Seriály a filmy

28. listopadu 2015 19:00

Martina Čerňanská

Menu pro čerty a anděly od Karolíny, domácí kuchařky

Je tu advent a za chvíli čeká všechny děti návštěva mikuláše, čerta a anděla. A abyste byli dobře připravení, připravila si pro vás Karolína, domácí kuchařka pravé a nefalšované čertovské menu s andělskou třešničkou na dortu.

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Pikantní pečená vepřová žebírka s domácí chilli majonézou

Pikantní pečená vepřová žebírka:2 kg syrových masitých vepřových žebírekasi 200 ml piva na podlití

Na marinádu:5 lžic řepkového oleje2 lžíce jemné dijonské hořčice4 stroužky česneku, prolisovaného3 lžičky soli1 rovná lžička čerstvě mletého pepře2 rovné lžičky mletého koriandruasi 1/2 mletého chilli (dle chuti, doporučuji hodně)2 - 3 lžíce medu2 lžíce worchesterové omáčky3 lžíce rajského protlaku (malá konzerva)

Postup:Žebírka (omytá a osušená) rozkrojte mezi žebry na menší kusy.

V míse smíchejte všechny suroviny na marinádu. Pak žebírka z obou stran touto marinádou potřete, narovnejte je do uzavíratelné nádoby nebo mísu přetáhněte folií a dejte ideálně na noc do chladničky.

Druhý den si rozpalte troubu na 220°C, žebírka vyrovnejte na velký pekáč a mírně podlijte pivem. Vložte do trouby, krátce zapečte a pak snižte teplotu na 150°C. Zakryjte alobalem nebo poklicí a pečte dvě hodiny (během této doby dvakrát žebírka polijte vypečenou šťávou). Když je maso měkké (vyzkoušejte to tím, že kousek odkrojíte a sníte) odstraňte alobal, zvyšte teplotu na 200°C a pečte ještě tak dlouho, než bude na mase krásná zlatavá krustička. Pozor, marináda se ráda připaluje i když maso ještě není hotové, proto pečení bez alobalu nechte až na závěr.

Servírujte s domácí chilli majonézou a chlebem. Dětem ale rozhodně dejte spíš kečup - k tomuto jídlu je i gurmány povolený…

Domácí chilli majonéza:2 velké žloutky1/2 lžičky soličertsvě mletý pepř1 lžička jemné dijonské hořčice (postupně vyzkoušejte různé druhy)1 lžíce citronové šťávy60 ml olivového oleje200 ml řepkového oleje

Na dochucení:1 červená chilli paprička1 malý stroužek česneku, nemusí býtsůl a čerstvě mletý pepř1 lžíce citronové šťávykapka medu, nemusí býthrst lístků koriandru nebo pažitka

Důležité je, aby měly všechny suroviny stejnou teplotu. Myslete na to předem a dvě hodiny před přípravou majonézy si do misky na kuchyňskou linku připravte žloutky, vyndejte si i všechny ostatní ingredience, které míváte v ledničce.

Začněte tím, že si žloutky v misce rozšleháte metlou se solí, pepřem a hořčicí. Když máte jednolitou hmotu, přidejte do ní i citronovou šťávu a znovu vymíchejte dohladka. Smíchejte se oba oleje a začněte opravdu po kapkách přidávat do žloutkové hmoty. Zpočátku postupujte velmi opatrně a každou další kapku přidávejte až ve chvíli, kdy se ta předchozí zcela rozplynula ve hmotě. Teprve ve chvíli, kdy emulze začne světlat a houstnout - tedy začne vám vzdáleně připomínat majonézu - můžete olej lít velmi mírným pramínkem. Ke konci zjistíte překvapivou věc - čím více oleje jste přidali, tím je majonéza hustší… Nebojte se tedy postupně vmíchat celých doporučených 260 ml.

Majonézu ochuťte chilli pastou, trochou soli, chcete-li, pepřem a nakonec vmíchejte nahrubo nasekané lístky koriandru.

Prima tip: místo chilli pasty do majonézy nasekejte čerstvou červenou chilli papričku klidně i bez semínek.

