Seriály a filmy

5. prosince 2015 19:00

Martina Čerňanská

Karolíniny zimní radosti v kuchyni

V zimě si můžeme dovolit i hutnější jídla. Co si budeme povídat, teplá polévka, kus masa a teplý dezert tak nějak zahřejí víc než zeleninový salát. A moc dobře to ví i Karolína, a proto pro vás připravila krásné zimní menu.

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Bílá ovarová česnečka

Suroviny:4 lžíce ječných krup1 -1,5 l vývaru z vepřového kolena4 střední bramboryšpetka drceného kmínu1 lžíce másla1 velká cibule nebo 2 menší, na kostičky2 mrkve, nahrubo nastrouhané½ ostřejší klobásy, na kolečka7 stroužků česneku4 lžíce smetany 33%sůl a čerstvě mletý pepřmalý svazek pažitky

Postup:Kroupy si namočte 30 minut předem do studené vody. Z vývaru z kolena seberte z povrchu tuk (je-li třeba) a přiveďte ho k varu. Když se začne vařit přisypejte kroupy, ze kterých jste předem slili vodu a propláchli je. Vařte cca 20 minut. Oloupejte a očistěte zeleninu. Když začnou kroupy měknout, přidejte k nim na kostičky nakrájené brambory a kmín. Mezitím si na másle osmahněte dosklovita na kostičky nakrájenou cibuli, pak přidejte i nahrubo nastrouhanou mrkev a ještě několik minut opékejte a vmíchejte do polévky. Přidejte i kolečka klobásy a 5 minut povařte. Do polévky prolisujte česnek, přidejte smetanu, podle chuti sůl a pepř, a nechte přejít varem. Po vypnutí polévku ozdobte pažitkou.

Prima tip: Kroupy, i když jsou předem namočené, vstřebají část vývaru. Podle potřeby ho tedy přilijte a nebo dolijte polévku vodou.

Krutí stehna se sektem a šťouchané brambory s šalotkou

Suroviny:4 malá krůtí stehna dolní (paličky)100 g máslasůl a čerstvě mletý pepř100 g prrostlé slaniny, vcelku . např. anglické2 velké mrkveasi 8 řapíků celeru (1kus)1 pastinák1 póreksvazek jarní cibule3 bobkové listyhrst oreganaasi 1/4 láhve sektu

Štouchané brambory se šalotkou:1 kg brambor2 lžíce másla4 - 6 šalotek1/2 lžičky třtinového cukru2 – 3 lžíce mléka, nemusí býtmalá hrst petrželky

Postup:Krůtí stehna omyjte, osušte a udělejte do nich úzkým nožem otvory a do nich vsuňte proužky slaniny. Pak stehna osolte, opepřete a důkladně potřete změklým máslem, část másla si nechte na potření na závěr.

Všechnu zeleninu očistěte, pórek rozpulte a propláchněte, mrkev, pastinák a řapíky celeru oloupejte a vše nakrájejte na špalíčky či plátky.

Pekáč vymažte máslem vyložte zeleninou a ni položte připravená stehna. Přidejte bobkové listy a většinnu oregana, podlijte trochu sektem, přiklopte a pečte při 180°C asi 1,5 hodiny, podle velikosti stehen, zcela doměkka. Během pečení občas zkontrolujte, případně podlijte a nakonec odklopte, podlijte ještě sektem a dopečte na barvu. Nakonec stehna potřete zbylým máslem a nechte dojít. Je-li třeba, šťávu trochu vyvařte nebo jen dochuťte solí, pepřem a oreganem. Podávejte se zeleninou, vypečenou šťávou a šťouchanými bramborami.

Prima tip: Pokud chcete, vyjměte upečená stehna a zeleninu rozmixujte, případně nařeďte ještě dalším sektem na hustší omáčku a chuť dolaďte solí, pepřem a oreganem..

Štouchané brambory se šalotkou: brambory oloupejte, překrájejte a uvařte v osolené vodě do měkka.

Mezitím na lžíci másla zpěňte na tenké plátky nakrájené šalotky. Opékejte velmi zvolna doměkka a zlatova, asi 20 minut. Pak přisypte cukr a ještě 5 -10 minut opékejte, do světle hněda, občas zamíchejte.

Brambory slijte, nechte vyjít páru a rozšťouchejte je se zbylým máslem. Vmíchejte zkaramelizovanou šalotku, nasekanou petrželku, promíchejte a je.li třeba povolte trochu mlékem.

