Seriály a filmy

14. února 2015 18:20

Martina Čerňanská

Sobotní recepty pro sílu a zdraví

Zima ještě zdaleka nekončí a vzduchem létá spousta bacilů, virů a nemocí. Je důležité posílit imunitu a k tomu vám pomůže dobré a kvalitní jídlo. Přesně takové menu pro vás připravila Karolína v sobotní epizodě.

Vše, co by vás mohlo zajímat o pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete TADY.

Na jednotlivé díly a zajímavé bonusy se můžete podívat na Prima PLAY.

Domácí granola s jahodami

Suroviny:

450 g ovesných vloček50 g celozrnné (ideálně) špaldové mouky2 lžíce slunečnicové oleje150 g domácí jahodové zavařeniny6 lžic medušpetka soli100 g slunečnicových semen100 g bílých sezamových semínek100 g celých loupaných mandlí100 g sušených brusinek

Postup:

Ovesné vločky smíchejte v míse s moukou, olejem, zavařeninou, medem a solí.

Pak promíchejte se semínky a celými mandlemi, všechno pořádně promíchejte a promačkejte - pracujte rukama.

Troubu rozpalte na 170°C. Dva plechy vyložte pečicím papírem a rovnoměrně na ně směs rozprostřete.

Pečte v troubě cca 30 minut a minimálně třikrát promíchejte, tak aby se vše peklo rovnoměrně na všech stranách.

Při třetím promíchání vmíchejte i sušené ovoce. To si předem propláchněte a nechte dostatečně oschnout.

Hotovou granolu poznáte podle příjemně zlatavé barvy.

Pokud je po vyndání z trouby granola vlhká, nechte ji doschnout venku na plechu - teprve až je suchá ji přesypejte do dózy a uzavřete.

Mrkvový krém s čerstvým zázvorem

Suroviny:

2 cibule2 lžíce másla5 mrkvíšpetka muškátové květušpetka kari kořenísůl a mletý pepř800 ml vývaru nebo vodyasi 2 cm čerstvého zázvoru2 lžíce medušťáva z 1/2 citronukousek pomerančové kůry, špetka čili, drcený pepř, snítka oregana a kysaná smetana k podávání a chuti dle vlastního výběru

Postup:

Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo, vsypte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte očištěnou a na plátky nakrájenou mrkev, muškátový květ, kari, sůl a pepř.

Chvíli opékejte za občasného zamíchání a pak zalijte vodou nebo vývarem a přiveďte k varu.

Vařte asi 10 minut. Přidejte předem oloupaný zázvor nakrájený na kolečka a nechte ještě 5 minut probublávat.

Vypněte plamen a polévku v hrnci rozmixujete na jemný krém.

Dochuťte ji medem a citronovou šťávou, aby její chuť byla krásně vyvážená. Podávejte dle chuti ozdobené kouskem pomerančové kůry, chilli, pepřem bylinkami a kysanou smetanou.

Ostré kuřecí paličky s pečenými batáty

Suroviny:

4 lžíce olivového oleje8 kuřecích paliček3 cibule, oloupané a nakrájené na čtvrtiny6 stroužků česneku, ve slupce800 g batátů, oloupanýchsůl a čerstvě mletý pepřasi 200 ml bílého vína1 větší červená chilli paprička, zbavená semeníku a nakrájená na proužky2 plátky ananasu, nakrájené2 lžíce tekutého medu3 jarní cibulky, nakrájenéhladkolistá petržel nebo čerstvý koriandr na ozdobu

Postup :

Troubu rozpalte na 180°C. Na velký plech s vyšším okrajem dejte kuřecí paličky, cibuli, stroužky česneku a oloupané batáty, překrájené podélně na klínky. Vše osolte, opepřete, zakápněte olejem a troškou vína a promíchněte tak, aby bylo všechno obalené všemi příchutěmi.

Dejte do trouby (pokud pečete v horkovzdušné což doporučuji, pak stačí 160°C). Nechte vše péct nerušeně bez otevírání trouby, pouze po dvaceti minutách přidejte ananas a chilli papričku, případně otočte, je-li třeba.

Po dalších 20 minutách promíchejte med, zbylé víno, zachycenou šťávu z ananasu, jarní cibulku s vypečenou šťávou a přelijte jí stehýnka i batáty.

Zvyšte teplotu v troubě o 30°C a pečte ještě asi 10 minut, aby se utvořila zlatavá kůrčička a měkké batáty lehce zkaramelizovali.

Porce paliček s batáty šťávou a ananasem posypte lístky koriandru či petrželky a podávejte.

Tip: Můžete podávat navíc s lehkým listovým salátem, chcete-li, ale pečené batáty jsou dostačující příloha.