Slané koláčky s červenou řepou a kozím sýrem a se sýrem a bramborami

Suroviny:2 pláty listového vyváleného těsta na papíře (1 – 2 balení podle firmy)

Na náplň s řepou:2 - 3 střední bulvy červené řepy1 lžíce medu2 lžíce olivového oleje1 lžíce citronové šťávy1-2 snítky tymiánu120 g kozího sýramořská sůl

Na náplň s bramborami:3 - 4 větší brambory2 lžíce olivového oleje2 stroužky česneku150 g tvrdého dobře rozpouštějícího se sýra dle vaší chuti – např. ementál, čedar,1-2 snítky rozmarýnubarevný drcený pepř

Na dokončení:2 lžíce olivového oleje4 lžíce balzamikového octa2-3 lžíce medu nebo javorového sirupumořská sůl4 malé hrsti rukoly nebo řepných lístků

Postup:

Řepy omyjte osušte, zabalte do alobalu a upečte v troubě předehřáté na 180 stupňů doměkka, trvá to 30 - 60 minut, podle velikosti řepy. Měkké řepy nechte trochu zchladnout, oloupejte a nakrájejte na plátky.

Brambory oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a vsypte na minutu až dvě do hrnce s vroucí osolenou vodou. Slijte a nechte pořádně okapat. Olej promíchejte s prolisovaným česnekem. Plátky brambor promíchejte v míse s částí ochuceného oleje, trochu si nechte na potření těsta.

Z jednoho plátu těsta vykrojte 10 -12 cm kola miskou nebo vykrajovátkem, vyznačte okraje a přeneste je na plech vyložený pečícím papírem. Koláčky potřete česnekovým olejem, rozdělte na ně nahrubo nastrouhaný sýr, poklaďte plátky brambor , posypte lístky rozmarýnu a drceným pepřem.

Vykrojte stejná kola těsta i z druhého plátu, vytvarujte okraje. Na těsto rozložte plátky řepy do vějíře, tak aby se překrývaly. Prošlehejte med, olej, citronovou šťávu a nasekané lístky tymiánu a směsí potřete plátky řepy. Na řepu rozdělte kousky kozího sýra.

Pečte v troubě rozpálené na 200 stupňů asi 15 minut, dokud těsto nezezlátne a sýr nerozpeče.

Koláčky posypte mořskou solí, ty s řepou doplňte salátovými lístky se zálivkou z medu, balzamikového octa a oleje a bramborové osolte, zakápněte olejem a ozdobte ještě rozmarýnem a pepřem.

Prima tip: Řepy můžete i uvařit neoloupané ve vodě nebo upéct v alobalu oloupané – jak to máte rádi. Můžete také použít již uvařené řepy. Prodávají se vakuované a ušetříte tím čas.

Pomalu tažená kližka se šípkovou omáčkou a jemný podmáslový knedlík

Suroviny:

800 g kližky3 lžíce másla2 mrkve, na kolečka2 petržele, na kolečka1/4 celeru, na plátky1 cibule, na kostičkysůl a drcený černý pepř5 kuliček nového koření5 kuliček jalovce3 bobkové listykousek celé skořice300 - 500 ml červeného vína4 lžíce šípkové zavařeninyasi 1/2 citronu

Postup:

Kližku nakrájejte na kostky a opečte je v kastrolu na 2 lžících másla dozlatova. Přendejte je do pekáče s víkem. Do kastrolu přidejte lžíci másla a opečte v něm zeleninu a cibuli dozlatova, přidejte ke kližce, osolte, přidejte všechno kořen – v sáčku, plátýnku apod., plátek citronu bez kůry, přilijte 100 - 150 ml vína, polovinu šípkové zavařeniny a vše promíchněte. Přiklopte pokličkou a pečte cca 6 hodin při teplotě 90°C. Kližku můžete takto po celou dobu ponechat jejímu osudu. Asi hodinu předtím, než budete kližku podávat, přidejte zbylou zavařeninu, podlijte vínem, promíchejte, zvyšte teplotu na 160°C a dopečte.Nakonec upravte hustotu omáčky zredukováním nebo naopak naředěním, nevyhovuje-li vám její hustota. Nakonec, je-li třeba, dochuťte. Podávejte s jemným houskovým knedlíkem.

Prima tip: Omáčku můžete nakonec zahustit trochou nastrouhaného perníku, ale není to třeba. Rozpuštěný kolagen ji přiměřeně zahustí spolu s cibulí a zeleninou. Kdo chce, může omáčku přecedit a propasírovat.

