Karolína, domácí kuchařka: Dámská jízda

Salát z pomerančů, řepy a oříšků
Salát z pomerančů, řepy a oříšků
archiv TV Prima

reklama

Candát na ryzlinku a rozmarýnu s francouzským bramborovým salátem

Candát na ryzlinku a rozmarýnu s francouzským bramborovým salátem
Autor: archiv TV Prima Candát na ryzlinku a rozmarýnu s francouzským bramborovým salátem

Ryba   
400 g filetů candáta

přepuštěné máslo ve skleničce

cca 1 dcl suchého rýnského ryzlinku

snítka čerstvého rozmarýnu,

 sůl a pepř

4 řezy citronu na ozdobení

 

Několik hodin předem si do sklenky ryzlinku namočte rozmarýn, rozdělený na jednotlivé lístky. Ve chvíli přípravy si na pánvi rozpusťte máslo (jen rozpusťte, nepřepalujte). Candáta osolte a opepřete. Do rozpuštěného másla dejte candáta nejprve kůží dolů a opečte. Pokud nejsou filety nezvykle vysoké, bude vám stačit chvilka - cca 2 minuty po každé straně. Pak candáta otočte kůži nahoru a na dno pánve vlijte víno s rozmarýnem. Bez jakéhokoliv potřásání či míchání (aby se ryba nerozpadla) nechte tekutinu mírně zredukovat - chuť vína mezitím krásně pronikne do jemného masa candáta. Opatrně přemístěte na talíře, polijte šťávou (pokud je jí málo, vlijte do pánve po vyndání ryby nepatrné množství vody a nechte pár vteřin projít varem) a ozdobte citronem. Podávejte ideálně s francouzským bramborovým salátem, výbornou přílohou je ale i dobrý čerstvý chléb.

 

Jemný francouzský salát

800 g brambor typu A

100 ml suchého bílého vína, ideálně rýnského ryzlinku

1 lžíce citronové šťávy

3 lžíce olivového oleje

sůl a čerstvě mletý pepř

hrst hladkolisté petržele a trošku estragonu

2 šalotky

1 lžička hrubozrnné hořčice

1 lžička medu

1 jarní cibulka
 

Oškrábané brambory a uvařte v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory nakrájejte na plátky o síle cca 1 cm, zalijte vínem a nechte vychladnout. Smíchejte si všechny suroviny na zálivku (bylinky, šalotky a jarní cibulku nasekejte najemno) a jakmile jsou brambory už jen vlažné, nikoliv horké, nalijte ji také na brambory a opatrně promíchejte. Díky tomu se všechny chutě dobře vsáknou do brambor. Salát zakryjte fólií a nechte rozležet ideálně několik hodin v chladničce. Půl hodiny před podáváním (tj. klidně na dobu přípravy candáta) ho vyndejte ven, jeho chuť bude výraznější, když nebude úplně studený.
 

Králík agrodolce

Králík agrodolce
Autor: archiv TV Prima Králík agrodolce

Suroviny

600-700g králíka

50g hladké mouky

Třtinový cukr

Olivový olej

60ml Vinný ocet

1 malá cibule

Česnek (3 stroužky),

1 Mrkev

Řapíkatý celer v ošatce (1 řapík)

Máslo v ledničce,

100 g pancetty

3 kuličky jalovce,

5 kuliček černého

Čerstvý tymián

500ml vody

rozinky, loupané mandle a vlašské ořechy (hrst od každého)

Hořká čokoláda (10g)

Pepř a sůl

Rýže basmati


Postup

Cibuli, zeleninu a pancettu si nakrájejte na malé kousky.

Porce králíka osolte, opepřete a obalte v mouce (přebytky oklepejte, ať nepadají do kastrolu). V kastrolu si rozpalte olivový olej a na prudkém plameni na něm opečte maso ze všech stran dozlatova. Pak ho přendejte do misky, snižte plamen na střední stupeň, přidejte máslo, počkejte, až se rozpustí a pak vložte nakrájenou cibuli, mrkev, celer a česnek. Opékejte cca 5 minut, přidejte pancettu, jalovec (mírně ho rozmáčkněte nožem), pepř, tymián a cukr a nechte ještě minutku opéct, až se koření rozvoní. Vraťte zpět do kastrolu maso. Pak už doplňte jen ocet a cca 500 ml vody, přiklopte pokličkou a nechte cca 45 minut probublávat. Mezitím si dejte vařit rýži.

Ke konci můžete do silnější části masa píchnout, jestli je dostatečně měkké. Pokud ano, přidejte mandle, rozinky, pokrájené ořechy a čokoládu nalámanou na kostičky. Na mírném plameni nechte čokoládu rozpustit a vše ostatní prohřát za občasného promíchání - bude to trvat jen několik minut. Za ideální přílohu považuji bílé pečivo, rýži, nebo klidně i polentu.
 

Salát z pomerančů, řepy a oříšků

Salát z pomerančů, řepy a oříšků
Autor: archiv TV Prima Salát z pomerančů, řepy a oříšků

Suroviny

4 menší syrové řepy

6 lžic olivového oleje

sůl

čerstvě mletý pepř

pár snítek rozmarýnu

2 pomeranče

Hrst oloupaných lískových oříšků

3 lžíce citronové šťávy

2 lžíce medu

špetka mletého zázvoru

hrst listů polníčku

čerstvý mletý pepř

ořechový olej
 

Postup

Řepy pořádně omyjte a připravte si na plech velký list alobalu. Omyté řepy potřete olivovým olejem (dobře se vám to bude dělat v dlani, do které si trochu oleje nalijete), postavte je vedle sebe na alobal, osolte, opepřete a přidejte pár větviček rozmarýnu. Alobal důkladně zabalte. Řepy dejte péct do trouby rozpálené na 200°C cca na hodinu (podle velikosti). Upečené řepy nechte vychladnout a mezitím si oloupejte pomeranče, a pokud vám to jde dobře, vykrájejte z nich filátka (nebudete tam tím pádem mít žádné vnitřní slupky), ale klidně je můžete jen rozebrat na dílky a dílky překrojit. Řepy oloupejte a nakrájejte na kolečka. Na talíř dejte nejprve kousky řepy, pak pomerančů, posypejte nahrubo posekanými lískovými oříšky a na závěr pokapejte zálivkou smíchanou z 5 lžic oleje, citronové šťávy, soli, pepře, medu a zázvoru. Ozdobte lístky polníčku.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

reklama

reklama