Seriály a filmy

7. listopadu 2015 19:00

Martina Čerňanská

Klasické recepty s malým překvapením

Tentokrát si pro vás Karolína Kamberská připravila cestovní menu. Dobrůtky, které si můžete vzít s sebou na výlet, ale také recepty na jídla, která si můžete připravit předem a po návratu nemusíte ztrácet čas žádným vařením.

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Fazolačka pro chlapy

Suroviny:

400 g suchých bílých fazolí, přes noc namočených300 - 400 g předního hovězího, nakrájené na větší kusy5 kuliček celého pepře3 bobkové listy2 snítky majoránky nebo tymiánu1 petržel, na kolečka½ menšího celeru, na kostičky2 mrkve, na kolečkasůl1 lžíce sádla2 cibule, na kostičky4 stroužky česneku, na plátky2 nožičky ostřejší klobásy, na kolečka2 lžičky sladké paprikyšpetka pálivé papriky nebo chilličerstvá majoránka na ozdobu

Postup:

Fazole namočte přes noc do velkého hrnce se studenou vodou, aby nabobtnaly. Druhý den vodu slijte, fazole propláchněte v cedníku, zalijte 1,5 - 2 lčistévody, přidejte maso, pepř, bobkové listy, a vařte společně, dokud nebude maso i fazole měkké, trvá to asi hodinu a půl.

Zhruba po hodině vaření přidejte nakrájenou zeleninu petržel, celer, mrkve mírně opečenou na másle. Před dovařením si vedle na pánvi rozpusťte sádlo, dejte na něj zesklovatět cibuli a česnek, když jsou průsvitné, přidejte klobásu a několik minut ji opékejte. Pak stáhněte z ohně, přisypejte sladkou i pálivou papriku, zamíchejte, vraťte na oheň a už jen minutku opečte (tím se paprika nespálí, ale rozvoní). Když je maso i fazole měkké, vmíchejte do polévky obsah pánve a nechte už jen přejít varem. Nakonec vmíchejte většinu odrhnuté majoránky (pár lístků si nechte na povrch na ozdobení). Už nevařte, jen nechte chvíli odstát aby se chutě propojily. Nejlépe chutná druhý den - pokud nějaká zbyde.

Blýskavé kuřecí špízy se zeleninou a jasmínovou rýží

Všechny děti mají asi nejradši maso, které nám dospělým připadá naprosto nezajímavé - tak třeba kuřecí prsní řízky. Vzhledem k tomu, že děti mám tři, se s tímto problémem potýkám už spoustu let, a vymyslela jsem mnoho rafinovaných způsobů, jak udělat z prsních řízků něco poživatelného i pro mě. Toto je jeden z nich.

Suroviny:

800 g prsních řízků, nakrájených podélně na proužkytrocha olivového oleje4 menší cibule, oloupané a rozpůlené4 mrkve, očištěné a rozkrojené podélně na čtvrtiny2 menší pórky, očištěné a šikmo rozkrojené na několik dílů250 g jasmínové rýžeplátek máslalžíce nasekané petrželky

Na marinádu:5 lžic olivového nebo rostlinného oleje2 lžíce medu2 stroužky česneku, nasekaného2 lžíce sójové omáčky2 lžíce sladké chilli omáčkyšpetka skořice mleté nebo koření 5 vůníasi 1cm kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaného

Postup:

V míse promíchejte všechny suroviny na marinádu, vložte proužky kuřecího masa a pořádně je ve směsi obalte ze všech stran. Mísu dáváme do sáčku přetáhněte folií a nechte v chladu minimálně 2 hodiny nebo nejlépe přes noc marinovat. Troubu si rozpalte na 200°C. Pak proužky masa “cik-cak” navlékněte na jehly nebo na předem namočené špejle. Do pekáče nebo na plech vyložený pečícím papírem vlijte trochu olivového oleje a vložte do něj připravené špízy. Ve zbylé marinádě v míse obalte i zeleninu a přidejte ji do pekáče k masu. Pečte cca 20 minut nebo dokud není kuře propečené, v polovině pečení maso, případně i zeleninu otočte, pokud by se vám připalovalo, velmi mírně podlijte vodou. Podávejte nejlépe s jasmínovou rýží uvařenou podle návodu níže a promíchanou s plátkem másla nebo rozpečenou bagetou (mě ovšem stačí jako příloha jen zelenina) a klínky citronu či limety.

Rýži propláchněte v cedníku studenou , vložte do kastrůlku se silnějším dnem a zalijte vodou tak, aby voda sahala sotva na prst nad rýži. Osolte, přiklopte a přiveďte k varu. Jakmile začne vařit, stáhněte plamen na minimum a rýži vařte dokud nevsákne vodu a není měkká – trvá to asi 15 minut.