Jemný podmáslový knedlík:6 housek2 lžíce másla + trochu rozpuštěného na potření1 šalotkašpetka muškátového oříškusůlhrst kudrnky200 -250 ml podmáslí1 vejce

Postup:

Housky nakrájejte na malé kostky. Rozložte je na plech a housku nechte oschnout – (v teplé vzdušné místnosti nebo klidně ve vlahé troubě). Šalotku nakrájejte nadrobno, zpěňte na másle a přidejte k pečivu. Osolte, ochuťte špetkou nastrouhaného muškátového oříšku a přidejte nasekané listy petrželky.

Vmíchejte vejce a tolik podmáslí, aby vznikla kompaktní hmota. Nechte chvíli odpočinout a pak vytvarujte 8 kulatých knedlíků. Vařte je v páře (na pařáčku potřeném máslem) 12 minut a po uvaření je potřete také máslem a nepodáváte-li je hned, rozkrojte je napůl.

Prima tip: Pokud chcete knedlíky ještě jemnější a bílé, okrájejte kůrku. Knedlíky můžete vařit i ve vodě, v tom případě hmotu zahustěte lžící dětské krupičky nebo asi 50 g hrubé mouky. Pokud děláte knedlíky z měkkého a neoschlého pečiva, obalte koule ještě trochu v mouce, aby se při vaření zatáhly.

Andělský dort

Suroviny:6 velkých bílků6 lžic studené vody120 g krystalového cukru200 g jemně strouhaného kokosu30 g hrubé mouky + na formumáslo na vymazání formyasi 2 lžíce pikantní domácí zavařeniny, např. rybízové či brusinkovéstříbrné cukrářské zdobení – kuličky apod.Brusinky sušené nebo červené cukrářské kuličky, bonbonky na ozdobu

Na kokosový krém:100 g másla, změklého20 - 40 g moučkového cukru s vanilkou nebo vanilkový cukr1 - 2 lžíce likéru – např. Baileys, Malibu apod. - nemusí být50 g jemně strouhaného kokosu , tady jemnější , je-li fakt moc hrubý doporučuji rozmixovat3 lžíce mléka

Na čokoládový krém:500 ml smetany na šlehání100 g bílé čokolády

Postup:

Nejlépe den předem přiveďte k varu smetanu na krém, nalámejte do ní čokoládu, míchejte a jakmile smetana vzkypí stáhněte ji z ohně. Čokoládu zcela rozpusťte a smetanu nechte vychladnout. Pak ji uložte nejlépe přes noc do chladničky, minimálně na 3 hodiny, aby s pořádně vychladila, jinak vám krém nepůjde vyšlehat.

Předehřejte troubu na 150°C a 2 dortové formy o průměru 20 – 22 cm vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem.

Bílky, vodu a cukr ušlehejte na tuhý sníh. Přisypte kokos a mouku, promíchejte a těsto přesuňte do 2 dortových forem (pak se nemusí prokrajovat, ale jde upéct i v jedné formě najednou a pak prokrojit napůl). Povrch urovnejte stěrkou. Snižte teplotu trouby na 130 -140°C a pečte pomalu při mírném ohniasi 40 minut do růžova.

Upečené korpusy nechte nechejte trochu zchladnout v troubě s pootevřenými dvířky a pak, vyjměte z formy. Utřete máslo s cukry na krém a zašlehejte do něj všechny zbylé suroviny. Po úplném vychladnutí jeden díl potřete zavařeninou a na ni rozetřete krém. Přiklopte druhým dílem a uložte v chladu.

Mezitím ušlehejte pořádně vychlazenou smetanu s rozpuštěnou čokoládou na pevný krém. Naneste ho na dort lžící a potřete tak, aby na něm vznikly špičky a záhybya ozdobte cukrářskými kuličkami, hvězdičkami......

Prima tip: Pro ty co nemají formu - z hmoty můžete udělat na pech s pečícím papírem stejně velká kola – placky 3 - 4 a ty pak poskládat namazané střídavě krémy

Pokud preferujete lehčí krémy než máslové, zkuste krém ze 300 ml smetany na šlehání a 200 g pomazánkového másla ochuceného trochou moučkového cukru s vanilkou - je dobrý a chuťově zajímavý. Dort je sladký kdo chce opravdu lehký ať dá jen smetanu a ovoce- hlavně v létě

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.