Seriály a filmy

24. října 2015 19:00

Martina Čerňanská

Recepty pro štíhlou linii a dobrou náladu

Tentokrát si pro vás Karolína Kamberská připravila cestovní menu. Dobrůtky, které si můžete vzít s sebou na výlet, ale také recepty na jídla, která si můžete připravit předem a po návratu nemusíte ztrácet čas žádným vařením.

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Pstruzi na víně nadívaní bylinkami a pečená zelenina

Suroviny:4 pstruzi, očištění a vykuchanísůl2 citronyasi 4 velké snítky tymiánudvě velké hrsti hladkolisté petržele100 g másla1 -2 stroužky česneku100 ml suchého bílého vína

Suroviny na pečenou zeleninu:1 malý lilek1 menší žlutá cuketa1 menší zelená cuketa1 -2 červené papriky (kapie)1 velká červená cibule2 jarní cibulky4 stroužky česneku4 menší žampiony4 malá rajčátkavelká hrst směsi bylin (tymián, rozmarýn, oregano, šalvěj nebo jen část)4 lžíce olivového oleje1 lžíce balzamikovéo octa, nemusí býtsůl a čerstvě drcený pepř

Postup: omyté pstruhy osušte papírovou utěrkou vně i zevnitř. Ostrým nožem dělejte na bocích pstruhů několik mělčích zářezů. Pstruhy vně i uvnitř osolte. Vymačkejte šťávu z jednoho citronu, smíchejte ji s nasekaným tymiánem a petrželí, většinou másla, česnek prolisujte a vmíchejte také do směsi. Touto směsí vyplňte dutinu uvnitř ryb. a vetřete do nich také část bylinkové směsi do zářezů ryb. Troubu rozpalte na 180°C, do pekáčku dejte zbylé máslo, nechte ho v troubě rozpustit, pak přidejte pstruhy a okolo rozložte klínky z druhého citronu. Dejte péct na 10 minut, pak je přelijte vínem a ještě pstruhy pečlivě přelijte šťávou a pečte dalších asi 10 minut, dokud nejsou pstruzi upečení.

Postup salát: lilek a cukety omyjte, odřízněte z nich stopky a nakrájejte je na kusy zhruba velikosti většího sousta – plátky nebo špalíčky. Papriky rozpulte zbavte semen a nakrájejte na hrubší kusy. Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nakrájejte na klínky, stroužky česneku rozpulte. Jarní cibuli nakrájejte na špalíky, žampiony oloupejte, rozpulte a rozkrojte i rajčátka. Všechnu zeleninu vsypte na plech vyložený pečícím papírem nebo do zapékací nádoby, posypte bylinkami, zalijte olejem a octem, opepřete a promíchejte. Pečte při 190 stupních asi 25 - 30 minut. Jednou obraťte nebo promíchejte. Opečenou zeleninu osolte a podávejte jako přílohu nebo i jen tak.

Prima tip: Do břicha ryb vložte ještě celé bylinky. Bylinky můžete i obměňovat. Vhodná kombinace je např. kopr a petrželka nebo estragon, kerblík a petržel, ale i jarní cibulka s natí a mladý česnek

Těstoviny se špenátem, ricottou a bazalkou

Suroviny:400 g penne nebo jiných trubeksůl a čerstvě mletý pepř2 lžíce olivového oleje1 velký stroužek česneku1 balení baby špenátu, asi 250 g nebo listový, čertsý i mražený1 lžíce citronové šťávy250 g ricottysvazek bazalky60 g opražených mandlí, nasekanýchparmazán k podávání (hobliny nebo strouhaný

Postup: těstoviny uvařte v osolené vodě takzvaně na skus, orientačně se řiďte návodem na obalu, ale průběžně je ochutnávejte, aby byly přesně akorát.

Mandle nasekejte, lehce orestujte nasucho na pánvi a odložte stranou.

Oloupaný stroužek česneku rozmáčkněte naplocho nožem.

V hluboké větší pánvi rozehřejte olej, vhoďte česnek a opékejte ho na mírnějším ohni. Jakmile se začne zabarvovat, vyhoďte ho a do pánve přidejte špenát. Promíchejte a jakmile špenát zavadne, trvá to asi půl minuty až minutu zakápněte ho citronovou šťávou a osolte a opepřete a odstavte z ohně. Vmíchejte ricottu, polovinu bazalky, nasekané a je-li třeba, přilijte trochu vody z těstovin a zamíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Těstoviny slijte, promíchejte s obsahem pánve a vmíchejte zbylé bazalkové lístky.

Podávejte s opraženými mandlemi a strouhaným sýrem a zbylými bazalkovými lístky.

Prima tip: Pokud použijete mražený špenát, vsypte mražené listy do vroucí vody a jakmile povolí, sceďte ho a vymačkejte přebytečnou vodu a listy překrojte, ale jen na větší kusy. Dále pokračujte stejně.

