Recepty pro celou rodinu od Karolíny

Tentokrát Karolína připravila opravdu pro každého něco. Kdo má chuť jen na lehkou svačinku, může vyzkoušet skvělé pomazánky a upéct domácí houstičky. Pro zapřísáhlé masožravce tu máme kuře s nádivkou a glazovanou směs špekáčků s mrkví a jako sladkou tečku dokonalý banánový triffle s perníčky.
Recepty z epizody Čas dluhů
Recepty z epizody Čas dluhů

reklama

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Recepty pro celou rodinu ze sobotní epizody Čas dluhů:

Kuře se špenátovo-mandlovou nádivkou a bramborová kaše s pečeným česnekem

 Kuře s mandlovou nádivkou a bramborovou kaší s pečeným česnekem  Foto:

Suroviny:

1 celé kuře (1,5–2 kg)
sůl a mletý pepř
2 rohlíky nebo housky, nakrájené na kostičky
1 lžíce másla + 2 plátky pod kůži
1 velké nebo 2 malá vejce, zvlášť bílky a žloutky
asi 200 ml mléka
30 g mandlí, oloupaných (plátky nebo nasekané)
30 g anglické slaniny, nakrájené na kostičky
hrst listů špenátu, opraných a pokrájených
menší hrst listů petrželky, nasekaných
1 stroužek česneku, prolisovaný
špetka muškátového oříšku

Suroviny na bramborovou kaši s pečeným česnekem:

1 kg brambor, oloupaných
cca 200 ml mléka
1 velká lžíce másla
menší hrst nasekané petrželky
1–2 palice česneku upečené v pekáčku společně s masem
sůl

Postup:

Kuře vyjměte z lednice asi hodinu před tím, než ho začnete péct. Opláchněte ho, osušte papírovou utěrkou a zevnitř i zvenčí osolte a opepřete. Troubu rozpalte na 180 °C.

Připravte nádivku: Nakrájejte pečivo na kostičky a opečte ho v pánvi na lžíci rozpuštěného másla dozlatova. Kostičky nasypte do mísy, přisypte mandle. Promíchejte žloutky s mlékem a nalijte ho k opečeným kostičkám pečiva. Přidejte nakrájenou slaninu, špenát, petrželku, česnek, sůl, pepř a muškátový oříšek a promíchejte. Do této směsi po částech vmíchejte tuhý sníh.

Kuře naplňte nádivkou. Uvolněte kůži na prsou a vsuňte pod ní kousky másla (díky umístění pod kůží se máslo dostane do masa na prsou, které má tendenci být suché, a nesteče po kůži do pekáče). Pak otvor zajistěte jehlou na závitky (nebo pevnými párátky či zašijte režnou nití). Stehýnka svažte provázkem k sobě.

Kuře položte do pekáčku prsy nahoru, jen mírně podlijte vodou a dejte do trouby. Příliš ho nerušte neustálým otevíráním trouby a přeléváním šťávou, abyste si nesnižovali teplotu v troubě. Kuře s nádivkou se peče o něco déle než bez nádivky. Počítejte přibližně s 90 minutami.

Tip: Je-li kůžička málo opečená a maso již měkké, potřete kuře ke konci pečení máslem a dopečte na barvu.

Bramborová kaše: Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka; trvá to asi 30 minut. Slijte vodu, oloupejte je a přepulte, máte-li malé, nechte je celé.

Vymačkejte k nim upečený česnek ze slupek, rozšťouchejte je a po částech přilévejte a zapracujte metlou nebo šlehačem mléko (řiďte se savostí brambor a vlastními preferencemi), sůl a máslo. Vyšlehejte a nakonec vmíchejte petrželku, chcete-li.

Pečený česnek: Zahřejte troubu na 180 °C. Odřízněte vršky z celých palic česneku tak, aby byly vidět všechny stroužky. Česnek zakapejte olivovým olejem (na 1 palici stačí 1 lžička), postavte do pekáče s kuřetem a pečte asi 45 minut zcela doměkka. Takto upečený česnek je krásně krémový a nasládlý.

