Seriály a filmy

10. října 2015 19:00

Martina Čerňanská

Karolínino podzimní houbové menu

Karolínino podzimní houbové menu

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Jihočeská kulajda

Suroviny:5 velkých brambor, oloupanýchčerstvé nebo sušené houby, množství podle chuti, sušené předem namočtesůl½ lžičky drceného kmínu1 bobkový list200 ml kysané smetany1 lžíce moukycca 1 lžíce octa nebo dle chuti4 vejcesvazek čerstvého kopru

Postup:

Brambory nakrájejte na kostičky o hraně cca 3 cm, dejte je do hrnce s asi s 1,25 l vroucí vody. Osolte, přidejte kmín, bobkový list a vařte 10 minut. V polovině této doby přidejte i houby, které si mezitím připravíte – čerstvé očistíte a nakrájíte, sušené předem namočíte do vlažné vody, aby nabobtnaly. Když jsou brambory i houby měkké, promíchejte si v hrnku mouku se smetanou, rozmíchejte ji v polévce metličkou, a ještě 10 minut provařte. Ochutnejte a podle chuti přidejte ocet. Do polévky opatrně ze skořápky vypusťte vajíčka, nerozmíchávejte je, jen nechte 3 minuty přejít mírným varem a opatrně až se zatáhnou zamíchejte polévku ode dna, aby se nepřichytila. Pak polévku odstavte z plamene, a nechte stát dalších 5 minut a pak servírujte.

Do každého talíře dejte jedno vajíčko, přidejte nasekaný kopr - ke kulajdě to patří, ale ne každý ho má rád – já ho dávám většinou jen na prkénku, aby si každý mohl vybrat společně

Tip: Máte-li rádi kulajdu s koprem, vmíchejte pořádnou hrst nasekaného kopru hned po dovaření polévky a dalším čerstvý přidejte při podávání. Ke kulajdě podávejte kromě nasekaného kopru i nasekanou petržel a/nebo libeček.. Na dochucení ještě čerstvý pepř, ocet a sůl – aby si každý mohl polévku doladit podle svého a k tomu krajíc křupavého chleba.

Kuřecí plátky se smetanou a hříbky & rýže se sladkým hráškem

Suroviny:4 kuřecí stehenní řízky2 lžíce másla1 cibule, nasekaná najemnosůl a čerstvě mletý pepřšpetka drceného kmínumenší lžička sladké papriky150 ml smetany ke šlehánívelká hrst čerstvých hříbků (příp. sušených namočených předem do smetany)

Suroviny na rýži se sladkým hráškem:300 g dlouhozrnné rýže2 lžíce oleje nebo máslasůl1/2 cibule, oloupané3 hřebíčky1 lžíce másla200 g mraženého hrášku2 lžičky cukru1 lžíce citronové šťávy

Postup:

Řízky pokrájejte na tenčí plátky, je-li to třeba, osolte je a opepřete. Máslo si rozpusťte v kastrolu, opečte na něm cibuli do sklovita, odhrňte ji stranou a pak přidejte maso a také ho opečte, poprašte paprikou a zpěňte.

Poté přidejte hříbky, krátce opečte a přilijte smetanu. Přiklopte pokličkou a na mírném ohni 5 minut poduste. Sundejte poklici, promíchejte, ochutnejte, je-li třeba dochuťte a podávejte, nejlépe s rýží.

Rýže: troubu předehřejte na 180 stupňů. Rýži propláchněte v cedníku vařící vodou a nechte okapat. V kastrole se silným dnem a vhodným do trouby ( neměl by mít plastové uši) rozehřejte olej nebo máslo, vsypte rýži a opékejte ji a míchejte , dokud zrnka nezprůhlední, ale zůstanou bílá. Pak rýži osolte, přilijte jedenapůlkrát tolik vody co je rýže (450 ml) , navrch položte cibuli se zapíchnutým hřebíčkem a přiveďte k varu. Když je rýže zavařená, přiklopte kastrol policí a přesuňte ji do trouby a duste do měkka. Trvá to 20 -30 minut. Rýži ochutnejte, je-li měkká, vyhoďte cibuli, rýži promíchejte, aby vyšla pára a byla sypká. Zatímco je rýže v troubě v kastrůlku rozpusťte máslo, dejte na něj mražený hrášek, přidejte cukr, citronovou šťávu a sůl, promíchněte, zakryjte pokličkou, a nechte několik minut na mírném plameni. Že je hrášek hotový, nejlépe poznáte ochutnáním - bude měkký, ale bude mít krásný kulatý tvar (delším varem by vám popraskal a ztratil šťavnatost). Jakmile dosáhnete tohoto stádia, vypněte plamen a nechte pod pokličkou stát, dokud nebude hotová rýže. Do hotové rýže pak hrášek opatrně vmíchejte i se šťávou.

