Seriály a filmy

3. října 2015 19:00

Martina Čerňanská

Karolína a její recepty ze slunné dovolené

Máte rádi slunce, moře a středomořskou kuchyni? Pak vás jistě potěší recepty z cest Karolíny, domácí kuchařky. Naučí vás připravit Vichyssoise - pórkovou polévku, králičí soté s olivami a čerstvé tagliatelle, masové koule s rajčatovou omáčkou a přílohu z polenty a jako dezert dijonské hrušky.

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Vichyssoise – pórková polévka

Suroviny:4 pórky (jen bílá část)1 cibule500 g brambor, varný typ C nebo Bpřepuštěné máslo nebo 3 lžíce másla1 litr kuřecího vývaru, nejlépe domácí nebo kvalitní bujonsůl a čerstvě mletý pepř250 ml smetany 33%pažitka k podávání

Postup:Očistěte a omyjte pórek - odřízněte kořínky a zelené listy, bílou část pórků podélně rozkrojte a propláchněte pod proudem vody, aby se vyplavily všechny nečistoty a písek. Pak je najemno nakrájejte. Cibuli a brambory oloupejte a nakrájejte, cibuli nadrobno, brambory na kostičky.

V hrnci rozpusťte máslo, přidejte pórek a cibuli, a asi 5 minut opékejte na mírném ohni za občasného promíchání. Zelenina nesmí chytit žádnou barvu, má jenom změknout. Přidejte brambory, lehce osolte, opepřete a ještě 2-3 minuty opékejte a pak vše zalijte vývarem a přiveďte do varu. Vařte na mírném plameni asi 30 minut, dokud brambory i pórek zcela nezměknou.

Polévku stáhněte z ohně a důkladně rozmixujte na jemný krém. Pak vmíchejte zhruba 3/4 dávky smetany, dochuťte solí a pepřem a nechte přejít varem. Vypněte a jakmile polévka zchladne na pokojovou teplotu, vmíchejte zbylou smetanu a polévku uložte do chladničky na nejméně 4 hodiny (nejlépe ale přes noc). Polévku podávejte vychlazenou a ozdobenou nakrájenou pažitkou a s čerstvě mletým pepřem.

Tip: V létě nebo horkých dnech polévku podávejte opravdu pořádně vychlazenou, misky doporučujeme podávat na ledové tříšti. V chladnějších dnech ji klidně zahřejte, je vynikající i teplá.

Chcete-li podávejte s bagetou, tousty, slanými preclíky, sýrovými tyčkami apod.

Králičí soté s olivami, hořčicí a tymiánem & čerstvé tagliatelle

Suroviny:3 lžíce olivového oleje4 šalotky, nakrájené na tenké klínky4 stroužky česneku, na plátky400g králičího masa nakrájeného na nudličkysůl a čerstvě mletý pepř2 lžíce francouzské hořčice200 ml bílého suchého vínaněkolik snítek čerstvého tymiánuasi 20 tmavých kvalitních oliv5 sušených rajčat v oleji, okapaných3 - 4 lžíce smetany ke šleháníhladkolistá petrželka k podávání, hrubě nasekaná4 porce tagliatelle ( 400 – 500 g sušených, 600 - 650 g čerstvých kupovaných nebo domácích podle následujícího receptu)

Čerstvé tagliatelle:200 g hrubé mouky200 g hladké mouky 00 (nebo 350 g semolinové hladké mouky)3 velká vejce XL nebo raději 4 běžná vejce1 lžička olivového olejevoda dle potřeby1 lžíce másla nebo olivového oleje

Postup:V hluboké pánvi nebo kastrolu rozpalte olivový olej a na středním ohni na něm osmahněte šalotku a česnek do sklovita. Přidejte maso a opékejte a míchejte, aby se maso opeklo pěkně ze všech stran. Osolte, opepřete, vmíchete hořčici a ještě chvíli opékejte a míchejte. Zalijte vínem, odmíchejte ode dna všechny přípečky, přidejte tymián a přiveďte k varu. Ztlumte plamen a nechte 10 minut probublávat. Přidejte olivy, okapaná a nakrájená rajčata a duste dalších 10 minut, ke konci vmíchejte i smetanu. Mezitím si uvařte těstoviny podle návodu na obalu nebo je připravte podle následujícího receptu na domácí těstoviny. Uvařené tagliatelle rozdělte na talíře a podávejte s králičím soté a posypte lehce petrželkou.