Prima tip: rýži lze uvařit také jako těstoviny ve větším množství vody, slít a nechte okapat – pak promíchat s máslem – pozor, po uvaření rýže ještě dojde, takže ji slijte , když je uvařená jako těstoviny tzv. na skus

Zeleninová tempura a salát z bílé ředkve

Suroviny:

800 g - 1 kg očištěné a nakrájené zeleniny na velikost sousta (asi 150 g brokolice, 150 g lilku, 150 g cukety 150 g dýně, 100 g žampionů nebo shitake, 150 g cibule, 150g červené papriky...)rostlinný olej na smažení ( množství podle nádoby, aby zelenina v oleji plavala jako ve fritéze), slunečnicový či řepkový1 hrnek hladké mouky2 lžíce kukuřičného škrobu (maizeny)asi 300 ml ledové sodovkyled nebo ledová tříšť

Na omáčku:5 lžic lehké sojové omáčky5 lžic sladkého rýžového vína mirin (prodávají supermarkety)2 cm kus čerstvého zázvoru, na tenké nudličky

Na salát:400 g bílé dlouhé ředkve (daikon)1 lžíce medu nebo cukru2 lžíce rýžového octa (prodávají supermarkety)1 lžíce rostlinného oleje, nejlépe sezamového ale i řepkový1 lžíce lehké sojové omáčky1 lžíce opraženého sezamového semínka, nemusí být

Postup:

Promíchejte v misce všechny suroviny na omáčku a odložte ji stranou. Ředkev oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle na nudličky nebo ji nakrájejte na co nejtenčí nudličky. Prošlehejte med, rýžový ocet, olej, sojovou omáčku a opražený sezam. Promíchejte s ředkví a salát odložte.

Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na kousky velikosti sousta – plátky, proužky, kolečka apod. Ve woku nebo hlubším kastrolu rozpalte vyšší vrstvu oleje na 180 - 190 stupňů. V míse smíchejte hladkou mouku a škrobovou moučku. Přilejte pořádně vychlazenou sodovku, přihoďte pár kostek ledu a zlehka dvěma hůlkami nebo obráceným koncem vařečky promíchejte na hustší těstíčko, Hrudky nevadí, ale mělo by ulpívat na zadní straně lžíce.

Kápněte trochu těstíčka do oleje a když ihned vyplave na hladinu a začne se smažit, ale ne ihned červenat, můžete začít smažit.

Zeleninu postupně namáčejte v těstíčku a vkládejte do oleje – dobře to jde například grilovacími kleštěmi nebo hůlkami, tak může přebytečné těstíčko stéct zpět. Do oleje ponořte jen tolik kousků, aby se olej neochladil a neslepily se k sobě. Tak se zachová velký rozdíl teplot a těstíčko bude křupavé. Smažte do růžova a křupava, tvá to asi 2 minuty, podle velikosti kousků. Vyjměte je děrovanou podběračkou na savý papír a počkejte, až se olej opět rozpálí. Stejně osmažte i zbývající zeleninu.

Podávejte ihned s omáčkou a salátem.

Prima tip: Sodovku v plastové láhvi vložte předem do mrazničky, aby byla pořádně vychlazená. Klidně ji nechte částečně zmrazit, ledová tříšť je na těstíčko ideální.

Povidlové taštičky s marcipánem

Suroviny:700 g moučných brambor uvařených ve slupce1 vejce220 – 250 g hrubé mouky + na válsůlasi 200 g švestkových povidel1 -2 lžíce rumu nebo slivovice100 g marcipánu80 g moučkového cukru100 g másla80 - 100 g strouhanky na posypání

Postup:

Uvařené brambory oloupejte, nechte vychladnout a nastrouhejte nebo prolisujte do mísy. Pak je spojte s vajíčky, moukou, špetkou soli a vypracujte hladké těsto. Přendejte ho na vál posypaný moukou, rozválejte na placku o síle 2 - 3 mm, a budu vykrajovat kolečka rozkrájejte na čtverce o hraně asi 5 - 6 cm. Povidla si promíchejte s alkoholem. Doprostřed každého čtverce dejte trošku povidel a lžičkou nebo nožem odkrojte trošku marcipánu (můžete si ho nakrájet předem, ať se pak nezdržujete), položte ji na povidla. Spojte protilehlé okraje a vytvořte malý šáteček. Okraje pečlivě stlačte k sobě, aby se spojily a zarovnejte rádýlkem nebo je zpevněte několikerým přitlačením vidličky. Na pánvi si na jedné lžíci másla opečte strouhanku dozlatova, a zbytek másla rozpusťte v kastrůlku.

Do hrnce dejte hodně vody, mírně ji osolte a přiveďte k varu. Taštičky vkládejte do vroucí vody a vařte 5 - 7 minut. Pak je opatrně vyberte děrovanou podběračkou, rozdělte na talíře, posypejte opečenou strouhankou, polijte rozpuštěným máslem a poprašte moučkovým cukrem. Skvělý dezert i sladký hlavní chod.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.