Domácí houstičky a domácí pomazánky

Domácí houstičky a dvě pomazánky  Foto:

Suroviny:

1 sáček sušeného aktivního droždí (7g)
300 ml mléka
1 lžička moučkového cukru
500 g hladké mouky
1,5–2 lžičky soli
1 žloutek
2 lžíce másla, rozpuštěného
1 vejce, prošlehané na potření
mák a hrubozrnná sůl na posypání

Suroviny na tvarohovovou pomazánku s mrkví a citronem:

2 lžíce másla
4 mrkve, očištěné a nastrouhané nahrubo
1 stroužek česneku, prolisovaný
špetka drceného či mletého římského (pozor, ne obyčejného) kmínu
200 g měkkého tučného tvarohu
1 lžíce medu
1 lžíce citronové šťávy
sůl dle chuti
lístky koriandru či hladkolisté petržele k podávání

Suroviny na pomazánku z uzené makrely:

2 uzené makrely
150 g kysané smetany
sůl a čerstvě mletý pepř
asi 1 lžíce citronové šťávy
1/2 červené cibule, nasekaná najemno + 1/2 na ozdobení
kousek bílé ředkve, oloupané a nasekané najemno, nebo ředkvičky + tenké plátky na ozdobu
snítka kopru na ozdobu

Postup:

Nejdřív si připravte kvásek: do zadělávací mísy nasypte sušené droždí a zalijte ho 100 ml vlažného mléka, přidejte cukr, 100 g mouky, rozmíchejte a nechte asi 10 minut odpočívat na teplém místě, než vyběhne kvásek.

Poté prosejte ke kvásku zbylou mouku, přidejte žloutek, sůl, rozpuštěné, ale ne horké máslo a zbylých 200 ml teplého mléka a promíchejte.

Domácí houstičky a dvě pomazánky  Foto:

Vypracujte hladké těsto (věnujte mu deset minut práce svých rukou, případně 5 minut práce svého elektrického hnětače).

Nakonec prohněťte těsto ještě na vále. Výsledkem by mělo být hladké a hebké těsto, které příliš nelepí. Nepřidávejte zbytečně mouku ani mléko, ať si nerozhodíte optimální poměr.

Propracované těsto dejte zpátky do mísy, posypte moukou, zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo, kde během hodiny vykyne – zdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejných dílů a každý z nich ještě na tři díly. Pak z nich uválejte tenčí válečky, které vám pak půjdou krásně uplést do copu. Konce každé houstičky smáčkněte a podstrčte pod ni, aby se vám nerozplétala. Upletené houstičky klaďte na plech vyložený pečicím papírem, nechte mezi nimi dost místa, zakryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout. Pak je potřete prošlehaným vejcem a posypte mákem nebo hrubou solí.

Rozpalte troubu na 200 °C. Housky pečte cca 15 minut ve spodní části trouby. Upečené přendejte na mřížku a nechte vychladnout.

Tvarohová pomazánka: Na pánvi rozehřejte máslo a dejte na něj mrkev, za stálého míchání ji opékejte asi dvě minuty. Pak přidejte i česnek a římský kmín a ještě krátce asi minutu opékejte.

Pak pánev se zeleninou nechte vychladnout. V míse si mezitím smíchejte tvaroh s medem, citronovou šťávou a solí.

Pak vmíchejte vychladlou mrkev z pánve a podávejte nejlépe s domácím pečivem.

Ozdobte lístky oblíbených bylinek.

Pomazánka z makrely: Z makrel odřízněte hlavu i ocas a sloupněte kůži. Pak je rozevřete, odstraňte páteř a žeberní kosti. Maso prsty rozdělte na vločky a lehce promněte prsty, abyste jste mohli odstranit všechny zbylé kůstky. Jde to snadno, protože maso uzených makrel je vláčné.

Vykostěné maso dejte do misky, přidejte kysanou smetanu, sůl a pepř, citronovou šťávu, cibuli a nasekané ředkvičky.

