Karolíniny recepty plné lásky

Blíží se Valentýn, svátek všech zamilovaných, a to je ten správný čas uvařit těm, které máte rádi něco dobrého. Nechte se inspirovat recepty od Karolíny, které připravila v díle s příznačným názvem: Romantika.
Romantika podle Karolíny
Romantika podle Karolíny

reklama

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Recepty od Karolíny pro všechny zamilavné:

Hovězí líčka na víně s pastiňákovým pyré

Hovězí líčka na víně s pastiňákovým pyré Foto:

Suroviny:

1 kg hovězích líček
2 lžíce olivového oleje
sůl
3 mrkve, nakrájené na kolečka
½ malého celeru, na plátky
2 petržele, na kolečka
2 cibule, na kostičky
3 kuličky nového koření
5 kuliček celého pepře
2 kuličky jalovce
1 bobkový list
1 stroužek česneku, na tenké plátky
čerstvý tymián a rozmarýn (+ trošku na ozdobu)
2 lžíce rajčatového protlaku
500 ml červeného vína
500 ml hovězího vývaru + další na podlití dle potřeby
studené máslo na zjemnění, nemusí být

Postup:

Líčka prokrojte a rozpulte na dva kusy nebo menší nechte celá. V kastrolu, který se dá dát do trouby, si rozehřejte olej a opečte na něm zprudka líčka ze všech stran. Pak je osolte a vyndejte stranou. Do kastrolu na výpek dejte kořenovou zeleninu a několik minut za občasného míchání restujte. Až zelenina chytne barvu, přidejte cibuli a dále opékejte. Pak přidejte česnek, bylinky, protlak, a postupně zalévejte červeným vínem. Nechte asi půl hodiny redukovat, dokud se víno neodpaří.

Potom vlijte do kastrolu vývar. Přiveďte ho k varu a teprve pak tam vraťte i opečená líčka. Maso by mělo být skoro ponořené (zhruba ze tří čtvrtin), když tak přilijte víno nebo vývar. Přiklopte pokličkou a pomalu duste v troubě 4 -5 hodin na 150ºC (podle na kvality masa, hotové je, když jde ukrojit lžící.

Hotová líčka opět na chvíli vyndejte (a zakryjte alobalem). Omáčku pak propasírujte přes cedník a upravte hustotu: je-li moc řídká, ještě ji chvíli povařte nebo naopak povolte vývarem. Ochutnejte a podle potřeby ještě dochuťte solí, pepřem a vypněte. Do omáčky vmíchejte trošku studeného másla, které ji zjemní, a vraťte maso.

Pastiňákové pyré

Suroviny:

400 g pastiňáku, oloupaného a překrájeného nahrubo
400 g brambor, oloupaných a pokrájených na větší kusy
2 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
80 g másla

Postup:

Pastiňák a brambory v míse promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem, a pak dejte na cca 45 minut péct do trouby společně s líčky. Po této době ochutnejte, jestli už jsou obě zeleniny měkké. Hotovou zeleninu rozmačkejte, a vyšlehejte s máslem na hladké pyré. Pokud jsou hrany příliš upečené a tak se vám nedaří je rozmačkat dohladka, klidně použijte mixér (anebo příkrmu naopak nechte hrubší strukturu, třeba já to tak mám opravdu ráda).

Špagety s mořskými plody, vínem a smetanou

Špagety s mořskými plody, vínem a smetanou
Špagety s mořskými plody, vínem a smetanou

Suroviny:

200 g těstovin, např. spaghetti
3 lžíce extra panenského olivového oleje
2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
250 g směsi mořských plodů, mražených
sůl a čerstvě mletý pepř
100 ml bílého vína
5 lžic smetany 33%
3 lžíce strouhaného parmazánu
1 citron

Postup:

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu v pořádně osolené vodě. Mražené mořské plody dejte do cedníku, prolijte vlahou vodou jen tak, aby se z nich odstranil led a pak studenou vodou nebo je nechte předem povolit v lednici v původním obalu a pak propláchněte a nechte je cedníku okapat.

V pánvi rozpalte olivový olej, přidejte česnek a mořské plody. Opékejte cca 30 sekund a přilijte víno. Zakápněte citronovou šťávou, osolte, přidejte trošku chilli a vařte pár minut, dokud se víno z poloviny neodpaří – trvá to jen chvilku.

