Menu uvařené za hubičku

Také se vám občas stane, že chcete rodině připravit něco dobrého, ale rodinný rozpočet neumožňuje nakoupit spoustu drahých surovin? Nevadí! Existují totiž recepty na jídla, která vykouzlíte doslova za hubičku a jsou fantastická!
Karolína a její menu za hubičku
Karolína a její menu za hubičku
Hermína / Prima

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Naše frankfurtská polévka

Naše frankfurtská polévka Foto:

Suroviny:
5 brambor, nejlépe moučnatých, oloupaných a nakrájených na kostky
800–1000 ml hovězího vývaru (domácího nebo bujon v kostce)
1 lžička sádla
3–4 nožičky jemných párků nakrájené na kolečka
3 lžičky mleté sladké papriky + špetka pálivé
sůl dle potřeby
2 vajíčka uvařená natvrdo, oloupaná a nakrájená na kostičky
lístky čerstvé majoránky na ozdobu

Postup:
Brambory uvařte ve vývaru. Když jsou měkké, rozmixujte je v polévce ponorným mixérem. Párky oloupejte, je-li potřeba, a nakrájejte na kolečka. Opečte je v pánvi na sádle a nakonec posypte paprikou. Zpěňte a vmíchejte do polévky. Nechte přejít varem a podle potřeby dochuťte solí. Do uvařené polévky vmíchejte pokrájená vajíčka. Podávejte posypané lístky čerstvé majoránky.

Prima tip: Na téhle polévce je nejlepší vláčná chuť vajíček v polévce – to se nedá popsat. Můžete je ale přidat do polévky až při podávání a každý si je zamíchá do horké polévky ve svém talíři. Budou tak spravedlivě rozdělena mezi všechny strávníky.

Špecle se slaninou, žampiony a šalvějí

Špecle  se slaninou, žampióny a šalvějí Foto:

Suroviny:
400 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
špetka muškátového květu
4 vejce
1 lžíce rozpuštěného másla (nemusí být)
100–200 ml mléka nebo sodovky, podle nasákavosti mouky a velikosti vajec
1 lžíce řepkového oleje + na osmažení šalvěje
150 g prorostlé anglické slaniny nebo uzeného špeku
400 g žampionů
20 lístků šalvěje
asi 100 ml smetany ke šlehání
100 g ementálu nastrouhaného nahrubo
hrst nasekané petrželky
sůl a čerstvě drcený pepř

Postup:
Dejte vařit velké množství vody jako na těstoviny a než se začne vařit, připravte těsto na špecle. V míse promíchejte mouku se solí a kořením. Vmíchejte prošlehané vejce a tolik mléka nebo sodovky, aby vzniklo hladké těsto o něco hustší než na lívance (které by samo neteklo, ale šlo dobře protlačit sítem). Pořádně ho umíchejte nebo prošlehejte a nechte ještě asi 10–15 minut odpočívat.

Mezitím nakrájejte slaninu na proužky a opečte ji v pánvi. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky, ty přidejte na slaninu, osolte a nechte na mírném plameni cca 7 minut opékat. Pak přidejte lístky šalvěje pokrájené na tenké proužky (pár vcelku si nechte na ozdobu), šlehačku, větší část ementálu a ještě dvě minuty prohřívejte, pak odstavte.

Těsto protlačte tvrdou stěrkou přes síto s většími otvory do vroucí osolené vody. Okamžitě promíchejte, aby se neslepily a minutu až dvě povařte. Špecle vylovte cedníkem a vmíchejte do omáčky, promíchejte s nasekanou petrželkou a dochuťte pepřem. Podávejte ozdobené odloženými a na oleji osmaženými lístky šalvěje a se zbylým sýrem.

Prima tip: Šalvějové lístky vložte do pánve s rozehřátým olejem, krátce je osmažte, aby byly křupavé, odložte je na papírový ubrousek a pospyte jimi špecle při podávání. Pokud špecle ihned nepodáváte s omáčkou apod., promíchejte je se lžící oleje, aby se neslepily, nebo je prolijte studenou vodou a nechte pořádně okapat.

Nadívaný bůček a pažitkové brambory

Nadívaný bůček a pažitkové brambory Foto:

Suroviny:
1,5 kg pěkně masitého vepřového bůčku s kůží (vysoký bok bez kosti)
sůl
1 lžíce kmínu

Na nádivku:
4–5 tvrdších housek
asi 200 ml mléka
2–3 vejce (podle velikosti)
sůl
větší špetka mletého muškátového květu
1 lžíce hodně změklého másla
hrst nasekaných listů hladkolisté petržele a libečku

Pažitkové brambory
1,5 kg drobných, stejně velkých pěkných brambor
sůl
několik snítek libečku
1/2 lžičky celého kmínu
svazek pažitky
1 lžíce másla

Postup:
Předehřejte troubu na 150 °C. Maso otřete vlhkou utěrkou a z kratší strany do něj v polovině výšky prořízněte kapsu na náplň. Dejte si pozor, aby jste neprořízli okraje a zároveň aby bylo maso prořízlé co nejvíce. Kapsu roztáhněte rukou, maso osolte a sůl vmasírujte do masa i kůže.