Promíchejte důkladně, ale nepřehánějte to, je fajn, když v pomazánce zůstane znatelná struktura rybího masa.

Hotovou pomazánku ozdobte jemnými plátky cibule, ředkviček a koprem.

Glazovaná směs špekáčků s mrkví

Glazovaná směs špekáčků s mrkví  Foto:

Suroviny:

4 dobré špekáčky, pokrájené na kolečka
5 mrkví, očištěných a pokrájených na kolečka
2–3 lžíce másla
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce citronové šťávy
špetka muškátového oříšku
sůl a čerstvě mletý pepř
hrst lístků hladkolisté petržele
čerstvé pečivo k podávání

Postup:

Špekáčky a očištěnou mrkev nakrájejte na kolečka.

V pánvi si nejprve nasucho opečte kolečka špekáčků dozlatova. Až budou špekáčky opečené, vyberte je vařečkou z pánve tak, aby v ní zůstal vypečený tuk a špekáčky odložte stranou.

Do uvolněné pánve s tukem (je-li ho moc, trochu odeberte) přidejte 2 lžíce másla, dejte na něj karotku a asi 5 minut ji opékejte za občasného promíchání. Zkřehne a pořád bude pěkně křupavá.

Pak přidejte k mrkvi cukr, citronovou šťávu, muškátový oříšek, sůl a pepř a vraťte opečené špekáčky. Ještě pár minut společně opékejte, až šťáva zhoustne a mrkve i špekáčky se budou hezky lesknout.

Hotové jídlo ozdobte lístky petržele.

Takto upravené špekáčky je nejlepší podávat s co nejčerstvějším pečivem, třeba s domácími houskami – skvěle se s nimi vytírá šťáva z talíře i pánve. Lze podávat i s vařenými brambory.

 

Banánový triffle s perníčky

Banánový trifle s perníčky  Foto:

Suroviny:

600 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku
2 lžíce krupicového nebo vanilkového cukru
1 lžíce másla
asi 12 perníčků, pokrájených
asi 100 ml silné kávy
2 lžíce rumu
3 velké banány, na plátky
3 plody kaki churma, oloupané a nakrájené na kousky
1 kelímek smetany ke šlehání 33%
100 g pekanových ořechů
mletá skořice na poprášení

Postup:

Uvařte pudink s mlékem a dvěma lžícemi cukru podle návodu na obalu a stáhněte z ohně. Vmíchejte máslo a míchejte, aby pudink částečně zchladl (hrnec s pudinkem můžete postavit do nádoby se studenou vodou a míchat do zchladnutí, ale ne ztuhnutí).

Nalámejte perníčky na kousky.

Připravte si čtyři pěkné sklenice či misky na poháry o obsahu asi 300 ml. Na dno každé dejte vrstvu perníčků, tak aby vám polovina zbyla na druhou vrstvu a zakápněte je kávou a rumem. Na ně rovnoměrně rozdělte polovinu pudinku a na něj banány a kaki. Pak udělejte opět vrstvu perníčků, opět zakápněte kávou a rumem a překryjte pudinkem.

Nechte poháry vychladnout a pak je uložte do chladničky minimálně na hodinu, aby perníčky zvláčněly a chutě se propojily. Pokud je budete nechávat v chladničce přes noc, potáhněte je potravinovou fólií.

Připravte si ořechy v cukru. Ořechy překrájejte na hrubší kusy. V nepřilnavé pánvi rozpusťte máslo. Přisypte cukr a za občasného promíchání ho nechte rozpustit. Přidejte ořechy a míchejte a opékejte, dokud se nepotáhnou zkaramelizovaným cukrem a nezezlátnou. Stáhněte z ohně a ještě chvíli míchejte, aby se ořechy neslepily. Nechte vychladnout.

Před podáváním ozdobte poháry ušlehanou smetanou a ozdobte ořechy v cukru.

 

Autorka receptů: Karolína Kamberská

reklama

reklama