Karolína předvede svá oblíbená jídla bez masa!

Zima je obdobím, kdy má většina z nás chuť na maso, ovšem i to se někdy přejí. Oblíbená kuchařka Karolína Kamberská předvede, že i bez něj lze připravit úžasné, syté a výrazné jídlo.
Karolína, domácí kuchařka: Bez masa
Karolína, domácí kuchařka: Bez masa
archiv TV Prima

V první premiérové epizodě v pořadí již čtvrté řady se na obrazovky vrací sběratelka zapomenutých receptů a vášnivá kuchařka Karolína Kamberská a její pořad Karolína, domácí kuchařka. V sobotu 15. října vezme jeho protagonistka diváky do lesa a na zahradu. Právě tam totiž nasbírala inspiraci pro další chutné recepty, které prozradí již v 17.00 na Primě.

Nová řada Karolíny, domácí kuchařky nabídne mnoho jídel, která v sobě mají ducha Středomoří, ale zároveň i hřejivost tradiční domácké kuchyně, která je na celém světě stejná. „Recepty pro novou řadu mojí kulinářské show i pro novou kuchařku, která vyjde letos na podzim, jsem připravovala od loňského léta – a to hlavně poctivým ‚testováním na zvířatech‘, tedy na své rodině,“ říká se smíchem novinářka a muzikantka Karolína Kamberská. 

Pro první díl premiérové čtvrté řady však Karolína nešla daleko. Vyšla si jen do lesa a na zahradu. A jaké tedy bude její menu? 

·         Polévka ze zahrady se sýrovými taštičkami 

·         Jemné telecí s hříbky a máslovými noky

·         Gratinovaný pórek se šunkou

·         Mražená broskvovo-karamelová pěna

 

Karolína, domácí kuchařka je praktickým rádcem i oslavou domácího vaření, kterým provází přirozená, charismatická a praktická moderní žena. Není profesionální kuchařkou, ale vaření je její láskou a vášní. Vychází z tradice našich babiček, vstřebává nové vlivy a inspirace, sbírá nejrůznější recepty, výborně a nápaditě vaří z dostupných surovin v čase, který ji v životě zaměstnané matky tří dětí zbývá. S Karolínou lze vařit rychle, zdravě a s nápadem, přitom však kvalitně. Její praktické domácí recepty využívají v moderním kontextu tradici a kořeny české kuchyně i inspiraci evropskou gastronomií. Nabízí užitečné nápady, rady a kuchařské techniky, objevuje opomíjené nebo klasické a zapomenuté suroviny, které jsou běžně dostupné. Každá epizoda má konkrétní širší téma, které má spojitost s jednotlivými recepty.

Sledujte první díl čtvrté řady pořadu Karolína, domácí kuchařka v sobotu 15. října v 17.00 na Primě.

Několik ze svých oblíbených jídel diváky naučí už v neděli 3. prosince v 17.15 na Prima LOVE v dalším díle pořadu Karolína, domácí kuchařka.

V jednom období svého života byla Karolína vegetariánkou, nakonec ji, jak sama říká, „zlákala vůně opečených špekáčků“. Ví, že maso k životu potřebuje, ale radí poslouchat své tělo a rozhodnout se podle sebe. Ona sama ráda vaří i bezmasá jídla. Tentokrát prozradí recept na rychlou večeři nebo skvělé pohoštění pro návštěvu. Využije k tomu dýni, která se v našich podzimních jídelníčcích už zabydlela. „Má krásnou barvu, která pro mě symbolizuje podzim. A také výbornou, sytou hřejivou chuť. Dá se z ní udělat mnoho zajímavého než jen oblíbená dýňová polévka. Hitem u nás doma je obalená v těstíčku,“ prozrazuje Karolína.

Dýně v sezamovo-šalvějovém těstíčku se sýrovým dipem
Autor: archiv TV Prima Dýně v sezamovo-šalvějovém těstíčku se sýrovým dipem

Dalším receptem bude karí – známá, zářivě žlutá indická směs koření, která je i oblíbeným jídlem. Bývá to směs masa, zeleniny v syté, pikantní kořeněné omáčce a někdy má i čistě zeleninovou variantu. V indické kuchyni je pro takové účely často používán třeba květák. Výraznou žlutou barvu dodává karí koření kurkuma, které se říká také indický šafrán. Jde o jeden ze základů karí, ale nesmí se to s ní přehnat, jinak by jídlo zhořklo. „Když se nechá karí trochu odležet, je ještě lepší. Nejlepší je druhý den, kdy se krásně prolnou všechny chutě. Jenže to u nás doma ještě nebylo, takže to nevím jistě. Vždy, když ho dovařím, vrhneme se na něj a za chvíli je pryč,“ směje se Karolína.

Sladkou tečku v bezmasém menu zajistí pomerančová marmeláda. V dětství měla Karolína ráda jahodovou, stejně jako její děti, ale poté objevila chuť té pomerančové. „Jednou nám ji přivezla návštěva z Anglie a já zjistila, že je velmi snadné si jí vyrobit. Tradiční anglický recept používá místo želírovacího cukru ten normální, ale vaření pak trvá 4 hodiny. Já marmeládu raději připravuji rychle, aby jí zůstala nádherná zářivá barva
a také vitaminy. Dětem ji pak namažu třeba na palačinky, které milují,“ říká.

Bezmasé menu podle Karolíny:

  • Dýně v sezamovo-šalvějovém těstíčku se sýrovým dipem
  • Zimní květákové karí s rýží
  • Pomerančová marmeláda
     
Otevřete pokladnici plnou receptů a vařte s chutí a láskou. Sledujte desátý díl pořadu Karolína, domácí kuchařka v neděli 3. prosince v 17.15 na Prima LOVE.

reklama