkový olej na smažení

Dip:

2 lžíce olivového oleje

100 g gorgonzoly

2 stroužky česneku

100 g žervé

sůl a pepř

Na ozdobu: hrst vyloupaných dýňových semínek

Postup

Nejprve si připravte dip, ať se pak můžete věnovat jenom dýni. Všechny ingredience smíchejte v menší misce, gorgonzolu můžete nakrájet nebo rozmačkat podle její struktury. Dip zakryjte fólií a dejte odpočívat do chladničky. Dýni rozkrojte, vydlabejte z ní lžící vnitřek i se semínky a potom ji nakrájejte na proužky široké cca 1 cm. V misce si připravte těstíčko - nejprve vsypejte mouku, pak postupně přilévejte pivo a vymíchávejte dohladka, pak přidejte i vajíčko, prolisovaný česnek, najemno nasekanou šalvěj, sezamová semínka, sůl, pepř a muškátový květ. Na pánvi si rozpalte řepkový olej ve vrstvě cca 1 cm. Těstíčko nalijte do hlubokého talíře, postupně v něm obalujte kousky dýně a dávejte je smažit do oleje. Kousky dýně smažte dorůžova - bude to trvat několik minut. Mezitím si připravte hluboký talíř vystlaný papírovými utěrkami, v něm si z každé opečené dýně odsajete přebytečný olej. Opečené kousky dýně dávejte do velké mísy, zakryté alobalem, aby vám nezteplaly. Dýňová semínka si mezitím opražte nasucho na malé pánvičce, bude to trvat jen minutku - jakmile se semínka rozvoní, máte hotovo. Semínky posypejte dýni před servírováním - je to malá ale chutná a pěkně křupavá ozdoba.

 

Zimní květákové kari

Zimní květákové kari
Autor: archiv TV Prima Zimní květákové kari

Suroviny

3 lžíce másla

3 stroužky česneku

4 cm čerstvého zázvoru

1-2 chilli papričky

2 lžičky kurkumy

1 lžička římského kmínu

1 lžička koriandru

250 ml konzerva loupaných rajčat

sůl a pepř

1 květák

3 brambory

2 mrkve

1 konzerva cizrny

šťáva z půlky citronu

100 g bílého smetanového jogurtu řeckého typu

snítka čerstvé máty

snítka čerstvého koriandru

K podávání: dlouhozrnná rýže


Postup

Máslo rozpusťte v kastrolu. Mezitím si pokrájejte česnek na jemné plátky, nastrouhejte do misky zázvor a najemno nasekejte chilli papričky (pokud to nemáte rádi moc pálivé, zbavte je raději semínek). Česnek, zázvor a chilli poté dejte na rozpuštěné máslo, promíchejte a cca 2 minuty opékejte na mírném plameni. Pak přidejte všechno koření a za stálého míchání opět asi minutu opékejte, až se koření krásně rozvoní. Pak přidejte konzervovaná rajčata, sůl, pepř a nechte mírným varem probublávat. Květák očistěte a rozeberte na růžičky, brambory oloupejte a nakrájejte na kostky o hraně cca 3 cm, mrkve očistěte a pokrájejte na silnější šikmé plátky. Takto připravenou zeleninu přidejte do kastrolu, podle potřeby mírně podlijte vodou (jen aby se směs dusila a nepřipalovala), přiklopte pokličkou a nechte cca 30 minut probublávat, zelenina by měla být skutečně měkká. Cizrnu slijte a přidejte do hrnce asi v polovině této doby. Když je karí uvařené, vmíchejte do něj citronovou šťávu, bílý jogurt a nasekané čerstvé bylinky (trochu si nechte na ozdobu). Karí znovu zakryjte pokličkou a nechte chvíli odpočívat. Nejlepší totiž je, když se alespoň trochu rozleží. Zatímco kari odpočívá, v klidu si uvařte rýži podle návodu na obalu. Před podáváním kari jen přihřejte, je-li to třeba.

 

Kořeněná pomerančová marmeláda

Kořeněná pomerančová marmeláda
Autor: archiv TV Prima Kořeněná pomerančová marmeláda

800 ml:

Suroviny

1,2 kg pomerančů, ideálně jeden z nich bio

500 g želírovacího cukru

2 citrony

4 hřebíčky

lžička skořice

lžička kardamomu

2 cm čerstvého zázvoru

dle chuti: 3 ml whisky


Postup

Pomeranče oloupejte tak, aby na nich zbylo co nejméně bílé slupky (ale vnitřní blány klidně ponechejte). Bio pomeranč před loupáním ostrouhejte na hrubém struhadle, aby vám vznikly nudličky oranžové kůry, ty dejte do misky. Oloupané pomeranče pokrájejte na větší kousky a vyndejte z nich semínka. Pak dvě třetiny pomerančů rozmixujte nahrubo. Přelijte je do hrnce s objemem alespoň 3 l. Vmíchejte do nich želírovací cukr, zbylé oloupané pomeranče pokrájejte na malé kousky (cca 3x3 cm) a přidejte je také do hrnce. Z obou citronů vymačkejte šťávu a bez semínek ji dejte k pomerančům do hrnce. Přidejte hřebíčky a skořici. Zázvor oloupejte a nastrouhejte do směsi. Pak za stálého míchání vše přiveďte k varu a vařte cca 10-15 minut, než vám vznikne správná hustota marmelády. Pokud chcete, minutu před koncem varu vmíchejte whisky. Ještě horkou marmeládu plňte do sklenic, očistěte okraje, pevně uzavřete víčkem a postavte dnem nahoru. Konzervovat nemusíte, marmeláda má v sobě dostatek cukru.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Reklama
Reklama