Seriály a filmy

14. listopadu 2015 19:00

Martina Čerňanská

Recepty inspirované našimi sousedy aneb mezinárodní menu

Při sestavování menu pro další díl pořadu Karolína, domácí kuchařka se Kája nechala inspirovat kuchařkami našich nejbližsích sousedů. A vzniklo z toho velmi krásné a především chutné menu, které završuje jak jinak než Sacher dort:)

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Květáková polévka s tyrolskými knedlíčky

Suroviny:1 lžíce másla1 lžíce hladké moukysůl a čerstvě mletý pepřmuškátový oříšek½ středního květáku nebo 1 menší250 ml mléka100 ml smetany ke šlehání1 žloutek1 lžíce nasekané pažitky

Na knedlíčky:150 g prorostlé slaniny (pokud není moc tučná, 2 lžíce másla navíc)3 houskyvelká hrst hladkolisté petrželky60 g polohrubé moukysůl150 ml mléka1 vejce2 lžíce rozpuštěného másla

Postup:

Slaninu nakrájejte na kostičky, opečte na pánvi, a když pustí tuk, přidejte housku pokrájenou na kostičky a osmahněte dozlatova a křupava. Pokud je vypečeného tuku málo, můžete přidat lžíci až dvě másla nebo ke slanině na kostičky nakrájený špek. V míse si připravte těstíčko z mouky, soli, mléka, vejce a rozpuštěného másla. Pak do něj zamíchejte housku se slaninou, petrželku a propracujte a nechte cca odpočívat než uvaříte polévku. Zatímco těsto odpočívá, rozehřejte v hrnci máslo, zasypte moukou, promíchejte a mouku osmahněte. Zalijte necelým litrem vody, prošlehejte, osolte, ochuťte muškátovým oříškem a troškou mletého pepře a přiveďte k varu, občas promíchejte. Vařte 5 - 10 minut, než připravíte květák a knedlíčky. Z odpočinutého těsta na pomoučeném prkénku vytvarujte kouličky ve velikosti vlašského ořechu. Květák očistěte a rozeberte na menší růžičky - košťál pokrájejte a přidejte do polévky. Velikost květáků se velmi liší - použijte buď celý nebo polovinu, cílem je, aby ho bylo v polévce hodně. Doljte mlékem a až začne vařit přidejte i knedlíčky. Vařte dalších 5 minut a polévku vypněte. Mezitím si rozmíchejte žloutek se smetanou a vmíchejte ji do polévky. Posypte pažitkou a podávejte.

Živáňské kotlety se zeleninou a bramborami

Suroviny:4 kotlety bez kosti po asi 150 g200 g drůbežích , králičích nebo vepřových jater, na plátkysůl a čerstvě mletý pepřcca 2 lžíce borovičky2 cibule, nakrájené na plátky125 g slaniny, nakrájené na plátky1 klobása ( asi 150 g), měkčí nakrájená na kolečka4 papriky světle zelené, nakrájené na plátky1 feferonka (beraní roh), nakrájená na kolečka2 velká rajčata, nakrájená na plátky4 větší brambory, nakrájené na plátkyšpetka drceného kmínu

Postup:

Maso nakrojte na okrajích, aby se nekroutilo a trochu naklepejte, nejlépe přes folii. Osolte, opepřete a pokropte borovičkou. Játra nakrájejte na plátky a opepřete. Oloupanou cibuli a slaninu, klobásu a rajčata nakrájejte na plátky. Papriky a feferonku zbavte semen a také nakrájejte na plátky. Oloupané brambory nakrájejte na plátky, osolte, poprašte trochou drceného kmínu a promíchejte. Odstřihněte si kus pečícího rukávu a jednu stranu uzavřete. Rozložte do něj vrstvu brambor, na brambory rozložte část slaniny a klobásy, cibuli a zeleninu, na to rozložte maso a játra posypte zbylou slaninou, klobásou a feferonkou. Rukáv uzavřete, vložte a pečte asi 40 minut při 200 stupních. Chcete -li maso více opečené rukáv nakonec propíchejte a dopečte na barvu. Po upečení rukáv zastřihněte a podávejte se šťávou, kterou maso a zelenina pustilo.

Prima tip: Brambory, zeleninu a část uzeniny můžete promíchat v míse, a nasypat do rukávu, na to rozložit maso a játra a posypat zbylou slaninou, klobásou a feferonkami.