Tip: můžete si dát práci s okrajováním králíka, ale já si ji většinou ušetřím tím, že koupím již porcované králičí filety). K soté popíjejte sušší chardonay nebo rulandské bílé a použijte ho i na vaření.

Čerstvé tagliatelle: obě mouky smíchejte a utvořte v mouce důlek. Do důlku vyklepněte vejce, přidejte lžičku oleje a vidličkou promíchejte vejce s moukou. Potom pokračujte rukama, je-li třeba přidejte postupně trošku vody a vypracujte hladké pružné a pevné těsto. Zabalte ho do folie nebo přikryjte vlhkou čistou utěrkou a nechte půl hodiny odpočinout. Těsto rozkrájejte na plátky a každý plátek vyválejte na pomoučněném vále na co nejtenčí placku. Poprašte ji moukou, srolujte jako roládu a nakrájejte na plátky široké tak, jak chcete široké nudle, ideálně 0,5- 0,7 cm - těstoviny se ještě navaří, maximálně 1 cm. Vzniklé šneky poprašte moukou, aby se nelepily, načechrejte do hnízd a vložte je do vroucí osolené vody a jakmile začne voda vařit, opatrně zamíchejte. Vařte 3 – 4 minuty, sceďte, promíchejte s máslem nebo olejem a podávejte.

Masové koule s rajčatovou omáčkou & polenta s bazalkou a parmazánem

Suroviny:300 g mletého hovězího300 g mletého vepřového masa.2 hrsti sekané hladkolisté petrželky50 g mletého parmazánu nebo Grana Padanosůl a čerstvě mletý pepř100 g čertsvé strouhanky z bílého italského nebo toustového chleba½ červené cibule, nakrájené najemno2 stroužky česneku, jemně nasekané1 velké vejce50 ml mlékastolní olej na opékání v pánvi

Na omáčku:3 lžíce olivového oleje2 červené cibule, nakrájené najemno3 stroužky česneku, na tenké plátky1 mrkev, nastrouhaná3 stonky řapíkatého celeru, na drobno1 lžíce krupicového cukru500 g loupaných krájených rajčat, čertvá spařená a oloupaná nebo z konzervy1 lžíce lístků čerstvého oregana nebo 1 lžička sušenéhosůl a čerstvě mletý pepřcca 100 ml bílého vínahrst čerstvé bazalky

Suroviny na polentu:200 ml mléka200 ml vodysůl1 lžíce másla1 bobkový list1 snítka rozmarýnu200 g instantní polenty2 lžíce parmazánu strouhanéhohrst listů bazalkyolivový olej na vymazání formiček

Postup:Nejprve si připravte omáčku. Na olivovém oleji zpěňte cibuli a česnek, přidejte mrkev a řapíkatý celer a opékejte za občasného promíchání cca 3 minuty. Pak přidejte cukr ( pouze pokud nemáte pořádně vyzrálá rajčata, Italové ho nedávají, mají na slunci dozrálá rajčata), nechte lehce zkaramelizovat a přihoďte rajčata, oregano, sůl a pepř a nechte na velmi mírném plameni probublávat minimálně hodinu. V případě potřeby lehce podlijte vodou nebo bílým vínem

Zatímco se omáčka provařuje, připravte si masové koule. Mají být lehké a nadýchané - nesnažte se z nich tím pádem vytvořit tuhou homogenní hmotu. Pracujte vařečkou a pak rukama. Nejdřív si v míse promíchejte maso s petrželí, sýrem, solí, pepřem, strouhankou, cibulí a česnekem. Pak si smíchejte v hrnku vajíčko s mlékem a přimíchejte k masové směsi. Lehce propracujte, dokud se tekutina nevsákne do masové směsi.

