Karolína, domácí kuchařka: Zahřívání

Orientální punč
Orientální punč
archiv TV Prima

reklama

Pórková polévka s quinoou a cizrnou

Pórková polévka s quinoou a cizrnou
Autor: archiv TV Prima Pórková polévka s quinoou a cizrnou

Suroviny

200 g předem předvařené cizrny

1 větší pórek

2 lžíce másla

4 brambory

3 lžíce quinoy

sůl a pepř

muškátový oříšek

drcené chilli

2 lžičky kari

2 stroužky česneku


Postup

Předem (klidně i předchozí den) si předvařte cizrnu podle návodu na obalu, dejte vařit doměkka. V den přípravy očistěte pórek a nakrájejte ho na kolečka. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky o hraně cca 2 cm. Quinou dejte do hrnku a zalijte cca 1 dcl vody a promíchněte, aby byla zrnka ponořená – je dobré ji nechat nejprve 5 minut nabobtnat. V kastrolu rozpusťte máslo, dejte na něj pórek i brambory a oboje společně cca 5 minut opékejte. Pak zalijte 0,8 l vroucí vody, přidejte namočenou quinou, sůl, pepř, muškátový oříšek, chilli a kari. Přidejte uvařenou cizrnu. Vše společně nechte vařit 15 minut. Poté přidejte prolisovaný česnek a nechte ještě přejít varem. Ochutnejte a můžete osolit a přikořenit, je-li třeba.

 

Ohnivá pánev s polentovými placičkami

Ohnivá pánev s polentovými placičkami
Autor: archiv TV Prima Ohnivá pánev s polentovými placičkami

Suroviny

3 lžíce olivového oleje

250 g vepřové krkovice

2 cibule

2 mrkve

8 žampionů

1 lžička třtinového cukru

1 dcl červeného vína

sůl a pepř

chilli

2 bobkové listy

2 lžíce sušeného oregana + čerstvé na ozdobu

1 konzerva krájených rajčat

1 konzerva velkých červených fazolí

6 stroužků česneku

velká hrst rukoly


Na polentu:

instantní polenta 

sůl

1 stroužek česneku

2 lžíce strouhaného parmazánu

hrst lístků čerstvého tymiánu a oregana

Na pečení polenty: 3 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku


Postup

Den předem si připravte polentu podle návodu na obalu (použijte výrobcem předepsané množství vody, aby byla správně hustá). Až se polenta rozpustí v horké vodě, vmíchejte sůl, prolisovaný česnek, parmazán, tymián a oregano, ochutnejte a případně dochuťte, aby byla chuť dobrá a výrazná. Pak vyložte potravinovou fólií např. formu na srnčí hřbet nebo jinou podobnou, nalijte do ní polentu, uhlaďte, zakryjte fólií i shora a dejte přes noc odpočívat do chladničky.
 

Druhý den si nejprve připravte ohnivou pánev: vepřové maso nakrájejte na nudličky, cibuli na půlkolečka, mrkev na na tenká kolečka a žampiony na plátky. Na velké pánvi rozpalte olivový olej. Na něj dejte cibuli, jakmile zesklovatí, přidejte i maso a mrkev. Opékejte, dokud se maso nezatáhne (změní barvu z růžové na šedou). Přidejte žampiony a opékejte i s nimi další cca 3 minuty. Pak přidejte cukr, víno, sůl, pepř, chilli, bobkové listy, sušené oregano, rajčata a česnek a nechte na mírném plameni probublávat cca 5 minut. Na závěr vmíchejte hrst propláchnuté rukoly, vypněte plamen a zakryjte pokličkou. Zatímco budete dodělávat polentu, chuť jídla se rozvine. Pokud by vám příprava placiček trvala dlouho, můžete samozřejmě směs na pánvi přihřát.
 

Placičky dodělejte tímto způsobem: Plech vyložte pečicím papírem. Vyndejte vychlazenou polentu, nakrájejte ji na plátky, potřete je z obou stran olivovým olejem, do kterého jste prolisovali česnek. Položte je na papír, dejte do trouby a použijte gril shora. Několik minut grilujte, až povrch mírně zezlátne. Pak placičky opatrně otočte a ogrilujte i z druhé strany. Totéž můžete udělat na pánvi, ale verze z trouby mi připadá efektivnější. Ohnivou směs z pánve podávejte s polentovými placičkami, ozdobte čerstvým oreganem.

 

Orientální punč

Orientální punč
Autor: archiv TV Prima Orientální punč

Suroviny

1 lžíce sypaného čaje rooibos (nebo dva sáčky)

0,4 l červeného vína

3 lžíce třtinového cukru

1 lžička kardamomu

½ lžičky mletého zázvoru

1 hvězdička badyánu

4 hřebíčky

1 ks skořice

2 dcl pomerančového džusu

1 dcl rumu bílého

1 pomeranč

1 malá konzerva krájeného ananasu

velká hrst sušených brusinek namočených v trošce bílého rumu


Postup

Rooibos zalijte 0,4 l vroucí vody a nechte louhovat zakrytý, aby neunikalo zemité aroma tohoto čaje. Mezitím dejte do hrnce červené víno, třtinový cukr, všechno koření, pomerančový džus a vše přiveďte k varu, ale nevařte, pokud nechcete, aby vyprchal alkohol. Mezitím si z pomeranče vykrájejte filátka (v horším případě ho nakrájejte na kolečka, ale pak se vám bude špatně vyjídat). Poté do hrnce přilijte rooibos (měl by se v té době louhovat cca 15 minut), rum, přidejte i filátka pomeranče, ananas (bez nálevu, ten slijte) a brusinky i s rumem, ve kterém se louhovaly. Opět přiveďte k varu, ale nevařte. Ochutnejte, můžete případně přisladit nebo přikyselit podle chuti. Naběračkou rozlévejte do tlustostěnných sklenic a pijte horké.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

reklama

reklama