Holandský řízek

Suroviny:600 g vepřového bůčku, bez kostí a kůže150 g tvrdého sýra (ementál, gouda, moravský bochník)sůl a čerstvě mletý pepřhrst petrželky3 vejce ( 1 do masové směsi + 2 na obalení)1 lžíce smetany nebo mlékahladká mouka na obalení, asi 50 gčerstvá strouhanka ze 2 – 3 housek (rohlíků)cca 1 lžička nastrouhané citronové kůryrostlinný olej na smažení

Suroviny na bramborové pusinky:750 g brambor, varný typ C80 - 100 g másla, změklého1 žloutek1 vejce + 1 navíc na potření – nemusí být1 -2 lžíce smetany nebo mlékasůl

Suroviny na zelný salát:½ kg bílého hlávkového zelí (asi ½ malé hlávky)1 cibule, nakrájená na kostičky100 g masité anglické slaniny, na kostičky2 lžíce řepkového oleje3 lžíce jablečného nebo estragonového octasůl, drcený pepř, krupicový cukr, a ocet dle chuti

Postup:

Maso zbavte případných chrupavek, nakrájejte na kostky a umelte najemno na masovém strojku. Sýr nastrouhejte najemno a promíchejte v míse s masem, solí, pepřem, polovinu nasekané petrželky a jedním vejcem a smetanou. Mísu přikryjte a uložte na půl hodiny do chladničky ztuhnout. (Mezitím můžete připravit přílohy).

Směs rozdělte na 4 stejné díly - (pro velké řízky) a vytvarujte z nich ploché a oválné řízky ( 5 - 7 mm vysoké). Postupně je obalte v mouce, prošlehaných vejcích a strouhance promíchané se zbylou petrželkou (viz Tip) a najemno nastrouhanou citronovou kůrou. V pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje a řízky usmažte po obou stranách dozlatova. Nechte odsát tuk na papírových ubrouscích a podávejte s bramborovými pusinkami a salátem.

Tip: Omytou petrželovou nať před nasekáním omyjte, oklepejte a lehce osušte mezi dvěma kusy papírové utěrky. Listy nasekejte a pak na nasekanou petržel položte savý papír, přikryjte dalším savým papírem, lehce přitlačte a odsajte přebytečnou vodu. Nasekaná petrželka je pak krásně sypká, nelepí se k sobě a déle vydrží.

Bramborové pusinky: brambory oloupejte a rozčtvťte. Uvařte je v osolené vodě doměkka, pořádně slijte, nechte vyjít páru a brambory rozšťouchejte nebo prolisujte do mísy. Zašlehejte máslo utřené se žloutkem a pak vejce a sůl. Těsto by nemělo být příliš řídké, aby pusinky držely tvar, ani příliš tuhé.

Směsí naplňte sáček se širší hvězdicovitou trubičkou a na plech vyložený pečícím papírem nastříkejte pusinky. Potřete je rozšlehaným vejcem a pečte 12 – 15 minut dozlatova v předehřáté troubě na 180 stupňů.

Tip: Na bramborové pusinky je vhodné použít brambory varného typu C, které se hodí na přípravu kaší a bramborových těst.

Smetanu a máslo přidávejte postupně, podle potřeby, každé brambory jsou jiné a jinak vstřebají tuk a tekutinu.

Tip: Do bramborových pusinek můžete přidat najemno nastrouhaný tvrdý sýr – ementál, goudu, parmazán i kozí sýr. Záleží na tom, k čemu je podáváte.

