Seriály a filmy

21. listopadu 2015 19:00

Martina Čerňanská

Karolína a její tradiční recepty s kapkou moderny

Na první pohled se zdají být tyto recepty velmi tradiční, ale to by to nebyla naše Karolína, abych jim nepřidala něco navíc. Vyberte si ten svůj srdcový anebo rovnou připravte celé menu. Celá rodina bude mít jistě radost a báječně si pochutná.

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Čočkový salát s karamelizovanou cibulí a ztraceným vejcem

Suroviny:400 g drobné zelené čočky (nejlépe francouzské)3 snítky tymiánu1 snítka rozmarýnu2 červené cibule, na půlplátky4 lžíce olivového oleje1 lžíce třtinového cukru4 lžíce balzamikového octa + na dochucení1 menší žlutá paprika, nakrájená na tenké proužky1 menší červená paprika, nakrájená na tenké proužkymořská sůl a čerstvě mletý pepřsvazek koriandru, nasekanýmenší svazek zelené petrželkycitronová šťáva podle chutivětší hrst směsi pěkných salátových lístků4 vejceasi 100 ml octa 8% (2 - 4 lžíce)

Postup:Čočku propláchněte studenou vodou a vsypte do hrnce. Přidejte tymián a rozmarýn, zalijte trojnásobným množstvím vody a přiveďte k varu. Vařte asi 25 minut, dokud čočka nezměkne, ale je pevná. Pak ji slijte a propláchněte studenou vodou a nechte okapat.

V pánvi zahřejte polovinu oleje, vsypte nakrájenou cibuli a 5 -10 minut ji opékejte doměkka. Přidejte cukr, nechte ho rozpustit a po chvíli přilijte octem. Chvíli povařte a stáhněte z ohně. Zkaramelizovanou cibulku promíchejte v míse s čočkou, přidejte nakrájenou zeleninu, zbylý olej a o solte, opepřete a podle potřeby dochuťte citronovou šťávou a dalším octem. Dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte nasekaný koriandr a/nebo petrželku a nechte odležet než připravíte vejce.

Vroucí vodu v rendlíku osolte, pořádně okyselte octem a míchejte ve směru hodinových ručiček, aby se utvořil vír. Do víru nechte sklouznout jedno vykleplé vejce a vařte na velmi mírném ohni, dokud se vejce nezatáhne (pokud se nějaký bílek rozlije okolo a dělá cáry, přehrňte je opatrně přes vejce pomocí lžíce nebo vařečky), bílek nezpevní a žloutek zůstane tekutý – trvá to zhruba 3-5 minut. Vyjměte děrovanou naběračkou a vejce vložte do misky s chladnou vodou. Postupně takto uvařte všechna vejce a podávejte je na čočkovém salátu, do kterého jste nakonec přidali salátové lístky.

Prima tip: doba máčení a varu čočky se liší podle druhu, zelenou drobnou franeboli francozskou čočku nemusíte před vařením namáčet, má jemnější slupku a uvaří se pěkně i bez namáčení a i po uvaření si zachová tvar zrnek. Ostatní druhy čočky – červená loupaná i neloupaná se po uvaření rozpadají – jsou kašovité a i běžná hnědá čočka nedrží tak dobře tvar.

Zastřené vejce - v naběrace s octem ponořené do osolené a okyselené vody uvařit po jenom

Roštěnky na houbách a hořčici a pečené brambůrky s rozmarýnem

Suroviny:4 roštěnky po cca 200 g z nízkého roštěncesůl a čerstvě mletý pepř2 lžíce jemné dijonské hořčice2 lžíce rostlinného oleje1 velká cibule, nakrájená najemno1 lžička hladké mouky½ lžičky drceného kmínupořádná hrst sušených hub, předem namočených do trošky mléka1 lžíce másla

Pečené brambůrky s rozmarýnem:1 kg malých brambor3 snítky rozmarýnu1 stroužek česneku, oloupaný2 - 3 lžíce sádla nebo olejemořská sůl

Postup:Plátky roštěnce trochu naklepejte, nasekněte okraje, aby se nekroutily a z obou stran je osolte, opepřete a zhora potřete hořčicí. Takto je můžete připravit až den předem, máte-li čas a uložit přikryté v chladničce. Houby namočte do trochy mléka, aby nabobtnaly a změkly.

