Karolína, domácí kuchařka: Nestíhám

Kukuřičné špagety s jižní zeleninou
Kukuřičné špagety s jižní zeleninou
archiv TV Prima
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Kukuřičné špagety s jižní zeleninou

Kukuřičné špagety s jižní zeleninou
Autor: archiv TV Prima Kukuřičné špagety s jižní zeleninou

Suroviny 
1 balíček kukuřičných špaget
sůl
5 lžic olivového oleje
1 cibule
8 stroužků česneku
1 malý lilek
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 malá cuketa
5 čerstvých rajčat
3 lžíce rajčatového protlaku (tradičně domácího)
směs oliv dle chuti
hrst malých kaparů
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce červeného balzamikového octa
1/2 lžíce sušeného oregana
1/2 lžíce sušené bazalky
hrst čerstvé bazalky
parmazán na postrouhání 

Postup
Dejte vařit do velkého hrnce vodu na špagety, osolte ji. Na velkou pánev dejte olivový olej, rozpalte ho a dejte na něj cibuli nakrájenou na půlkolečka a polovinu stroužků česneku, nakrájených na plátky. Zatímco se cibule a česnek opeče cca 3 minuty, pokrájejte si lilek na čtvrt kolečka a papriky na proužky (z paprik nejprve vyndejte semínka). Přidejte oboje do pánve a pak si nakrájejte na půlkolečka i cuketu. V tuto chvíli dejte vařit špagety - vaří se 9 minut, což bude akorát tak doba, kdy dokončíte omáčku. Nevařte ji předem, aby si zelenina uchovala svěží barvu. Když máte špagety ve vodě, přidejte do pánve cuketu, minutku ji opečte s ostatním a pak přidejte rajčata, protlak, olivy, kapary, cukr, balzamiko, oregano a sušenou bazalku. Zakryjte pokličkou a nechte cca 5 minut na mírném plamenu podusit. Hotové špagety sceďte a podávejte s omáčkou posypané čerstvou bazalkou a  strouhaným parmazánem. 

Syté kuře s hlívou ústřičnou a slaninou

Syté kuře s pivem, slaninou a hlívou ústřičnou s kuskusem
Autor: archiv TV Prima Syté kuře s pivem, slaninou a hlívou ústřičnou s kuskusem


Suroviny
4 kuřecí čtvrtky
200 ml piva světlého
2 lžíce sádla, nejlépe kachního nebo husího 
1 rovná lžíce uzené papriky
sůl a pepř
velká hrst hlívy ústřičné
1 cibule
4 stroužky česneku
100 g anglické slaniny vcelku

Postup
Troubu si rozpalte na 175°C. Kuřecí čtvrtky nechte dojít pokojové teploty, potřete změklým sádlem a kořením: uzenou paprikou, solí a pepřem. Dejte kuře do pečícího sáčku. Hlívu očistěte a pokrájejte na kousky, cibuli oloupejte a pokrájejte a kolečka, totéž udělejte s česnekem, nakonec pokrájejte slaninu na kostičky a vše nandejte na kuře v sáčku. Nakonec polijte pivem. Vložte je do trouby a pečte cca hodinu. Podávejte s rýží.

 

Šťavnatý tvarohový koláč

Šťavnatý tvarohový koláč
Autor: archiv TV Prima Šťavnatý tvarohový koláč

Suroviny
100 g rozinek 
6 lžic tuzemského rumu (rozinky a ořechy budou předem naložené v rumu)
3 vrchovatých lžic hrubé krupice
7 vrchovatých lžic cukru krupice
1 sáček prášku do pečiva
1 vanilkového cukru
500 g tučného tvarohu (raději v kostkách)
6 dkg rozpuštěného másla
šťáva a kůra z půlky citronu
3 vejce
100 g vylouskaných vlašských ořechů 

Postup
Rozinky si namočte do rumu alespoň dvě hodiny předem, aby pěkně nasákly. Před přípravou těsta si rozpalte troubu na 160°C (horkovzduch). V robotu rovnoměrně promíchejte krupici, cukr, prášek do pečiva a vanilkový cukr. K této směsi přidejte tvaroh, prochladlé rozpuštěné máslo, citronovou šťávu a kůru, rozklepněte do ní vejce a všechno dohladka promíchejte. Pak přidejte namočené rozinky a ořechy, posekané na větší kusy. Otevírací dortovou formu vymažte máslem, vysypejte strouhankou a vlijte do ní těsto. Dejte péct na 45 minut, troubu neotevírejte. Po 45 minutách bude koláč krásně zlatavý. Vyndejte ho z trouby, nechte vystydnout a teprve poté ho přendejte z formy na ozdobný talíř.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Reklama
Reklama