Seriály a filmy

19. listopadu 2017 17:45

Lucie Gretzová

Karolína, domácí kuchařka: Retro

Karolína, domácí kuchařka: Retro

Křenové bramboráčky plněné syrečkem

Suroviny

1 kg brambor

6 cm čerstvého křenu

cca 1 dcl mléka

cca 150 g hladké mouky

sůl

špetka drceného kmínu

2 vejce

6 stroužků česneku

1 lžíce majoránky

Sádlo na smažení

8 olomouckých tvarůžků

K podávání - nějaká naložená zelenina co se bude tvářit jako domácí čalamáda

Postup

Brambory oškrábejte a nastrouhejte - polovinu nahrubo (pro nadýchaný objem) a polovinu najemno (pro dobrou soudržnost). Pokud se vám na dně mísy usadilo trochu vody, slijte ji, a do nastrouhaných brambor vmíchejte nastrouhaný křen, mouku, mléko, sůl, kmín, vejce, prolisovaný česnek a majoránku. Množství mouky a mléka regulujte tak, aby mělo těsto správnou hustotu - nemělo by se úplně roztéct po pánvi, ale mělo by se dát dobře rozetřít. Pokud nemáte problém s ochutnáváním syrového těsta, klidně to udělejte, díky tomu poznáte, zda je těsto dostatečně slané a výrazné. Na pánvi rozpalte olej. Do něj sběračkou lijte placičky o něco větší, než je průměr tvarůžku. Na každou placičku položte tvarůžek, mírně ho vmáčkněte do těsta a shora ho přelijte další vrstvou bramborového těsta. Smažte z obou stran dozlatova.

Minutková krkovička s pivem a hořčicí

Suroviny

4 plátky krkovice

1 cibule

6 lžic oleje (řepkový)

2 lžíce hrubozrnné hořčice

4 stroužky česneku

lžičky mletého zázvoru

několik lístků šalvěje nebo rozmarýnu

sůl a pepř

3 dcl světlého piva

1 lžíce medu

1 lžíce másla

K podávání: ajvar, topinky z klasického českého chleba, osmažené na řepkovém oleji a potřené česnekem, malé zelené okurčičky

1 chléb

Postup

Plátkům masa na několika místech nařízněte okraje, aby se vám nekroutily. Cibuli nakrájejte na půlkolečka. Smíchejte si marinádu z oleje, hořčice, prolisovaného česneku, zázvoru, posekaných lístků bylinek a pepře a vmíchejte do ní kolečka cibule (je lepší ji nechat takto ve větších kusech, aby se pak dala snadno vyndat). Plátky krkovice potřete touto marinádou z obou stran, naskládejte je na sebe do misky, zakryjte a dejte přes noc marinovat do chladničky.

Druhý den si rozpalte pánev (ideálně grilovací), jen zlehka ji potřete olejem (maso je už mastné dost), maso osolte a plátky na ní opečte z každé strany 4 minuty. Opečené plátky naskládejte na sebe na list alobalu, zabalte a nechte cca 5 minut odpočívat, mezitím si dodělejte šťávu - do pánve k výpeku přilijte pivo, med, osolte a opepřete, nechte mírně zredukovat, abyste měli tolik šťávy, kolik chcete. Ochutnejte a dochuťte. Na závěr rozpusťte ve šťávě lžíci másla a vraťte do pánve maso, vypněte plamen a zakryjte ho pokličkou, aby se prohřálo a obalilo šťávou. Mezitím si na jiné pánvi klasickým způsobem opečte topinky na oleji, opečené topinky vysušte papírovou utěrkou a potřete rozpůleným stroužkem česneku. Maso podávejte s topinkou a na kraj talíře dejte kopeček ajvaru.

Tvarohové šátečky s jablky

Suroviny

200 g měkkého tučného tvarohu (raději balený, ne ve vaničce, má méně vody)

200 g změklého másla

200 g polohrubé mouky

1 žloutek

3 lžíce cukru moučky

špetka soli

hladká mouka na podsypání

3 jablka

2 lžičky skořice

2 lžíce strouhanky

šťáva z půlky citronu

cca 2 lžíce třtinového cukru (podle kyselosti jablek) + trochu na posypání

1 bílek na potření

moučkový cukr na posypání

Postup Z tvarohu, másla, mouky, žloutku, moučkového cukru a soli vypracujte hladké těsto (nejlépe to půjde v robotu). Zabalte ho do fólie a dejte na nejméně půl hodiny odpočinout do chladničky. Před tím, než ho budete vyndávat, nastrouhejte si jablka bez slupky. Přidejte k nim skořici, strouhanku, citronovou šťávu a cukr (jeho množství se bude řídit podle kyselosti jablek, takže ochutnejte). Poté si těsto vyndejte z chladničky, rozválejte na placku silnou asi 1/2 cm, rozkrájejte ji na cca 16 dílů a do středu každého dílu dejte kopeček strouhaných jablek. Přiklopte protilehlé cípy k sobě, aby vznikl šáteček. Přimáčkněte strany, aby držely u sebe. Nebojte se, že strany působí neuměle - při pečení se nafouknou a šátečky budou stejně vypadat hezky. Šátečky potřete bílkem, lžičkou posypejte troškou třtinového cukru a dejte péct do trouby na 170°C (horkovzduch) na cca 30 minut dozlatova. Upečené šátečky nechte mírně vychladnout a pak je posypejte moučkovým cukrem.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.