V kastrolu rozehřejte olej a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Pak přidejte roštěnky a opékejte je několik minut po obou stranách. Nakonec je poprašte lehce moukou a kmínem, znovu osmahněte, podlijte troškou vývaru, odmíchejte ode dna přípečky, přiklopte pokličkou a nechte dusit. V průběhu dušení občas promíchejte a pokud hrozí připálení, ještě trochu podlijte (jednou ale šťávu můžete nechat mírně přismahnout, dodá to jídlu tu správnou chuť). Když maso začíná měknout, přidejte houby včetně mléka, ve kterém byly namočené a doduste zcela doměkka. Celkem to trvá hodinu až hodinu a půl, podle uzrálosti masa. Ochutnejte, je-li třeba šťávu ještě dochuťte. Stáhněte z ohně a vmíchejte máslo. Podávejte s pečenými brambůrkami.

Pečené brambůrky s rozmarýnem: brambory omyjte a vsypte do hrnce s osolenou vodou. Přiveďťe k varu a vařte 10 minut, do poloměkka. Slijte je a po chvíli oloupejte Vsypte je do velké pánve, přidejte rozmarýn, česnek, tuk, zahřejte, aby se sádlo rozpustilo a promíchejte. Opékejte dozlatova a křupava, trvá to asi 20 minut a brambůrky během opékání obracejte.

Prima tip: brambůrky můžete upéct i na plechu v troubě rozpálené na 200 stupňů. Oloupané brambůrky nasypte na pečící plech, přidejte rozmarýn, česnek a sádlo. Promíchejte a pečte 30 - 40 minut, dokud nejsou brambůrky zlaté a křupavé. Je-li třeba obracejte je. K rozmarýnu můžete přidat i pár snítek tymiánu a šalvěje.

Kachní stehna s vínem a ořechy + bramborové šišky + salát z červeného zelí

Tato podzimně laděná úprava kachny je docela lehká - to proto, že si stehna už předem opečete na pánvi, a díky tomu z nich odstraním část sádla. Proto si toto kachní jídlo můžou s klidem dát i lidé ve který už sama představa pečené kachny vyvolává infarkt.

Suroviny:4 kachní stehna250 ml suchého červeného vínasůlčerstvě mletý pepř½ lžičky mleté skořice2 hřebíčky2 lžíce třtinového cukru10 šalotek (nebo malých cibulek)3 stroužky česneku100 g jader vlašských ořechů

Postup:Troubu si rozehřejte na 150°C. Kachní stehna opláchněte, osušte a dejte na nepřilnavou suchou pánev, kde je pozvolna na mírném plameni cca 15 minut opékejte ze všech stran. Vypeče se z nich tuk a kůže se opeče dozlatova.

Opečená stehna narovnejte do pekáče a podlijte jen malou částí vypečeného sádla (zbytek si nechte stranou, můžete ho později využít třeba na promaštění a pak i opékání zbylých bramborových šišek). Víno si smíchejte se solí, pepřem, skořicí a hřebíčky a touto směsí polijte kachní stehna. Oloupejte šalotky a česnek a přidejte do pekáče. Přidejte i ořechy. Přiklopte a dejte péct cca na dvě hodiny. Když je maso měkké, odklopte a dopečte na barvu, je-li třeba. Během pečení cca třikrát polijte vypečenou šťávou.

Bramborové šišky:500 g brambor uvařených ve slupce1 vejce1/2 lžíce změklého másla150 g hrubé mouky50 g dětské krupičky1 lžička soli1 -2 lžíce kachního sádla

Salát z červeného zelí:500 g kysaného červeného zelí1 lžička rostlinného olejemed nebo cukr, sůl a drcený pepř na ochucení1 jablko, nakrájené na plátky1-2 lahůdkové cibulky s natípár jader vlašských ořechů

Bramborové šišky: do velkého kastrolu dejte vařit vodu. Vychladlé oloupané brambory najemno nastrouhejte nebo prolisujte na vál. Přidejte vejce, máslo, sůl, prosetou mouku a krupičku a zpracujte nožem a pak rukama na hladké a tužší těsto. Z těsta vyválejte válečky a rozkrájejte je na šišky na prst silné dlouhé asi asi 5 cm. Ihned je vložte do vařící osolené vody a po chvíli je vařečkou lehce nadzvedněte ode dna, aby se nepřichytily. Vařte 3- 5 minut. Uvařené šišky vyberte cedníkem, potřete kachním sádlem, aby se neslepli a neoschly a podávejte.