Přilijte smetanu, vmíchejte parmazán a ještě chvíli povařte, aby omáčka trochu zhoustla, cca 2 minuty.

Slijte těstoviny a vmíchejte je do pánve, prohřejte a promíchejte, aby se těstoviny obalily v omáčce. Je-li třeba, přidejte lžíci vody z těstovin.

Tip: Při výběru mořských plodů se řiďte informacemi na obalu. Nejlepší je na tento recept směs plodů moře určená na těstoviny, rizoto či předkrmy a stačí jim krátká tepelná úprava.

Salát z čekanky a jižního ovoce

Salát z čekanky a jižního ovoce
Salát z čekanky a jižního ovoce

Suroviny:

2 větší čekankové puky bílé a červená čekanka
4 mandarinky, oloupané
1 granátové jablko
1 malá červená cibule, na tenká kolečka
2 hrsti listů polníčku nebo rukoly

Na zálivku:
2 lžíce ořechového oleje nebo extra panenského olivového
asi 2 lžíce citronové šťávy
zachycená šťáva mandarinek a z granátového jablka
1 necelá lžička hrubozrnné hořčice
asi 1 lžíce medu
sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Z čekanky odřízněte zaschlý konec, a případně odstraňte poškozené vrchní listy.

Puky rozdělte na listy, červenou nakrájejte na proužky. Listy dejte do širší misky a přidejte oprané a osušené listy polníčku. Oloupané mandarinky nakrájejte na plátky a přidejte je k salátu, šťávu zachyťte v misce. Granátové jablko rozkrojte na čtvrtiny a nad miskou lžičkou nebo “vylámáním” z něj vyndejte granátky, a přidejte je k salátu.

Oloupanou cibuli nakrájejte na jemné plátky a vložte je do cedníku. Přelijte vroucí vodou a nechte zchladnout (spařením horkou vodou ji zbavíte štiplavosti).

Připravte si zálivku: smíchejte olej, citronovou šťávu, zachycenou šťávu z mandarinek i z granátového jablka, hořčici, med, sůl a pepř. Ochutnejte, případně dolaďte. Cibuli přidejte k salátu, vše přelijte zálivkou a lehce ho promíchejte.

Tip: Pokud seženete i červenou čekanku – puky nebo hlávku (radicchio), tím líp – v tom případě použijte oba druhy.


Čokoládová pěna s malinami a koňakem

Čokoládová pěna s malinami a koňakem Foto:

Suroviny:

180 g hořké čokolády (50 - 75% kakaa)
třtinový cukr dle chuti, nejlépe nedávat vůbec
1 lžíce másla
75 ml vody
3 žloutky
3 bílky

Na malinovou omáčku:

3 lžíce másla
1 lžíce bílého cukru (bílý tady dávám kvůli barvě, aby omáčka nešla moc dohněda)
1 lžička citronové šťávy
100 g mražených malin
velký panák koňaku
čerstvé maliny na ozdobení

Postup:

Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte cukr, máslo a vodu a rozpusťte ve vodní lázni.

Odstavte z ohně, vmíchejte žloutky a nechte vychladnout. Pak ušlehejte tuhý sníh z bílků.

Až vám čokoládová směs vychladne, sníh do ní lehce metličkou zašlehejte. Směs rozdělte do ozdobných misek nebo skleniček a dejte ztuhnout do chladničky aspoň na dvě hodiny. Před servírováním si připravte malinovo – koňakovou omáčku: v rendlíku si rozpusťte máslo, nasypte na něj cukr, a za stálého míchání ho na mírném plameni nechte rozpustit a velmi mírně zkaramelizovat.

Když začíná žloutnout, přidejte mražené maliny, zastříkněte je citronem a na velmi mírném plameni je nechte jen prohřát (jestli už jsou teplé, poznáte snadno ochutnáním). Když jsou prohřáté, přidejte koňak a odstavte. Touto omáčkou, ještě teplou, zalijte vychlazenou čokoládovou pěnu a můžete podávat.

Tip: Pěnu můžete ozdobit také hoblinami bílé čokolády, čerstvými malinami nebo lístky máty.

Autor: Karolína Kamberská

reklama

reklama