Seriály a filmy

28. února 2015 18:20

Martina Čerňanská

Recepty s vůní léta od Karolíny, domácí kuchařky

Už aby bylo teplo, léto a čas dovolených u moře. To si říká jistě koncem února kdekdo. Zima se zdá nekonečná a pomalu pokukujeme po nabídkách letních zájezdech. Stejně tak i Karolína Kamberská. Proto vám právě teď přináší recepty s vůní léta ze slunných jižních krajů.

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Domácí gyros

Suroviny:

3 kuřecí stehenní řízky3 lžičky směsi koření na gyros nebo viz tipsůl2 lžíce olivového oleje + trochu na pánev2 stroužky česneku, oloupané a prolisované

K podávání a na hranolky:5 velkých brambor2 lžíce olivového oleje2 menší červené cibule nakrájené na tenké kroužky3 zralá rajčata (v zimě doporučuji nahradit cherry rajčátky ve větším počtu), pokrájenápár listů ledového salátu, natrhaných na kusytzatziki – viz následující recept4 velké placky pita chleba – viz následující recept nebo koupené a prohřáté nasucho na pánvi

Postup:

Den předem pokrájejte maso na nudličky, smíchejte ho s kořením, solí (pozor, v některých směsích koření už bývá přimíchaná, v některých ne…), olejem a drceným česnekem. Zakryjte a nechte uležet. Pokud nemáte čas do druhého dne, klidně dobu uležení zkraťte na minimum, ale přijdete tím o kus dobré chuti a křehkosti masa…

Předtím, než začnete maso opékat, si ještě připravte brambory na hranolky a rozpalte troubu na 200 stupňů.

Oloupejte brambory, nakrájejte je na 1,5–2cm hranolky, namočte na chvíli do studené vody nebo jen opláchněte, aby se vyplavil škrob a pak je osušte. Hranolky promíchejte s olejem a rozložte na plechu vyloženém pečicím papírem. Pečte 30–40 minut dozlatova, jednou je otočte.

Připravte si cibuli, rajčata a salát, tzatziki i pitu, abyste po opečení masa a hranolků měli všechno připravené a mohli rovnou horké podávat.

Asi 10 minut před dopečením hranolků si rozpalte pánev s troškou olivového oleje a opečte naložené maso. S ním můžete opéct i cibuli, ale není to nutné.

Vyndejte hranolky z trouby a osolte je.

Pak už můžete kompletovat.

Z voskového papíru udělejte kornout. Pitu lehce stočte a vložte do kornoutu tak, aby jej vyplnila. Pitu naplňte masem, hranolky a syrovou zeleninou. Navrch dejte tzatziki a okořeňte.

Tip: Maso můžete ochutit dle své chuti mletou sladkou paprikou, oreganem, rozmarýnem, mletým římským kmínem, mletým pepřem a chilli.

TzatzikiSuroviny:

1 okurka oloupaná a nastrouhaná nahrubo, zbavená co nejvíce vody1 řecký bílý jogurt, nebo český vykapaný2 stroužky česneku, prolisované2 lžíce olivového oleje1 lžíce citronové šťávysůl a čerstvě mletý pepř

Postup:Promíchejte okurku s jogurtem a poté přidejte i všechny ostatní ingredience. Důkladně promíchejte. Tzatziki podávejte vychlazené, ale čerstvé, odležení jim nesvědčí.

Domácí pita (řecké chlebové placky)Suroviny:

250 g hladké mouky + na vál1 lžičky soli1/2 vrchovaté lžičky sušeného droždí1/2 lžičky moučkového cukru1,5 lžíce olivového oleje + trochu na potřeníasi 150 ml vlažné vody

Postup:Mouku důkladně promíchejte se solí, droždím a cukrem. Vmíchejte olivový olej a pak po částech vodu.

Těsto nejprve zpracovávejte vařečkou a pak rukama tak dlouho, dokud nevznikne koule hladké, v podstatě trošku “gumové” konzistence. Nechte ho odpočívat cca půl hodiny v teple – mírně nakyne, ale nijak moc (což je správně – placky nemají být příliš nadýchané, jen lehce, jsou droždím jen mírně nadzvednuté).

Po půlhodině těsto rozdělte na 4 díly, každý z nich na pomoučené desce vyválejte na placku velikosti pánve, a každou pitu zvlášť pak opékejte nasucho na pánvi. Po každé straně by se měla opékat tak 4 minuty – poté už bude mít typické hnědé fleky.

Hned po upečení každou placku potřete mašlovačkou z obou stran olivovým olejem (bude se vám pak lépe ohýbat do kornoutu) a před použitím všechny placky skladujte ve sloupci na sobě, bez přístupu vzduchu – přikryté, aby zůstaly vláčné a neztvrdly.

Každopádně placky jezte co nejdříve po upečení, ještě teplé jsou nejlepší.