Vytvářejte rukama kouličky o velikosti cca pingpongového míčku. V pánvi rozpalte cca 2 cm vrstvu oleje a koule v něm usmažte dozlatova- měly by být ponořené tak to poloviny, v půlce je otočíte. Měly by stačit po každé straně 3 - 4 minuty. Koule by se v pánvi neměly dotýkat - pokud se vám nevejdou najednou, osmažte je na víc etap.

Koule podávejte přelité rajčatovou omáčkou a s polentou. Ozdobte čerstvou bazalkou.

Tip: Italové tvrdí, že omáčku musíte uvařit buď v rychlé verzi do 10 minut nebo ji pak musíte vařit přes hodinu, někdo provařuje tuto omáčku z loupaných celých rajčat i několik hodin. V době mezi 1. a 60. minutou vaření mají prý rajčata méně lahodnou chuť – k masovým koulím vařím omáčku něco přes hodinu. Teprve na konci omáčku osolí a rajčata propasírují. Delší provaření je dobré když použijete konzervovaná rajčata - spolehlivě odstraní kyselost.

Polenta: mléko a vodu dejte do rendlíku, osolte, přidejte bobkový list, rozmarýn a zahřívejte až k varu. Minutu , dvě povařte, poté bylinky vyhoďte a vsypte polentu. Míchejte na prudkém ohni, dokud se tekutina nevsákne a polenta se začne oddělovat ode dna hrnce. Vypněte plamen a nechte 1 – 3 minuty odpočívat.

Vmíchejte parmazán, bazalku a polentu rozprostřete na plech s pečícím papírem. Nechte zchladnout.

Zchladlou polentu nařežte příčnými řezy na stejné kosodélníky. Připravte si grilovací pánev a nařezané kusy polenty z obou stran ogrilujte

Tip: polentu můžete připravit půl hodiny až den předem do formiček na mufiny, vymazané olejem. Jakmile polenta ztuhne – zchladne, můžete ji vyklopit a opéct v troubě bez formičky, jinak ji prohřejte v troubě z formičkou.

Dijonské hrušky

Suroviny:cca 400 ml bílého, případně růžového vínacca 3 lžíce medu nebo dle chuti víc1 vanilkový lusk, podélně rozpůlený nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktucitronová šťáva kůra z půlky citronu + šťáva na dochucení2 pěkné pevné a zralé hrušky200 g vanilkové zmrzlinydžem z černého rybízuhrst vyloupaných vlašských ořechů

Postup:Do kastrolu vlijte víno, čtvrt litru vody, přidejte med, vanilku a kůru a šťávu z omytého citronu. Zahřejte k varu.

Hrušky oloupejte a rozpulte, ale ponechte stopky. Ostrou lžičkou nebo kulatým vykrajovátkem na vykrojte jádřinec.

Dejte je do hrnce, měly by být ponořené (klidně je zatižte talířkem) a vařte na mírném ohni bez poklice 5 – 8 minut, podle druhu hrušek – měly by být měkké, ale pevné. Nechte zchladnout v nálevu a pak hrušky vyjměte. Nálev z hrušek svařte do konzistence sirupu a dochuťte citronovou šťávou.

Ořechy nasucho opražte na pánvi. Vanilkovou zmrzlinou dejte do misky, nejlépe do krabičky, nechte lehce povolit, přidejte k ní 1 - 2 lžícerybízového džemu a promíchněte tak, aby rybíz vytvořil ve zmrzlině mramorování. Stačí projet příborovým nožem nebo obrácenou lžící ve vlnovkách sem a tam a zmrzlinu vrátit ztuhnout do mrazničky.

Hrušky rozdělte do misek otvorem nahoru, podlijte trochou sirupu, otvor po jádřincích naplňte rybízovým džemem a podávejte kopečkem mramorové zmrzliny. Nakonec posypte opraženými ořechy.

Tip: nálev po uvaření hrušek můžete využít i jinak než na sirup na podlití. Zkuste přidat různé pokrájené ovoce, dochutit citrusovou šťávou nebo doplnit ovocným džusem, cukrem či medem a podávat jako punč. V zimě můžete přidat více zahřívacího koření, jako např. svitek skořice, zázvor...

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.