Karolína, domácí kuchařka: Nový rok

Bohatá luštěninová polévka
Bohatá luštěninová polévka

reklama

Bohatá luštěninová polévka

Suroviny
500 g směsi luštěnin s obsahem čočky
2 lžíce másla
2 cibule střední velikosti
3 mrkve
100 g anglické slaniny
4 stroužek česneku
1 bobkový list
400 g zavařených rajčat
2 lžičky hořčice
sůl a pepř
hladkolistá petržel na ozdobení
Postup 
Luštěniny nechte nabobtnat několik hodin v litru vody, pak je propláchněte. Na másle v kastrolu zpěňte cibuli nakrájenou na kostičky, pak přidejte i mrkev na kolečka a nadrobno pokrájenou slaninu a česnek. Vše několik minut opečte a pak přidejte litr vody, hřebíčky, bobkový list a propláchnuté luštěniny bez vody. Nechte vařit cca 20 minut, pokud je polévka příliš hustá, doplňte vodu. Pak přidejte zavařená rajčata, hořčici a provařte dalších cca 5 minut. Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete. Hotovou polévku podávejte ozdobenou hladkolistou petrželí.

Novoroční koleno pomalu pečené na černém pivě a zelenině 

Novoroční koleno pomalu pečené na černém pivě a zelenině 
Autor: archiv TV Prima Novoroční koleno pomalu pečené na černém pivě a zelenině 

Suroviny
1 masité koleno 
sůl
2 cibule 
1 pořádně velká mrkev
1 střední celer 
4 tenké petržele nebo 1 pastinák
1/2 lžíce celého pepře
5 bobkových listů
1 lžíce celého kmínu
1-2 snítky rozmarýnu
1/2 lžičky oregana
500 ml černého piva
K podávání: strouhaný křen, petrželka, hořčice, chléb
Postup
Kolena naříznete v masitější části podél kosti, aby se lépe propekla a ze všech stran je osolte. Cibuli a všechnu zeleninu očistěte, nakrájejte na hrubší kousky a vložte na dno zapékací  nádoby, litinového pekáče s víkem apod. Na zeleninu položte kolena, přidejte  všechno koření a bylinky, a přilijte celé pivo. Přiklopte, vložte do trouby na 120 stupňů (horkovzduch) a pečte dobře zakryté minimálně 6 hodin, ale klidně i 8. Na konci by mělo maso odpadávat od kostí. Klidně jděte spát, 6-7 hodin nemusíte s masem nic dělat, ale pokud budete vzhůru a v půlce pečení maso otočíte, uděláte dobře. Pokud maso na konci upečení bude měkké, ale nebude mít pěkně zlatavou kůrku, můžete ho dopéct odkryté při vysoké teplotě (např. současně s pečením zeleniny), při 180°C bude stačit cca 20 minut. Upečené koleno vyndejte, znovu zakryjte a nechte chvilku odpočívat. Maso pak odkrojte od kostí a podávejte s delikátní vypečenou šťávou, pečenou zeleninou, čerstvě nastrouhaným křenem, hořčicí a klidně i s čerstvým chlebem na vytření šťávy. 

Pečená zimní zelenina
Suroviny
4 střední řepy
2 velké mrkve
2 cibule
půlka menší dýně (vyberte váš oblíbený typ, hokkaido nemusíte loupat…)
2 malé hlavičky česneku
2 lžíce olivového oleje
1 lžička  lístků saturejky nebo  tymiánu
pár kapek citronu
Postup
Všechnu zeleninu kromě česneku očistěte, nakrájejte na cca 1 cm silné plátky či klínky a rozložte podle jednotlivých druhů vedle sebe na velký plech vyložený pečícím  papírem. Přidejte celé neoloupané stroužky česneku (jen jim seřízněte kořínky) a zakapejte vše  olejem. Posypte bylinkami a pečte  v troubě vyhřáté na 180°C (horkovzduch) asi 20 minut. Pokud budete zeleninu podávat ke kolenům, nemusíte ji solit, pečení zvýrazní její chuť a šťáva z masa je dostatečně silná. Když zelenina změkne, můžete ji podávat. Na závěr ji lehce pokapejte jablečným octem nebo citronem, nakyslá chuť se ke kolenům výborně hodí. 

Silvestrovská bowle

Silvestrovská bowle
Autor: archiv TV Prima Silvestrovská bowle

Suroviny 
2 ovocné kompoty, např. ananas a mandarinka 
3 lžíce rumu 
cca 2 lžíce krystalového cukru (podle sladkosti ovoce)
1 láhev sektu (brut či demi dle vaší chuti)
cca 15 kostek ledu
na ozdobu, pokud chcete: mražené maliny
Postup
Šťávu z kompotů slijte do nádoby, ve které budete bowli připravovat - ideální je skleněná či porcelánová mísa s víkem, ale můžete použít i hezký skleněný džbán. Do jiné misky dejte kousky ovoce (pokud máte ananas v kroužcích, pokrájejte jej na kostky), polijte ho rumem, posypejte cukrem, promíchejte a nechce cca 2 hodiny marinovat. Pak marinované ovoce i s uvolněnou šťávou vlijte ke šťávě z kompotu do velké mísy, zalijte sektem.  Do skleniček dejte led a mražené maliny. Hned podávejte.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

reklama

reklama