Tip: Na přípravu šišek použijte pozdní brambory stejně jako na přípravu bramborových knedlíků apod. Těsto můžete připravit také z horkých brambor – ty prolisujte nebo rozšťouchejte a v hrnci či míse zasypte moukou a krupicí, promíchejte a na chvíli přikryjte, aby se mouka spařila a pak přidejte zbývající suroviny. Promíchejte, vypracujte těsto a lžící odkrajujte kousky, vytvarujte šišky a uvařte je.

Šišky jsou ke kachně skvělé obalené ve strouhaném perníku a opečené na sídle nebo másle.

Salát z červeného zelí: ze zelí vymačkejte přebytečnou šťávu a je-li třeba překrájejte ho. V míse ho promíchejte s olejem a podle potřeby ochuťte solí, pepřem a cukrem nebo medem. Nakonec vmíchejte plátky jablek a jarní cibulky. Posypte ořechy a podávejte ke kachně.

Prima tip: plátky jablek promíchejte s trochou citonové šťávy, aby nezhnědly, ořechy můžete opražit pro výraznější chuť.

Pražské briošky

Suroviny:400 g polohrubé mouky20 g droždí z kostky2 špetky soli30 g moučkového cukru2 vejce100 g másla1 žloutek na potření

Na drobenku:50 g krupicového cukru50 g hrubé mouky50 g másla1 lžička mleté skořicehladká mouka na vál

Na krém:200 ml mléka1 vanilkový lusk3 lžíce vanilkového pudinku3 lžíce moučkového cukru100 g másla500 ml smetany ke šlehání 33%

Postup:Zadělejte těsto na briošky: asi 100 g mouky smíchejte s rozdrobeným droždím, cukrem a 150 ml vlažné vody, umíchete vláčné těstíčko, nechte ho zakryté na teplém místě zdvojnásobit svůj objem. Až tento kvásek vykyne, v jiné míse smíchejte zbytek mouky se solí. Promíchejte s vejci a kváskem a vypracujte tuhé těsto. V kastrůlku si rozpusťte máslo a když je tekuté a teplé (ne horké), zapracujte ho do těsta. Zpočátku to půjde ztuha, ale po pár minutách budete mít vláčné voňavé těsto. Nechte ho opět kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Trvá to skoro 2 hodiny.

Do kastrolu vlijte mléko (2 lžíce si nechte stranou). Rozkrojte vanilkový lusk, vyškrábněte z něj dřeň a přidejte ji do mléka (slupku nevyhazujte, může vám krásně provonět cukr v dóze). Pak přidejte i cukr a máslo a za stálého míchání na malém plameni rozpusťte, pak ostavte z plamene. Ve dvou lžících mléka v hrnku rozmíchejte pudinkový prášek, směs opatrně a pomalu vmíchejte do kastrolu a vraťte na mírný plamen, za stálého míchání nechte projít varem. Pak směs odstavte a nechte zchladnout, občas promíchněte. Smetanu ušlehejte na pevné špičky a pak ji pomalu, zpočátku po lžících, vmíchávejte metličkou do krému (jak se bude postupně “nadlehčovat”, půjde to snadněji). Když to přeženete s rychlostí, krém se vám srazí, postupujte tedy opatrně. Pak krém přikryjte folií a dejte vychladit do ledničky.

Až těsto vykyne, rukou ho opět zploštěte- propracujte na vále. Plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na stejné díly a vytvarujte z nich kouličky o průměru cca 5 cm. Nechte je na plechu kynout cca 30 minut. Pak smíchejte a prsty prohněťte všechny ingredience na drobenku. Briošky potřete žloutky rozmíchanými s trochou vody, posypte je drobenkou a pečte v troubě předehřáté na 190 stupňů 20 - 25 minut dozlatova.

Prochladlé briošky rozkrojte v polovině, naplňte krémem a podávejte.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.