Pečené plněné papriky

Suroviny:6 středních až větších buclatých červených paprik1 cibule, nasekaná najemno3 stroužky česneku, nasekané600 g mletého masa ( mix vepřového a hovězího)60 g rýže (syrové)1 lžička sladké mleté paprikymenší hrst posekané petržele1 vejce200 ml rajčatové šťávysůl a čerstvě mletý pepřolivový olej do pekáčekysaná smetana k podáváníbílý chléb k podávánípár listů salátu k podávání, nemusí být

Postup:

Rozpalte si troubu na 175 - 180 °C. Paprikám seřízněte vršky, vyberte z nich semínka a blány a dužninu ze skrojené části kolem stopky odkrojte a nasekejte na kostičky. Nakrájejte najemno cibuli a nasekejte česnek a přidejte do mísy. Pak přidejte mleté maso, propláchnutou rýži, sladkou papriku, petržel, vajíčko a rajčatovou šťávu. Směs osolte, opepřete, dobře promíchejte a naplňte jí připravené papriky, je-li třeba seřízněte je na špičce velmi lehce tak, aby v pekáčku stály. Papriky vyrovnejte do pekáče, pokropte olivovým olejem a olej nalijte i mezi ně. Pekáč přikryjte poklicí nebo alobalem. Pečte cca 50 minut. Podávejte teplé i s vypečenou šťávou, s kysanou smetanou, chlebem, případně s listy salátu.

Sacherův dort

Suroviny:150 g čokolády (60 -70 %)6 velkých vajec150 g moučkového cukru1 lžíce vanilkového cukru150 g změklého másla150 g hladké mouky1 lžička prášku do pečiva30 g kakaa holandského typu200 g dobré meruňkové marmeládyušlehaná smetana 33% a více k podávání

Na polevu:200 g čokolády na vaření (60 -70%)asi 4 lžíce smetany 33% a více

Postup:

Čokoládu si rozpusťte ve vodní lázni (do většího hrnce vložte menší kastrůlek, mezi ně nalijte horkou vodu, a čokoládu rozpusťte v kastrůlku). Když se rozpustí, plamen vypněte, kastrůlek vyndejte z vodní lázně a pokračujte: 2 vejce a čtyři žloutky ušlehejte do pěny. Postupně do ní zašlehejte i polovinu cukru, vanilkový cukr, rozpuštěnou tekutou čokoládu (neměla by ale už být horká). Máslo si v misce vymíchejte, aby změklo a získalo hebkou strukturu. Pak ho přimíchejte k vaječné směsi.

Mouku si v jiné míse smíchejte s práškem do pečiva a také ji přidejte ke směsi. Přidejte i kakao a vyšlehejte hladkou hmotu.

Ze zbylých 4 bílků si vyšlehejte sníh. Když už je pěkně tuhý, Vešlehejte do něj i druhou polovinu cukru. Pak sníh opatrně vmíchejte do těsta.

Troubu rozpalte na 175°C, pokud máte horkovzduch, použijte ho. Z pečicího papíru vykrojte kolo o velikosti vaší dortové formy, vymažte ji máslem a vyložte jím dno a nalijte do ní těsto. Pečte cca 35 - 45 minut, propečení poznáte tak, že píchnete špejli do středu dortu a pokud ji vytáhnete suchou, máte hotovo. Korpus vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

Vychladlý korpus vyndejte z formy a prokrojte ho dlouhým nožem. Marmeládu promíchejte v mističce a dvěma třetinami marmelády potřete spodní díl dortu a zakryjte horním. Je-li povrch dortu nerovný, seřízněte hrboly a postavte ho dnem vzhůru, tak abyste nahoře získali rovnou plochu, a potřete ho po stranách i nahoře tenkou vrstvou marmelády.

Čokoládu na polevu dejte do kastrůlku se 4 lžícemi smetany a opět rozpusťte ve vodní lázni a vymíchejte dohladka. Touto polevou potřete dort shora i po stranách a nechte ztuhnout v lednici. Nejlepší je druhý den, po rozležení.

Podávejte s ušlehanou šlehačkou, která ale patří vedle dortu na talířek, nikoliv na dort. Sacher nechávejte pouze čokoládový.

Prima tip: Použijte hladkou marmeládu bez kousků ovoce. Dělaly by pod polevou neplechu.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.