Karolína, domácí kuchařka: Dědictví

Karolína, domácí kuchařka: Dědictví

Vinná klobása s cibuládou

Suroviny:

1 lžíce olivového oleje

4 červené cibule

3 lžíce třtinového cukru

1,5 dcl červeného vína

2 lžíce balzamikového octa

1 lžička sušeného tymiánu

sůl a pepř

500 g vinné klobásy

4 lžíce hladké mouky

řepkový olej na opékání

Postup:

Nejprve si připravte cibuládu: V kastrolu rozpalte olej, dejte na něj na půlkolečka nakrájenou cibuli a nechte 40 minut pod pokličkou na mírném plameni dusit, občas promíchejte. Díky tomu cibule pustí šťávu a ta se postupně zredukuje a bude krásně karamelizovat. Po půlhodině přidejte cukr, víno, ocet, tymián, sůl a pepř a nechte probublávat už bez pokličky ještě cca 15 minut, až vznikne dostatečně hustá omáčka - v této fázi promíchávejte častěji a plamen můžete zvýšit. Ochutnejte, jestli je chuť vyváženě sladko-slano-kyselá a v případě potřeby ji upravte.

V době, kdy se cibuláda dodělává, si připravte “šneky” z vinné klobásy - nakrájejte ji na dostatečně dlouhé kusy, smotejte je do plochého šneka a propíchněte podélně špejlí, aby držel tvar. Okraje špejlí ulomte, ať vám nepřekážejí v pánvi. Šneky položte vedle sebe na prkénko a z obou stran je pomocí sítka poprašte moukou. Poté je opečte v pánvi na rozpáleném oleji, z každé strany několik minut, aby byl povrch krásně zlatavý. Podávejte s cibuládou a třeba s jemným bramborovým salátem.

Jemný bramborový salát

Suroviny:

0,5 kg brambor typu A-

2 lžíce vinného octa,

sůl a pepř,

2 vejce natvrdo

půl lžíce hořčice,

1 dcl kysané smetany

svazek pažitky nebo 1-2 jarní cibulky nebo kombinace obojího

Postup: Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Vychladlé oloupejte a prolisujte kráječem na brambory. Lehce je promíchejte s octem, solí a pepřem. Vejce si uvařte zvlášť natvrdo (tedy 10 minut varu), oloupejte je, rozkrojte a vyjměte z nich žloutky. Bílky si pokrájejte na kostičky a přidejte k bramborám. Žloutky v misce utřete s hořčicí a pak po částech vmíchávejte kysanou smetanu, až vám vznikne hladká pasta. Vmíchejte do ní najemno posekanou pažitku či cibulku (trochu si nechte na ozdobu). Osolte ji a opepřete. Pastu pak promíchejte s brambory a bílky. Salát ochutnejte, zda nepotřebuje např. osolit - chuť by měla být dostatečně výrazná. Když je ochucený podle vašich představ, uhlaďte povrch, ozdobte zbylou bylinkou, přetáhněte potravinovou fólií a dejte nejméně na hodinu vychladit.

Pohankou plněná kachna s pečenými jablky

Suroviny:

1 kachna (celkem 3 kachny)

1 vrchovatá lžička soli

100 g majonézy

4 stroužky česneku

2 lžíce nahrubo sekané petržele kudrnky

250 g pohanky

3 jablka s červenou slupkou

3 mrkve

3 pastináky

Postup:

Kachnu opláchněte teplou vodou, odkrojte z ní všechno, co nechcete péct (dlouhou kůži na krku, biskupa a křídla) a osušte papírovou utěrkou. V misce si smíchejte sůl, majonézu, prolisovaný česnek a posekanou petrželku. Touto směsí potřete kachnu zevnitř i zvenčí, dejte do keramického pekáčku, zakryjte potravinovou fólií a nechte přes noc v chladničce marinovat.

Druhý den si nejdříve kachnu vyndejte, aby došla pokojové teploty, lépe se vám pak propeče. Pak si uvařte pohanku - dejte ji do cca litru vroucí osolené vody, povařte 1 minutu a pak zakryjte pokličkou a nechte dalších 20 minut stát. Teprve potom sceďte přebytečnou vodu a ochutnejte, jestli je pohanka dost slaná - případně dosolte. Slaná by měla být tak akorát, ale nebojte se, že bude bez chuti - kachní sádlo udělá své.

Zatímco pohanka odpočívá, nakrájejte si jablka na měsíčky i se slupkou, očistěte mrkve a pastináky a nakrájejte je na větší špalíky. Z kachny lehce otřete papírovou utěrkou přebytečnou marinádu, která se nestačila vsáknout. Pak kachnu podržte nohama nahoru a naplňte ji pohankou. Nemusíte ji zašívat, ale nedělejte náplň příliš “do obloučku”, protože pohanka ještě uvnitř kachny trošku nabyde a vypadávala by ven. Troubu si rozpalte na 160°C (horkovzduch). Do pekáčku položte plněnou kachnu prsíčky dolů. Kolem rozložte jablka a kořenovou zeleninu a vše osolte. Zakryjte alobalem a dejte péct na 2 hodiny. Pak alobal sundejte, zvyšte teplotu na 210°C a pečte ještě 20 minut, pak otočte a dopečte dalších 20 minut, aby byla kachna z obou stran pěkně zlatavá.

Vláčné jablečné vdolky

Suroviny:

1 kostka droždí

50 g moučkového cukru

250 ml vlažného mléka

400 g hladké mouky + trochu na posypání před kynutím

1 vejce

špetka soli

150 g másla

2 jablka

200 g tučného tvarohu

2 lžíce medu

100 g povidel

Voda, citron na zakápnutí jablek

Postup:

Droždí rozdrobte do mísy, přidejte lžíci moučkového cukru, rozmíchejte a počkejte až se droždí působením cukru rozpustí. Pak vmíchejte 100 g mouky, 200 ml mléka, rozmíchejte na kaši, zakryjte utěrkou a nechte cca 15 minut na teplém místě, až pěkně vzejde kvásek. Pak do něj vmíchejte po částech zbylou mouku a cukr, ve zbylém mléce rozšlehejte vajíčko a přidejte ho také do těsta. Přisypte špetku soli. 100 g másla si rozpusťte v kastrůlku, nechte lehce zchladnout a také zapracujte do těsta. Těsto posypte troškou mouky, přikryjte utěrkou a nechte cca hodinu kynout. Mezitím si nastrouhejte jablka (můžete je předtím oloupat, máte-li radši bez slupky, já ovšem používám i slupku). Vmíchejte je do vykynutého těsta.

V pánvi si rozpalte cca 2 cm rostlinného oleje. Když je dost horký, mokrýma rukama tvarujte kouličky cca velikosti mandarinky, vkládejte je do pánve a každou mírně smáčkněte lžící. Po několika minutách budou z jedné strany zlatavé - pak je otočte a opečte i z druhé. Zatímco se vdolky opékají, smíchejte tvaroh s medem a v kastrůlku si rozpusťte zbytek másla. Ještě horké vdolky vysušte papírovou utěrkou, potřete rozpuštěným máslem (tuto proceduru můžete vynechat, ale je to škoda), na horní stranu rozetřete trochu povidel a ozdobte bohatou čepicí medového tvarohu. Ihned podávejte.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.