Salát z pečených cherry rajčátek a chlebové placky

Tento salát se podává vlažný, ale nikdy ne horký. Tak, aby si rajčata udržela ještě trochu svého tepla, mozarella se od nich trošku zahřála, ale bylinky neztratily přílišným horkem křehkost. Ale i na bylinky bude mírné teplo rajčat působit dobře - krásně se rozvine jejich vůně. Tento salát je natolik výrazný a aromatický, že stačí k božské lehké večeři jen tak s bagetou, nebo v lepším případě s domácími chlebovými palckami či foccaciou.

Suroviny:400 - 600 g cherry rajčátek1 - 2 stroužky česneku4 lžíce olivového olejesůlhrst čerstvé bazalky200 g mozzarellyhrst rukolypiniová semínky, nemusí být

Chlebové placky mnoha chutí:400 g hladké mouky160 g žitné chlebové mouky3 lžičky sušeného droždí2 lžičky soli2 lžíce olivového oleje400 ml vody

Přísady na ochucení:pokrájená sušená rajčata (suchá, nikoliv naložená v oleji), lístky tymiánu, posekané lístky rozmarýnu, posekané kešu nebo lískové ořechy, dýňová, slunečnicová, sezamová, lněná a další semínka, opečená cibule nebo slanina ( kdo nedrží dietu), atd., libovolně podle chuti

Postup: rajčata opláchněte, osušte, zakapejte trochou oleje a dejte do trouby rozpálené na 220°C (pokud používáte pinie, přidejte je k pečení,ale až na konci, na posledních pár minut s plátky česneku. Pozor ale, by jste česnek a pinie nespálily. Pečte celkem asi 15 minut, dokud rajčata nezačnou praskat (měknout). Poté je vyndejte z trouby, a zatímco vám budou mírně chladnout, dejte do salátové mísy zbylý olej a vmíchejte do něj sůl. Pak vmíchněte mírně prochladlá rajčata a k nim i bazalku, rukolu a na sousta natrhanou mozzarellu.

Prima tip: Salát můžete dochutit balzamikovým octem, ten prošlehejte do oleje nebo ím zakápněte již hotový salát, či ho podávejte zvlášť, ať si každý poslouží podle chuti

Chlebové placky: v míse si smíchejte obě mouky, droždí a sůl. Přidejte olivový olej a za postupného přidávání vody si vypracujte hladké těsto. Nakonec přidejte dvě až tři příchutě podle chuti. Lépe vám to půjde, když si nahrubo promíchané těsto vyklopíte na vál a příchutě zapracuje ručn do těsta. Vypracované těsto vraťte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte půl hodiny odpočívat (nakyne jen mírně, je pevné a výsledkem budou křehké placky, nikoliv nadýchané chleby). Z vykynutého těsta oddělujte bochánky velikosti cca citronu, každý z nich vyválejte na placku silnou cca 2 - 5 mm, nejlépe co nejtenčí vám půjdou vyválet a dávejte je na plech vyložený pečicím papírem.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 220 -250°C (horkovzduch) na přiblížně10 minut –?Stačí pár minut – zvedla jsem ještě teplotu, nebo jdou rychle upéct na grilu i pánvi. Jsou výborné ještě teplé, a až vystydnou, a budou zcela křupavé - zabalte je jen do utěrky, nikoliv do igelitu, aby si křupavost zachovaly, pokud je všechny nesníte.

Prima tip: nebo zbylé placky zamražte, stačí je pak nechat volně povolit, trvá to asi 5 minut nebo zmrzlé rozpéct v troubě.

Sorbet z pečených jablek se skořicí a zázvorem

Suroviny:6 velkých jablek, oloupaných, zbavených jádřince a nakrájených na klínkyšťáva z 1 velkého citronu4 - 6 lžic medu, nebo podle chuti jablek1 lžička mleté skořicešpetka mletého hřebíčku1 lžička šťávy z jemně nastrouhaného zázvoru nebo 1/4 lžičky mletéhopár ostružin nebo máta na ozdobu

Postup: předehřejte troubu na 180 C. Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte na dílky. Dílky jablek rozložte do zapékací mísy nebo pekáčku. Promíchejte s polovinou citronové šťávy, 2 lžícemi medu a kořením. Zakryjte alobalem a pečte doměkka, asi 30 minut. Nechte vychladnout a jablka rozmixujte na jemné pyré. Výrazně ochuťte dalším medem a citronovou šťávou a vmíchejte jemně nastrouhaný zázvor nebo z něj vymačkanou šťávu. ( používáte-li mletý sušený, přidejte ho již při pečení) Dejte zmrazit do plastové krabičky s víkem do mrazničky a během mrazení jakmile směs začne tuhnout, promíchejte a dejte opět ztuhnout. Opakujte alespoň třikrát, aby se porušily krystaly ledu a pak nechte zcela zmrznout. Před podáváním nechte chvíli povolit, směs naškrábejte lžící nebo promixujte a vraťte zpět na chvíli do mrazničky, je-li třeba. Sorbet pak vytvarujte zmrzlinovou lžící, vytvarujte kopečky a podávejte.

Něco navíc: pokud máte zmrzlinový strojek – udělejte sorbet v něm, jako zmrzlinu – je to nejjednodušší a nejrychlejší. Můžete podávat také s opraženými nasekanými lískovými ořechy.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.