Housky nakrájejte na kostičky a v míse pokropte podle potřeby mlékem, jen aby byly navlhčené. Žloutky prošlehejte s trochou soli, muškátového květu a máslem a přidejte do mísy k houskám. Vmíchejte nasekanou petrželku a libeček a zapracujte sníh z bílků. Nádivka musí být vláčná.

Dutinu v mase naplňte nádivkou a na kratší straně spíchněte kovovou jehlou nebo zašijte režnou nití. Naplněný bůček položte kůží dolů do pekáče, posypte polovinou kmínu, podlijte trochou vody, jen aby kůže ležela ve vodě, přikryjte dalším pekáčkem nebo alobalem a vložte do trouby. Pečte asi půl hodiny, pak maso obraťte a měkkou napařenou kůži nařízněte jako mřížku na menší čtverečky a posypte zbylým kmínem. Pečte další zhruba 2 hodiny. Jakmile je maso měkké a kůže začne zlátnout, odklopte ho, přelijte šťávou a dopečte dozlatova a křupava. Bůček nechte 10 minut dojít a pak nakrájejte na plátky a podávejte podlité trochou šťávy, nejlépe s pažitkovými bramborami.

Prima tip: Nevejde-li se vám všechna nádivka do masa, přidejte ji asi půl hodiny před dopečením masa do pekáče vedle bůčku a společně dopečte.Je-li třeba, seberte nadbytečný tuk ze šťávy lžící nebo ještě povařte, aby se odpařila voda, nebo naopak dolijte vodou a povařte.

Pažitkové brambory: Brambory oloupejte, omyjte a celé zalijte v hrnci vroucí vodou, aby byly jen potopené. Osolte, přidejte kmín a libeček a vařte doměkka, trvá to 15–20 minut. Mezitím opláchněte pažitku a nakrájejte ji najemno. Uvařené brambory slijte, nechte jen krátce vypařit a vyhoďte libeček. K bramborám přidejte lžíci másla a pažitku. Hrnec zakryjte poklicí, brambory protřeste a nechte je tak do té doby, než je budete podávat. Pak je přesypte do mísy.

Mamčin pivní štrúdl

Mamčin pivní štrůdl Foto:

Suroviny:
Na 2–3 záviny
300 g hladké mouky
15–20 lžic světlého 10° piva
125 g másla nebo omegy, hery či sádla
špetka soli

Na náplň:
1–2 hrsti strouhanky nebo perníku na strouhání
1,5–2 kg jablek
šťáva z 1/2 citronu
3 vanilkové cukry
1 lžíce mleté skořice
špetka muškátového oříšku
60 g rozinek
80 g vlašských ořechů
asi 100 g másla na potření
moučkový cukr na poprášení

Postup:
Předehřejte troubu na 180 stupňů. V míse nebo na vále promíchejte mouku se špetkou soli, nastrouhaným či nakrájeným máslem a pivem a hnětačem nebo ručně zpracujte v hladké těsto. Vytvarujte kouli, položte ji na pomoučený talíř a přiklopte nahřátou mísou či kastrůlkem. Nechte asi 20 minut odležet. Jablka omyjte, oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Promíchejte s citronovou šťávou a propláchnutými a okapanými rozinkami a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. Těsto rozdělte na 2–3 stejné díly a postupně vyválejte na pomoučeném vále na velmi tenké obdélníkové pláty. Každý plát potřete rozpuštěným máslem a posypte trochou jemné strouhanky nebo postrouhaného perníku – ne až zcela do krajů – a u každého plátu nechte jeden delší okraj asi 10 cm volný. Na strouhanku rozdělte jablka, posypte vanilkovým cukrem, skořicí a ořechy a z delší strany zaviňte a nakonec volný okraj přehněte přes štrúdl. Konce závinu dobře spojte a zahrňte.

Záviny opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozpuštěným máslem a pečte v předehřáté troubě 30–40 minut dozlatova. Po upečení je vytáhněte z trouby, opět potřete rozpuštěným máslem. Krájejte ještě teplé a podávejte sypané moučkovým cukrem.

Prima tip: Z těsta můžete připravit dva delší nebo 3–4 kratší záviny, podle toho, máte-li rádi koncové patky. Podávejte navíc s karamelovou omáčkou nebo šodó, zmrzlinou, šlehačkou nebo kysanou smetanou. Rozinky můžete nahradit sušenými brusinkami nebo vynechat.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

reklama