Kančí guláš s rumem + krupicové noky s tymiánem

Suroviny:1 kg kančí pleceasi 1 lžíce sádla (dle tučnosti slaniny)3 velké cibule, na kostičky200 g bílého špeku (iberijského) pokrájené na kostky1 lžička drceného kmínupo 6 – 8 kuličkách jalovce, černého pepře a nového kořeníasi 3 snítky tymiánu5 lžic tuzemáku250 ml červeného vínaasi 500 ml vývaru nebo vody na podlití1 lžíce citronové šťávy + klínky citronu k podávání

Krupicové noky s tymiánem a sýrem:500 ml mléka1 lžička soli1 lžička másla + na potření noků200 - 300 g hrubé krupice2 vejce1 lžička lístků tymiánu50 g strouhaného ementálu nebo parmazánu

Postup:Maso nakrájejte na kostky. Cibuli a špek nakrájejte na kostičky a osmahněte na sádle dosklovita. Přidejte kmín a opékejte, dokud cibule nebude zlatá. Pak cibuli odhrňte trochu stranou, přihoďte maso, všechno koření a maso opečte ze všech stran. Míchejte, aby se cibule nespálila, ale byla pěkně tmavá. Osolte, opepřete, přidejte tymián, rum a víno a chvíli vařte, aby se tekutina trochu odpařila. Podlijte vývarem nebo vodou tak, aby bylo maso zhruba z poloviny potopené. Přiklopte a duste doměkka, může to trvat až 2 hodiny, podle toho, jak je kanec starý a maso odleželé. Během dušení podlévejte podle potřeby vývarem. Nakonec zakápněte citronovou šťávou, dochuťte, je-li třeba a ještě 5 minut povařte.

Podávejte s krupicovými noky, klínky citronu a ozdobte tymiánem.

Prima tip: Kromě dobrého receptu potřebujete i kvalitní maso , nejlépe z mladších kusů zvěřiny a hlavně dobře odleželé. Nejste-li si jistí stářím a zralostí masa, předem ho naložte na den až tři do marinády z červeného vína, octa, kořenové zeleniny a divokého koření nebo guláš dodělejte v tlakovém hrnci. Zvěřina- tedy i divočák běhají volně po lese a mají více vypracované svalstvo než pašíci zavření v chlívku a také méně tuku a osobitou chuť. Maso je tmavší – prokrvenější než vepřové. Maso kance ( a zvěřiny vůbec) musí být také veterinárně kontrolované.

Krupicové noky s tymiánem a sýrem: mléko osolte, přiveďte k varu, postupně vmíchejte krupičku a uvařte hustou kaši (tak, aby se odlepovala ode dna, bude to trvat 10 - 15 minut). Odstavte z ohně, nechte mírně vychladnout, vmíchejte šlehačem postupně vajíčka, tymián a jemně nastrouhaný sýr, a pak si připravte hrnec plný vroucí osolené vody.

Do něj pomocí dvou lžic zavařujte noky. Až vyplavou k povrchu vody, ještě je 3 -5 minut povařte, a pak děrovanou naběračkou vyjměte a ihned ponořte do nádoby se studenou vodou. Nechte pár vteřin až minutu zchladnout, ale jen aby úplně neprochladly a pak je přesuňte do široké mísy. Noky potřete rozpuštěným máslem a co nejdříve podávejte.

Prima tip: Před tvarováním každého noku si namočte lžíce v teplé vodě nebo je potřete olejem, aby se na ně nelepilo těsto a vytvarované noky byly napovrchu hladké.

Pomerančovo-hrušková žemlovka

Suroviny:7 rohlíkůmáslo na vymazání formy + tenké plátky na dokončení400 ml mléka2 vajíčka + 2 žloutky1 lžíce třtinového cukru5 zralých sladkých hrušek6 lžic pomerančové marmelády4 lžíce čertsvé pomerančové šťávy1 -2 lžíce hruškovice, nemusí býtšlehačka nebo zmrzlina k podávání, nemusí být

Postup:Rohlíky nakrájejte na kolečka. Zapékací misku si vymažte máslem. Plátky pečiva vyložte dno zapékací misky.

V mléce si rozmíchejte vajíčka, žloutky a cukr a pak pomocí lžíce polijte polovinou této směsi kolečka rohlíků na dně formy a nechte ji vsáknout.

Hrušky očistěte, můžete ale nemusíte je loupat, rozkrojte je, vykrojte z nich jádřince a nakrájejte na plátky. Tyto plátky rozložte na vrstvu housek.

Pomerančovou marmeládu si smíchejte s čerstvou pomerančovou šťávou, případně alkoholem. Polovinu rozetřete na vyrovnané plátky hrušek. Na ně naskládejte další vrstvu rohlíků (podle velikosti formy s ní budete buď končit, a nebo vrstvení zopakujete ještě jednou). Horní vrstvu rohlíků opět polijte mlékem s vejci, a když se vsákne, polijte je i zbylou marmeládou. Ta dodá upečené žemlovce krásný lesk a křupavost.

Poklaďte ještě tenkými plátky másla a pečte na 175 stupňů cca 40 minut . Žemlovku podávejte teplou, ideálně se zmrzlinou jemné chuti, třeba vanilkovou).

Prima tip: Klidně použijte včerejší či trochu ztvrdlé pečivo – dobrý způsob jak zužitkovat pečivo, které již nikdo nechce jíst– lze použít i toustový chléb, plátky veky, bagety apod.. Skvělá je i vánočka nebo sladké pečivo, v tom případě použijte méně cukru do mléka.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.