Karolína, domácí kuchařka: Nový rok

Karolína, domácí kuchařka: Nový rok

Bohatá luštěninová polévka

Suroviny 500 g směsi luštěnin s obsahem čočky 2 lžíce másla 2 cibule střední velikosti 3 mrkve 100 g anglické slaniny 4 stroužek česneku 1 bobkový list 400 g zavařených rajčat 2 lžičky hořčice sůl a pepř hladkolistá petržel na ozdobení Postup Luštěniny nechte nabobtnat několik hodin v litru vody, pak je propláchněte. Na másle v kastrolu zpěňte cibuli nakrájenou na kostičky, pak přidejte i mrkev na kolečka a nadrobno pokrájenou slaninu a česnek. Vše několik minut opečte a pak přidejte litr vody, hřebíčky, bobkový list a propláchnuté luštěniny bez vody. Nechte vařit cca 20 minut, pokud je polévka příliš hustá, doplňte vodu. Pak přidejte zavařená rajčata, hořčici a provařte dalších cca 5 minut. Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete. Hotovou polévku podávejte ozdobenou hladkolistou petrželí.

Novoroční koleno pomalu pečené na černém pivě a zelenině

Suroviny 1 masité koleno sůl 2 cibule 1 pořádně velká mrkev 1 střední celer 4 tenké petržele nebo 1 pastinák 1/2 lžíce celého pepře 5 bobkových listů 1 lžíce celého kmínu 1-2 snítky rozmarýnu 1/2 lžičky oregana 500 ml černého piva K podávání: strouhaný křen, petrželka, hořčice, chléb Postup Kolena naříznete v masitější části podél kosti, aby se lépe propekla a ze všech stran je osolte. Cibuli a všechnu zeleninu očistěte, nakrájejte na hrubší kousky a vložte na dno zapékací nádoby, litinového pekáče s víkem apod. Na zeleninu položte kolena, přidejte všechno koření a bylinky, a přilijte celé pivo. Přiklopte, vložte do trouby na 120 stupňů (horkovzduch) a pečte dobře zakryté minimálně 6 hodin, ale klidně i 8. Na konci by mělo maso odpadávat od kostí. Klidně jděte spát, 6-7 hodin nemusíte s masem nic dělat, ale pokud budete vzhůru a v půlce pečení maso otočíte, uděláte dobře. Pokud maso na konci upečení bude měkké, ale nebude mít pěkně zlatavou kůrku, můžete ho dopéct odkryté při vysoké teplotě (např. současně s pečením zeleniny), při 180°C bude stačit cca 20 minut. Upečené koleno vyndejte, znovu zakryjte a nechte chvilku odpočívat. Maso pak odkrojte od kostí a podávejte s delikátní vypečenou šťávou, pečenou zeleninou, čerstvě nastrouhaným křenem, hořčicí a klidně i s čerstvým chlebem na vytření šťávy.

Pečená zimní zelenina Suroviny 4 střední řepy 2 velké mrkve 2 cibule půlka menší dýně (vyberte váš oblíbený typ, hokkaido nemusíte loupat…) 2 malé hlavičky česneku 2 lžíce olivového oleje 1 lžička lístků saturejky nebo tymiánu pár kapek citronu Postup Všechnu zeleninu kromě česneku očistěte, nakrájejte na cca 1 cm silné plátky či klínky a rozložte podle jednotlivých druhů vedle sebe na velký plech vyložený pečícím papírem. Přidejte celé neoloupané stroužky česneku (jen jim seřízněte kořínky) a zakapejte vše olejem. Posypte bylinkami a pečte v troubě vyhřáté na 180°C (horkovzduch) asi 20 minut. Pokud budete zeleninu podávat ke kolenům, nemusíte ji solit, pečení zvýrazní její chuť a šťáva z masa je dostatečně silná. Když zelenina změkne, můžete ji podávat. Na závěr ji lehce pokapejte jablečným octem nebo citronem, nakyslá chuť se ke kolenům výborně hodí.

Silvestrovská bowle

Suroviny 2 ovocné kompoty, např. ananas a mandarinka 3 lžíce rumu cca 2 lžíce krystalového cukru (podle sladkosti ovoce) 1 láhev sektu (brut či demi dle vaší chuti) cca 15 kostek ledu na ozdobu, pokud chcete: mražené maliny Postup Šťávu z kompotů slijte do nádoby, ve které budete bowli připravovat - ideální je skleněná či porcelánová mísa s víkem, ale můžete použít i hezký skleněný džbán. Do jiné misky dejte kousky ovoce (pokud máte ananas v kroužcích, pokrájejte jej na kostky), polijte ho rumem, posypejte cukrem, promíchejte a nechce cca 2 hodiny marinovat. Pak marinované ovoce i s uvolněnou šťávou vlijte ke šťávě z kompotu do velké mísy, zalijte sektem. Do skleniček dejte led a mražené maliny. Hned podávejte.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.