Rybí paprikáš

Suroviny :2–4 rajčata podle velikostiasi 800 g filetů libovolné sladkovodní ryby – amur, tolstolobik, kapr100 g anglické slaniny + lžíce sádla2 cibule2 papriky (červená a žlutá)2 lžičky mleté sladké papriky100 ml sladké smetany 33%sůl – v misceuvařené bramborykopr nebo hladkolistá petrželpálivá paprika k podávání, nemusí být

Postup :Nejdříve oloupejte rajčata. Na špičce je nařízněte do křížku a dejte je na 2 minuty spařit do vroucí vody. Spařená rajčata oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny.

Rybu vykostěte, maso pokrájejte na kostičky a pak ještě jednou prsty zkontrolujte, jestli v něm nezbyly nějaké kůstky.

Slaninu nakrájejte na kostičky a v kastrolu ji vyškvařte, a je-li třeba, přidejte trochu sádla. Přihoďte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji za občasného míchání zesklovatět. Papriky zbavte semínek, nakrájejte je na proužky a s mletou paprikou, rybou a rajčaty přidejte do kastrolu.

Směs osolte, pak ji zakryjte a bez podlévání duste pod pokličkou 10 minut. Občas promíchejte, ale jen lehce, aby se kousky ryb nerozpadly. Těsně před koncem dušení vmíchejte smetanu.

Podávejte s vařenými bramborami posypanými nasekaným koprem nebo hladkolistou petrželkou a kapkou smetany, případně, chcete-li, posypte pálivou paprikou.

Středomořský salát

Suroviny:dvě velké hrsti rukolyasi 1/2 hlávky ledového salátu2 pomeranče, oloupané i od vnitřních bílých slupek1 čerstvý fenykl, nakrájený na plátky150 g fety, na kostičkyhrst jader vlašských ořechů nebo dle vaší chuti, nasucho opražené

Na zálivku:3 lžíce olivového oleje1 lžíce hořčice (ideálně dijonské)2 lžíce medu1 lžíce balzamikového octasůl a čerstvě mletý pepř

Na krutony:2 ks bílého pečiva nakrájeného na malé kostičky2 lžíce olivového olejesůl a čerstvě mletý pepřmletý rozmarýn

Postup:Nejprve připravte krutony – na pánvi rozpalte olivový olej, přidejte pečivo (raději jiný než toastový chléb – drobí se), osolte, přidejte pepř a mletý rozmarýn, a na středním plameni opékejte za častého promíchávání, dokud nebudou krutony zlatavé po všech stranách. Když jsou hotové, nechte je klidně vychladnout na pánvi (žádný přebytečný olej vám tam jistě nezbyl).

V další pánvi opražte nasucho ořechy a odložte stranou.

Smíchejte v míse rukolu, ledový salát natrhaný na kousky, dílky pomeranče bez bílé blanky (dílky vyřízněte ze slupek), nakrájený fenykl a opražené ořechy.

Pak vyšlehejte metličkou zálivku z oleje, medu, hořčice, balzamika, soli a pepře, nalijte ji na salát a promíchejte. Pak na salát navrstvěte kostičky fety. Krutony je ideální podávat zvlášť v hezké misce, aby si každý mohl nandat přímo na svůj salát – pokud je dáte na salát předem, hrozí, že zvlhnou a už nebudou tak křupavé.

Višňové tiramisu

Suroviny:cca 400 ml sklenice višní v rumu250 g dlouhých cukrářských piškotůšálek silné kávy – asi 150 ml250 g mascarpone200 g kysané smetany200 g smetany na šlehání60 g moučkového cukrukakao holandského typu na poprášení

Postup:

Připravte si hezkou porcelánovou nebo skleněnou nádobu nejlépe s obdélníkovým dnem a s dostatečnou výškou.

Slijte višně a nechte je okapat v cedníku. Pokud nejsou vypeckované, vypeckujte je.

Rum uschovejte ve sklenici.

V míse rozmíchejte kysanou smetanu s cukrem a lehce metličkou vmíchejte mascarpone. Nakonec přidejte ušlehanou smetanu.

Do ploché misky dejte kávu a rum z višní dle chuti. Postupně jeden po druhém smočte z obou stran v kávě s rumem piškoty a pokládejte je vedle sebe na dno připravené nádoby, tak aby jste vyložili její dno zhruba polovinou piškotů. Zbylé budou na druhé patro.

Na vrstvu piškotů v nádobě natřete polovinu krému, tak aby krém byl rovnoměrně rozetřený. Neroztírejte krém až k okrajům misky, nechte boky tiramisu „neomítnuté“.

Vrstvu krému posázejte višněmi – musí být dobře okapané.

Pak pokračujte zbytkem piškotů, které opět namočíte v kávě s rumem a ně v další vrstvě rozetřete zbylý krém.

Tiramisu dejte na noc do chladničky, aby mohlo dobře ztuhnout a chutě se proležely. Před podáváním poprašte přes sítko kakaem a nechte ho ještě chvíli zvlhnout.

Autorka receptů: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.