Treska v měšci

Suroviny:

4 filety (po 125 – 150 g) z bílé tresky nebo jiné bělomasé ryby, bez kostí a kůžesůl a čerstvě pepř1 pórek4 karotky2 kořenové petržele4 jarní cibulky6 brambor4 polévkové lžíce čerstvých bylin (hodí se např. hladkolistá petržel, kopr, pažitka, estragon)3 lžíce olivového oleje2 lžíce máslaklínky citronu k podávání

Postup:

Troubu předehřejte na 200°C. Filety tresky osušte, osolte a opepřete.

Brambory, mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na co nejtenčí plátky.

Pórek rozpulte, omyjte a nakrájejte na špalíky, cibulku na silnější plátky.

Z papíru na pečení vystříhejte 4 velké čtverce (tak, aby do něj šel zabalit velký talíř, pokud budete šetřit a ustřihnete je malé, budou se vám špatně balit) nebo udělejte kapsu podle návodu v Tipu. Rozdělte na ně brambory a zeleninu, osolte, opepřete, posypte polovinou bylinek a zakápněte troškou oleje a přidejte kus bylinky. Na lůžko ze zeleniny položte rybu, pokapejte olejem a pak zvedněte rohy papíru a svažte je abyste vytvořili měšec.

Pečte v troubě na plechu 20 -30 minut. Po upečení balíčky položte na talíře a ihned podávejte s klínky citronu. Jakmile rozvažte provázek, dejte do každého měšce ještě kousek másla a zbylé čerstvé bylinky.

Tip: Pečící papír přeložte a podle přeložené hrany vystřihněte polovinu velkého srdce - to pak rozložte a na jednu polovinu naskládejte všechny suroviny v uvedením pořadí. Volnou polovinu přehněte přes náplň a okraje srdce uzavřete – pevně stočte směrem k sobě. Při pečení se dobře uzavřený balíček nafoukne párami a pokrm si zachová všechny chutě a vůně.

Obrácený ananasový koláč - Ananasový tarte tatin

Suroviny:

Na těsto:200 g hladké mouky1 rovná lžíce moučkového cukru1/4 lžičky soli100 g másla, studeného1 žloutek2 - 3 lžíce studené vodyNa náplň a dokončení:1 ananas nakrájený na 1,5 cm kroužky3 velké lžíce másla (asi 80 g)+ na vymazání formy100 g třtinového cukru1 hvězdička badyánu nebo špetka mleté skořicezmrzlina nebo zakysaná smetana k podávánílístky meduňky či máty na ozdobu

Postup:

Na těsto promíchejte prosetou mouku s moučkovým cukrem a solí. Přidejte nakrájené studené máslo a zpracujte na drobenku. Přidejte žloutek, 2 -3 lžíce studené vody a vypracujte kompaktní těsto. Těsto zabalte ho do folie a uložte do chladničky než připravíte náplň.

Ananas okrájejte, napříč rozkrojte a vypíchněte tuhý střed. Pak ananas nakrájejte na 1,5 - 2 cm kroužky.

V pánvi vhodné do trouby o průměru 22 – 24 cm rozpusťte máslo, přisypte cukr a až se rozpustí vložte ananas a koření. Opékejte několik minut, dokud cukr nezkaramelizuje a poté stáhněte z ohně. Pokud nemáte vhodnou pánev do trouby použijte na opečení ananasu normální velkou pánev a na pečení si připravte koláčovou nepřilnavou formu. Tu pak vymažte máslem a předehřejte troubu na 180 stupňů.

Do připravené formy vlijte karamelovou omáčku a vyložte ji plátky ananasu, badyán odstraňte. Pokud jste opékali ananas v pánvi vhodné do trouby, jen ananas rozprostřete po dně celé formy.

Těsto vyválejte mezi dvěma foliemi na kruh o něco větší než je forma a přeneste ho na ananas. Okraje zastrčte dovnitř pod ananas a těsto na několika místech těsto propíchejte.

Formu přesuňte do trouby a pečte 30 – 35 minut dozlatova.

Nechte 10 -15 minut chladnout. Pak uvolněte kulatým nožem okraje koláče od formy, přiklopte velkým talířem a opatrně obraťte ( při otáčení pozor, karamel je horký) . Zůstane-li nějaký kus ananasu ve formě, vyjměte ho a položte zpět, kam patří. Nechte trochu zchladnout a podávejte vlažný se zmrzlinou nebo zakysanou smetanou ozdobený lístky meduňky či máty.

Autor: Karolína Kamberská

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 5. 2024

Dnes máte šťastný den, Berani. Možná dostanete nějakou nečekanou výhru, třeba šek poštou nebo vám zvýší plat či vás povýší v práci. To je přesně to, v co jste doufali, abyste si zlepšili životní styl. Nezblázněte se. Peníze investujte moudře a vyděláte ještě více. Když je utratíte najednou, za pár let toho moc nebudete mít.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.