Zelný salát: zelí nakrouhejte najemno, dejte do tepluvzdorné mísy a spařte vroucí vodou. Nechte 5 minut stát a pak důkladně slijte (pokud je pro vás syrové zelí špatně stravitelné, klidně ho pár minut povařte , ale mě se spaření osvědčilo jako dostačujíícíí). Anglickou slaninu dejte na suchou pánev, opečeme ji a když se začne vypékat tuk, přidáme cibuli a opečte spolu se slaninou do světle zlaté barvy. Pokud byla slanina opravdu málo tučná, přidejte lžíci řepkového oleje. Spařené zelí ochuťte solí, pepřem, cukrem a octem (ochutnávejte, chuť by měla být vyvážená, já dávám cca lžičku soli, dvě lžíce cukru, 3 lžíce octa), a pak na něj nasypte slaninu a cibulku.

Tip: Cukr s octem a solí můžete také převařit v kastrůlku, zálivka bude mít jemnější chuť, pokud salát děláte z obyčejného 8% octa, Jablečný a vinný ocet je jemnější, mají méně procent.

Makový koláč se švestkami a tvarohem

Suroviny na 2 koláče:1/2 kostky droždí125 ml mléka1 lžíce moučkového cukru1 žloutek125 g hladké mouky + na vál125 g polohrubé mouky50 g rozpuštěného másla + na vymazáníšpetka solikapka rumu

Na náplň:200 g mletého máku500 ml mléka100 g krupicového cukru2 lžička rumu250 g měkkého tvarohu1 vejce2 lžíce moučkového cukrucca 1 kg švestek5 lžic švestkových povidelcca 20 loupaných mandlí

Na drobenku:50 g másla80 g krupicového cukru80 g hrubé mouky

Postup:Droždí rozdrobte do suché zadělávací mísy, přisypte cukr, promíchejte a zalijte vlahým mlékem, ne studeným z lednice. Znovu zamíchejte přikryjte čistou utěrkou a mísu postavte na teplé místo. Nechte stát, dokud droždí nezpění – nevyběhne tzv. kvásek, trvá to asi 15 minut.

V kastrůlku rozehřejte máslo do těsta a nechte zchladnout. Zpracujte prsty a užmoulejte v míse změklé máslo, cukr a mouku na sypkou drobenku. Odložte stranou.

K vykynutému kvásku přidejte žloutek, máslo, rum, hladkou mouku, sůl ( můžete ji prosít) a zpracujte vařečkou. Pak postupně přisypávejte polohrubou mouku a vypracujte vařečkou nebo rukama hladké , pružné a nelepivé těsto. Poprašte ho hladkou moukou a nechte v míse přikryté utěrkou kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem – podle teploty v místnosti to trvá hodinu až dvě.

Mák nasypte do kastrůlku, zalijte mlékem, vmíchejte krupicový cukr a přiveďte k varu. Občas zamíchejte a 5 minut povařte. Vmíchejte rum, vypněte a nechte asi 15 minut stát ( nebo než budete mít připravený koláč) – mák ještě nabobtná a zhoustne.

Švestky rozpulte a vypeckujte, tvaroh prošlehejte metličkou s vejcem a moučkovým cukrem.

Rozpalte troubu na 180 stupňů.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál a rozdělte na poloviny. Z každé vyválejte bochánek a ten rozválejte válečkem na kolo o průměru 33 -35 cm nebo na velikost plechu. Mělo by být o něco větší než je forma a musí být tenké, 2 - 3 mm. Dva plechy nebo dvě koláčové formy vytřete máslem ( plech ještě vyložte pečícím papírem) a přeneste do nich těsto. Rádýlkem seřízněte přečnívající okraje na výšku asi 1 cm a koláče naplňte, těsto ve formě se už nenechává kynout.

Na těsto rozdělte makovou náplň a rovnoměrně ji rozetřete. Koláč ozdobte švestkami – řezem nahoru, lžící nebo zdobícím sáčkem ozdobte tvarohem a pak povidly, posypte drobenkou a nakonec mandlemi. Vložte do trouby a pečte cca 30 minut.

Tip: V horkovzdušné troubě můžete péct oba koláče najednou. Pokud chcete upéct jen jeden koláč, druhou polovinu uložte až dva dny v chladničce nebo těsto zabalte a zamrazte a použijte jindy. V tom případě si připravte jen poloviční množství náplně a drobenky.

Když mísu vypláchnete horkou vodou a utřete, začne pak droždí c cukrem v teplé nahřáté míse okamžitě kynout. Všechny suroviny by měly mít stejnou, ideálně pokojovou teplotu, těsto pak lépe kyne..

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.